tomek1 Napisano 13 Lipca 2006 Share Napisano 13 Lipca 2006 Mając na uwadze, że na haczyku mamy sporo wędkarzy ze Śląska a szczególnie na prośbę kolegi "lowik1" postanowiłem zamieścić opis łowiska komercyjnego "Wodna dolina" na którym miałem okazję kilka razy łowić. Na to łowisko trafiłem dość przypadkowo- kolega z pracy złapał wędkarskiego bakcyla i chciał spróbować samodzielnego łowienia. Popytałem znajomych i w końcu wujek doradził mi to właśnie łowisko. Oto namiary:http://www.wodna.dolina.wbeskidy.pl/ Jest ono bardzo dogodnie umiejscowione. Jadąc drogą Katowice-Wisła w kierunku Wisły należy skręcić w prawo na światłach na wysokości Drogomyśla. Potem jeszcze ze dwa kilometry i skręcamy w lewo (będzie niewielka tablica informacyjna po lewej). Łowisko jest bardzo przyjemne. Staw około 6 ha o kształcie prostokąta z dobrym dostępem do wody. Pozwala bezkolizyjnie łowić wielu wędkarzom jednocześnie w cichej i przyjemnej okolicy. Najpierw sprawy formalne: - łowić może każdy - nie wymagana karta wędkarska, - łowimy na dwie wędki, - ryby można wypuszczać, - ryby które chcemy zabrać przetrzymujemy w wodzie w siatce, - nie wolno palić ognisk, grillów- w pobliżu jest budynek z pokojami do wynajęcia a w nim nieźle zaopatrzony bufet (kiełbasa z grilla, piwo itp.) - łowimy od 6-20 (po uzgodnieniu z właścicielem można ze względu na upały zacząć wcześniej) - mozna łowić z łódki Ryby - karp (zwykle około 1,5 kg , ale wiem o karpiu 7 kg złowionym w tym stawie) - lin (około 30 cm) - karaś - szczupak (około 1 kg) - sandacza - śladowe ilości - sum afrykański (w stawie obok ale o tym później) Opłaty: - opłata za połów 3 zł za jedną lub 6 zł za dwie wędki na cały dzień, - złowione i zabrane ryby wędrują na wagę. Kilka cen: karp- 8 zł lin- 10 zł sum afrykański- 12 zł szczupak- bodajże 17 zł I wreszcie do sedna, czyli łowimy! Według mnie najlepszą metodą jest gruntówka ze sprężyną zanętową. Próbowałem łowić na spławik, ale mimo nęcenia nie miałem brań a z gruntu w tym czasie wręcz przeciwnie. Łowiłem z brzegu na którym stoi budynek hotelowy. Głębokość pod spławikiem ok. metra. W polu zarzutu gruntówki wypłycenie sporo płytsze. W innych miejscach jest głębiej (najlepiej popytać właściciela) Ważna informacja- żeby mieć efekty trzeba tam być wcześnie rano. Brania kończą się około 10. Raz byłem po południu z rodziną i mimo wielu wędkarzy na łowisku nie było żadnego brania aż do 20. Przynęty: Łowiliśmy głównie na białe robaki, ewentualnie kanapka białe+kukurydza, czerwone robaki. Nie jest to łowisko typu wrzuć coś do wody a masz branie. Jest tak w sam raz żeby odreagować dziesiątki bezrybnych wypraw na grubego zwierza a z drugiej strony nie jest za łatwo. Oto kilka zdjęć z naszej pierwszej wyprawy; Najpierw Liny Było sporo karpików a oto jeden z zabranych na patelnię: Co to za ryba??? Złota rybka!- czyli czerwony karaś! Powędrował do oczka wodnego. A tu ryby zabrane przez mojego początkującego kolegę (oprócz tego kilka wypuścił) Ogólnie bardzo przyjemny wypad. Koledzy mało łowiący na codzień bardzo zadowoleni z połowów. Ostatnio byliśmy znowu na rybach. Efekt kilka karpi i lin. Dodatkowo próbowaliśmy łowić sumy afrykańskie w niewielkim stawiku tuż obok. Przynęta czerwony robak, zestaw spławikowy, łowienie spod powierzchni (30-40 cm). Mimo wielkiej ilości ryb w stawku ich złowienie nie jest banalnie proste. Biorą jak płotki delikatnie próbując przynęte i rzadko decydują się na branie. Założenie kilku robaków na hak osłabia ich czujność. Chociaż rybki nie są duże (od 1-1,8 kg z przewagą tych mniejszych) dość ładnie walczą. Złowiliśmy ich 6 zabierając po jednym "na próbę" na patelnię. Niestety nie naładowane baterie w aparacie nie pozwoliły udokumentować połowu. Podsumowując. Ładna okolica, przyjemna woda, przyjaźni i otwarci na wędkarzy właściciele i możliwość noclegu sprawiają, że jest to fajne miejsce na weekendowy wypad z rodziną. Na stawie obok jest możliwe wypożyczenie rowerków wodnych oraz możliwość