bartosz181 Napisano 4 Czerwca 2011 Napisano 4 Czerwca 2011 Witam! post głownie kieruje do tych co sa w temacie. Niedawno nabylem ponton, dostałem do niego pompke nozna (mieszek) i teraz jak sprawdzic ciśnienie jakie znajduje sie w komorach? przykladalem cisnieniomierz do opon samochodowych no ale to nie ma prawa zdac egzamin Co pompowanie boje się, że przepompuję komorę, a co za tym idzie pompuje na wyczucie, tyle ile mi sie ugniecie. Dzisiaj miałem taka sytuacje, że musialm dopompować bo cały czas odczuwałem, że tego powietrza jest mało, a jestem cholernie przewrażliwony na pónkcie takich rzeczy i odnosze się z moim pontonikiem jak z jajkiem. A wiec reasumując, jak sprawdzic ciśnienie, w jakich okolicznosciach pekaja komory, a może polecicie inna pompkę bądź miernik którym ustale ciśnienie. Pozdrawiam Cytuj
qbaN Napisano 5 Czerwca 2011 Napisano 5 Czerwca 2011 Słuchaj na chlopski rozum:) Teraz masz upaly wiec nie przesadzaj z pompowaniem bo gdy sie nagrzeje ponton sam sie wypelni goracym powietrzem:) Głupia fizyka:) Cytuj
diaflex Napisano 5 Czerwca 2011 Napisano 5 Czerwca 2011 Zależy jakie masz zalecane ciśnienie. Jeśli jest to solidny ponton, a nie "dmuchana cerata" to w sklepach, profesjonalnie zajmujących się sprzedażą pontonów, jak też na aukcjach Allegro takich dystrybutorów można kupić ciśnieniomierze do pontonów, ja kupiłem w TOKAREX-sie (KOLIBRI). Pozdrawiam. Cytuj
bartosz181 Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Napisano 5 Czerwca 2011 ponton kupowalem w tokarexie. Własnie wczoraj znalazlem manometr u nich w sklepie i bede musial go zakupić. Ponton mam koloru szarego to az tak szybko mi się nie nagrzeje jak zielony. Co do pompowania, pompuje tak że ugniatam ręka, mysle ze wiecie o co mi chodzi. Nie ze jest na maksa, że się burty nie wgniecie (twarda) Cytuj
Maniuni Napisano 20 Listopada 2017 Napisano 20 Listopada 2017 Koledzy szkoda kasy na fabryczny ciśnieniomierz . Ja mam zrobiony z manometru o ciśnieniomierza lekarskiego i końcówki od pompki . Taki manometr można kupić za parę groszy na Allegro a reszta to własna praca. Zaletą jest to że pokazuje bardzo dokładnie ciśnie co prawda w mm słupa rtęci ale są w necie kalkulatory i łatwo można to przeliczyć . U mnie idealnie ciśnienie to 150-190 mmHg to 0.2-0.25 atm . Jak łowię w słoneczny dzień to manometr jest cały czas podłączony do tej komory która jest najbardziej wystawiona do słońca i wtedy mam kontrolę nad nadmiernym wzrostem ciśnienia w burcie , a z doświadczenia wiem że może wzrosnąć nawet o połowę . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi