klimoszque Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Zdecydowałem sie na firmę Mistrall i teraz pytanie który mam trzy typy Mistrall amundson pole Mistrall ultra light competition Mistrall ultra carbon ewentualnie Mistrall aqua pole Cenowo wszystkie sa zbliżone lecz nie mogę info znaleźć w necie który wziąć w tym pierwszym jest pełną szczytówka wiec guma odpada czy to złe Pomożecie? Wszystkie kijki 7m będę łowił głównie na rzece Mrodze nurt średni, głębokość myślę, że do 3 metrów, szerokość około 5-6 metrów max ryby występujące Karp, płoć, leszcz, szczupak, okoń
ChaoTic Napisano 20 Czerwca 2011 Napisano 20 Czerwca 2011 cenowo to właśnie te baty się różnią znacznie: np aqua jest za ok 360+ zł a ultra light na allegro za ~ 250 podobnie amundson. one nie posiadają pełnej szczytówki ! tylko wklejkę czyli wariant pośredni pomiędzy pełną a pustą. W pustą przyciętą szczytówkę wklejona jest węglowa pełna igła i całość wzmocniona oplotem na łączeniu. Takie rozwiązanie ogranicza spady drobnych ryb. czy to jak piszesz: złe? nikt nie zabroni dokupić inne szczytówki i zbroić wedle upodobania i potrzeb - amundson jest najcięższy, giętki i najwolniejszy. To zabawka na większe ryby (jak na bata oczywiście).Wytrzymały. - aqua i ulc (mimo różnic w cenie) to bardzo podobne kije (mi ulc wydał się lekko mniej sztywny), delikatne i służące do połowu mniejszych ryb. (do 2kg spokojnie dadzą radę) ps: ultra carbon comp. to ultra light comp.
klimoszque Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Napisano 20 Czerwca 2011 toi teraz już w ogóle nie wiem co brać....
ChaoTic Napisano 20 Czerwca 2011 Napisano 20 Czerwca 2011 no co tu dużo myśleć... najlżejszy jest ulc najmocniejszy amundson najszytywniejszy wydał mi się aqua cenowo aqua najdroższa później ulc, amundson najtańszy jak chcesz połowić na jeziorku i stawach drobnice to aqua/ulc do przepływanki też się nadadzą bo lekkie w miarę. Jak częściej polujesz na grubsze ryby powyżej 1.5kg to amundson widziałem amundsona w akcji - to spokojnie plocie po 30 cm można na klatę brać (jak przypon pozwoli) ma zapas mocy. łowię aqua czasem - płoć do 25 cm na klatę (przypon wiadomo). Dość mocny - trochę giętki jak na jego cenę (sam kupiłem okazyjnie za połowę jego rynkowej wartości) bo za 360 pln (jak wołają) to bym nie zapłacił - za tyle jest dużo sztywniejszych kijków na rynku. jeśli nadal nie wiesz co wybrać ... napisz ile zł możesz przeznaczyć i jakie rybki łowisz najczęściej.
klimoszque Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Napisano 20 Czerwca 2011 znajomy wczoraj kupul mikado sensie pole i jest mega zadowolony wiec sam już nie wiem ogólnie to mam 330 złotych. Łowie głównie płocie, leszcze, okonki małe
ChaoTic Napisano 20 Czerwca 2011 Napisano 20 Czerwca 2011 widzę, że Kolega przejrzał inne fora na których zadał to samo pytanie ... sensei to najtańsza opcja (ok 260zł) (nie licząc tych wyprzedażowych ulc z allegro), krótszy, pusta szczytówka... za to sztywniejszy. wyważenie podobne i masa. Potencjalnie lepszy serwis
klimoszque Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Napisano 20 Czerwca 2011 Przejrzałem, ale tylko na tym mi podpowiedziano.Widać co klasa to klasa, zdecydowałem się na MIKADO jutro robię pierwsza próbę dokupiłem tylko jeszcze jedna szczytówkę w której sobie zamontowałem amortyzator
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.