przejażdżki konnej. Z czystym sumieniem mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lowik120 Napisano 13 Lipca 2006 Share Napisano 13 Lipca 2006 dzięki,napewno się tam przejade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NBT Napisano 17 Lipca 2006 Share Napisano 17 Lipca 2006 Byłem tam przez dwa tygodnie ( od 1-15 lipca 2006) oto dowód : Z całym przekonaniem mogę polecić, warunki fantastyczne, z gospodarzami da się dogadać i ryby dopisywały. Szkoda tylko amura (ok 4,5 kg) który się zerwał tuż przy podbieraku. Warto również zwrócić uwagę na zaplecze gastronomiczne oraz inne atrakcje niekoniecznie dla wędkarza ale np. dla jego rodziny (jazda konna, rowerki wodne łódki itp) Jeżeli chodzi o nocleg to nie można praktycznie nic zarzucić. Pokoje są dobrze wyposażone, łóżka wygodne i w każdym pokoju znajdziemy toaletę. Nie chcąc się rozpisywać zapraszam zainteresowanych na gg 2889493 chętnię prześlę więcej fotek i podzielę się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Byłem, polecam, naprawde warto. MiŁe towarzystwo ,obsŁuga ,zieleń i co najwazniejsze RYBY . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 2 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Czyżby zachęcił cię mój opis? Napisz coś więcej o tym wypadzie wybieram się tam w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NBT Napisano 4 Sierpnia 2006 Share Napisano 4 Sierpnia 2006 Ja byłem ostatnio tydzień temu Ale jeszcze się tam pojawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2006 W którym miejscu łowiłeś i jakie efekty? Ja tam jadę jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2006 W związku z panującym obecnie bezrybiem wrzucam kilka zdjęć z początku sierpnia dla podniesienia morale Karpiki z Wodnej Doliny Czterokilówka kolegi A tu sesja od holu do uwolnienia Tego dnia karpiki naprawdę ładnie brały złowiliśmy ich kilkanaście- większośc miała grubo ponad 50 cm. Prawie wszystkie wróciły do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas1991 Napisano 28 Września 2006 Share Napisano 28 Września 2006 Byłem tam z wujkiem! 5 Godzin bylismy łowilismy na 4 wędki( dwie na spławik i 2 na grunt) i złowilismy jednego okonka który miał moze z 5 cm, ale i tak go przypadkowo złowilismy gdyz wujek chciał przygotowac wedki na grunt i połozył wędke ale chaczyk był w wodzie i tak go złowilismy!! Moze szczęscia nie mielismy, bo obok nas był starszy pan który złowił pieknego szczupaka, ponad 3,7 kg i ponad 50 cm, walczył z nim!! Jest tam łądnie , i polecam ten staw chociaz nic nie złowiłem, moze to był taki dzien!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Września 2006 Autor Share Napisano 28 Września 2006 Byłem tam z wujkiem! 5 Godzin bylismy łowilismy na 4 wędki( dwie na spławik i 2 na grunt) i O której zaczęliście łowienie? Jak pisałem na spławik marne szanse z marszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas1991 Napisano 28 Września 2006 Share Napisano 28 Września 2006 Przyjechalismy tam o 11!! GDYZ Wujek ma dwójke dzieci i nie moglismy wczesniej!! Ale polecam!! Nawet ja nie biora to miła przygoda!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Września 2006 Autor Share Napisano 29 Września 2006 Przyjechalismy tam o 11!! I wszystko jasne. O tej porze to się trzeba zwijać Będę tam za tydzień ostatni raz w tym roku zobaczymy jaki będzie efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas1991 Napisano 29 Września 2006 Share Napisano 29 Września 2006 To życze powodzenia, i połamania!