Skocz do zawartości
Dragon

Zbiornik Wesoła Fala (Mysłowice)

Don Gucak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś coś więcej powiedzieć o tym łowisku, jak tam jest TERAZ? Znam te łowisko doskonale ale takie jakim było 5-10 lat temu. Od 5 lat nie widziałem go na oczy a myśle czy nie podbić tam karty. Jak tam teraz z zarybianiem? Jak z czystością? Jak z rybami, braniami?

Zbiornik dawniej zawsze obficie zarybiany był karpiem. Przy odrobinie szczęścia szło liczyć na amura czy suma w przyzwoitym wymiarze. Niemały sandacz i szczupak też się trafiał. Pamiętam też pokaźne karasie i płocie a także mnóstwo małych leszczy. Zbiornik wystarczajacych rozmiarów, mnóstwo stanowisk, ławki, w miare czysto. Takim ten zbiornik pamiętam. Nie wiem czy jest sens sie tam wybierać, czy załatwić to w innym (bliższym) kole. Tym bardziej że słyszałem kilka negatywnych opinii o zbiorniku ostatnio ale mało wiarygodnych. Dlatego stworzyłem ten temat, bo jak tam jest podobnie jak te 5-10 lat temu to sie nawet nie zastanawiam, zbiornik w sam raz na odbudowanie formy :)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jest mniej więcej tak jak pamiętasz tylko te płocie i karasie gdzieś zaginęły.

Leszcze jest dużo, ale w większości chory nie wiem, co to za choroba nie mają tylnych płetw tak jakby odgryzione i to, co zostało jest czerwone pozostałe ryby też to mają, chyba że trafisz karpie czy amury z zarybienia, które jeszcze się nie zaraziły.

Zbiornik nadal intensywnie zarybiany głównie karpiem sum jeszcze jest, ale chcą się go pozbyć.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale jak chciałem w kole opłacić całą kartę to powiedzieli mi ok. 400 zł, gdy opłaciłem w innym kole i chciałem wykupić na ich zbiornik to powiedzieli, że pierwsze pozwolenie 160zł a następne 100zł.( co do cen to nie jestem pewny do końca bo szukałem też po innych zbiornikach i od stycznie mogło mi się coś pomieszać )

Każde pozwolenie wkładka jest na 10 ryb nie liczą leszczy z tym, że te leszcze mają tak średnio po 35cm.

Na zbiorniku brania są częste jak zarybią to nie idzie się dopchać do łowienia jak opłacisz to najlepiej spisuje się zanęta orzechowa i białe robaki.

Ja po zdobyciu tych wszystkich informacji odpuściłem i nie opłaciłem, ale czasami tam podjeżdżam do znajomych pooglądać, co się tam dzieje.

Napisano

Ja będe bazował na legitymacji studenckiej, 50% na karte to myśle że wkładke też za pół ceny mi pocisną, ale zobaczymy, na pewno sie tam przejade w najbliższym czasie. Tym bardziej że legitymacje i wszystko właśnie tam miałem wyrabiane, tam zdawałem jako 9 latek karte, nawet na zawodach startowałem kiedyś, jak sie zarząd nie pozmieniał to mnie będą kojarzyć na 100%.

A wiesz może co z węgorzem? 5-10 lat temu nie raz pamiętam jak sie taki mały zgred przeczepił do białego, przetrwały? Bo jak przetrwały to i na pewno podrosły :)

Napisano

O węgorzu nic nie słyszałem i nie widziałem.

Pewnie niewielu się zmieniło bo ja pamiętam ich od zawsze prezesem jest Janiszewski.

I nie kiedyś tylko w sobotę najlepiej miedzy 9:00 a 12:00 bo wtedy idzie tylko kogoś zastać.

Ostatnio zarybiali karpiem w marcu podobno niewiele go zostało.

Napisano

Zawsze zarybiali kilka razy do roku więc luz. Bardziej mnie martwi ta droga wkładka. NA 10 ryb? Kiedyś było na 15 (mam ją do teraz) i na pewno nie kosztowała aż tyle. No ale przyjade na miejsce to sie więcej dowiem. Dziękuje za cenne info :)

Napisano

Witam. ! :)

Mam zawody na zbiorniku fala 9lipca.

Chciałabym się czegoś dowiedzieć o tym zbiorniku.

Jaka ryba dominuje na zawodach ?;>

głębokość zbiornika?

Jakie jest dno zbiornika np. czy jest muliste czy twarde piaszczyste ?

Z te go co wiem pisali koledzy na forum, że dominuje leszcz.

mało który wędkarz chce zdradzić jaki dominuje zapach w stosowanej zanęcie.

Nie mam czasu niestety jechać na trening. I nie wiem czy to jest możliwe żeby potrenować przed zawodami ?.

Może któryś z kolegów zdradzi mi tą małą tajemnicę :P

Z góry dziękuje. !

Pozdrawiam :smile:

• 2 weeks later...
Napisano

Juro rano chciałbym jechać na Wesołą. Macie jakiś telefon albo potwierdzone info że jutro od 9 do 12 to załatwie? chciałbym wszystko popodbijać, wyrobić itd.

Wiem, że to nie ten dział ale przy okazji szybkie pytanie. Mam legitymacje wędkarską (a nie karte).. Będzie jakis problem z wyrobieniem karty na miejscu? Bo na legitymacje nie pochytam już chyba ;p

• 3 weeks later...
Napisano

Dzisiaj wykupiłem wkładke na ten zbiornik (90zł). Jak juz tam zajechałem to rozłożyłem sie z 1 gruntówką (lało jak z cebra). W sumie to dobrze że nie rowijałem drugiej (musiałbym kołowrotek przekładać do feederka a nie chciało mi sie w tym grzebać w taką ulewe) bo te małe leszczyki/krąpie dostały szału. Przez 1.5h złapałem 6 maluszków pazernych a gdyby nie duży hak (4 a na niej 2 kuku z białymi) to byłoby tego więcej bo niewykorzystanych brań było drugie tyle. Nie wiem ile zostało z tego karpia, pewnie niewiele aczkolwiek jak wędrowałem na miejscówke to gość wytargał jednego ~45cm. Ogólnie na początku sierpnia ma być podobno zarybiane sporą ilością karpia więc to będzie okazja żeby wypełnić te 10 pustych pozycji za które zapłaciłem.

Mam jeszcze pytanie do tych co tam aktualnie uczęszczają. Jak z amurem? Jest go tam troche? Chciałbym sie bardziej na niego nastawić bo karpik to i tak przy okazji załyczy przynęte a wiem że zbiornik był znany z amura.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.