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaraf Napisano 6 Października 2006 Share Napisano 6 Października 2006 witam ja też tam byłem i w przeciągu 7 godzin wyciągłem ( karpi średnio po 4 kg. najlepszą przynętą okazała się kukurydza na włośie i kulka proteinowa o średnicy 18 m. mój aktualny rekord tego łowiska to 5 kg. ale mam zamiar go pobić jeśli hcodzi o godziny to nie moge się zgodzić co do tego że o 11 nie biorą! NIEPRAWDA JA MIAłEM BRANIA CAłY CZAS TYLKO CZEBA UMIEć ZANęCIć OBSZAR na którym łowimy bo inaczej efektu nie ma.i są tam potrzebne porządne kije a nie jakieś teleskopki! poniewarz te ryby tam mają siłę (te wieksze) bja osobiście urzywam karpiówek z robinsona i mocne kołowrotki z wolnym biegiem.to tyle pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 6 Października 2006 Autor Share Napisano 6 Października 2006 NIEPRAWDA JA MIAłEM BRANIA CAłY CZAS TYLKO CZEBA UMIEć ZANęCIć OBSZAR na którym łowimy bo inaczej efektu nie ma.i są tam potrzebne porządne kije a nie jakieś teleskopki! poniewarz te ryby tam mają siłę (te wieksze) bja osobiście urzywam karpiówek z robinsona i mocne kołowrotki z wolnym biegiem.to tyle pozdrawiam. Szkoda, że zabrakło ci kasy na słownik ortograficzny bo "czeba" byłoby go "urzywać" od czasu do czasu. Rozumiem, że nie przypadły ci do gustu kije które widziałeś na zdjęciach zamieszczonych w moim poście No cóż jeżeli 4 kg karpie to dla ciebie okazy- to jasne super sprzęt jest niezbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 6 Października 2006 Share Napisano 6 Października 2006 są tam potrzebne porządne kije a nie jakieś teleskopki Jak widzisz na zdjęciach to na "teleskopiki" też da się łapać "okazy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaraf Napisano 7 Października 2006 Share Napisano 7 Października 2006 nie miałem czasu patrzeć do słownika a prawdziwe i silne ryby pływają bo np.na goczałkowicach miałem maćka na 10kg. ale dał nura przy podbieraniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas1991 Napisano 7 Października 2006 Share Napisano 7 Października 2006 Nie zgodze sie że zwykłe teleskopy nie dają sobie rady! Jak pisałem wczesniej dziadek koło nas złowił szczupaka 3,7 ponad 50 cm i na zwykły teleskop 3,6 taki jak ja miałem z wujkiem! Wiec Nawet Na zwykłe teleskopy mozna złowic dobre sztuki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Października 2006 Share Napisano 7 Października 2006 szczupaka 3,7 ponad 50 cm To czym ten szczupak się odżywiał, że taki "spaśony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 7 Października 2006 Share Napisano 7 Października 2006 Może krótki zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 7 Października 2006 Share Napisano 7 Października 2006 szczupaka 3,7 ponad 50 cm Pisze, że ponad 50cm. Ponad 50cm. to może być nawet 70cm., może być 100cm. a może być także 50,01cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Października 2006 Autor Share Napisano 7 Października 2006 Może krótki zbiornik I jak się dwa mijają to jeden musi wychodzić na brzeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord adam39 Napisano 7 Października 2006 Share Napisano 7 Października 2006 ej tomek1 moze pokazesz zdjecie jakiegos sumika z tego stawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Października 2006 Autor Share Napisano 7 Października 2006 ej tomek1 moze pokazesz zdjecie jakiegos sumika z tego stawu Niestety jak pisałem wcześniej nie miałem aparatu podczas połowów tych sumów. A w tej chwili nie ma już możliwości ich łowienia bo zostały odłowione przez właściciela ( z powodu coraz niższej temperatury wody- a jak wiadomo to ryba ciepłolubna). Dziś byłem tam ostatni raz w tym roku (głównie ze względu na kolegę który póki co nie ma karty wędkarskiej). Wyniki bez rewelacji dla zainteresowanych informacja- staw zostanie spuszczony w ostatnią sobotę października celem dokonania naprawy. Ryby zostaną przeniesione na zimowisko. Z informacji uzyskanej od właściciela większość obecnych 3-4 kilówek oraz wszystkie grube sztuki zostaną ponownie wpuszczone do łowiska około kwietnia 2007. Także będzie duża szansa na spotkanie z niezłym karpikiem. Dodatkowo zostanie wpuszczony świeży materiał zarybieniowy (karpik- handlówka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord adam39 Napisano 7 Października 2006 Share Napisano 7 Października 2006 e fajnie moze sie z tatą wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi