borello Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Witam koledzy. Jestem po wieczornym wertowaniu postów dot. nawijania plecionki i powiem szczerze, że jestem w kropce. Jest to moja pierwsza plecionka - Berkley Fireline 0,17mm, kołowrotek - Catana 2500FA. Zastanawiam się czy nawijać na sucho - podawane były sposoby z książką czy na mokro - szpula w misce z wodą. Ile metrów polecalibyście nawijać na tą catankę? Czy potrzebny będzie podkład z żyłki? Niestety nie mam do dyspozycji drugiej szpulki. Z góry przepraszam, jeśli zdublowałem tematy, ale chciałbym nawinąć linkę dobrze, bo jestem po obserwacji perypetii znajomego z niewłaściwie nawiniętą plecionką. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i rady.
cezar80 Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Tej plecionki wejdzie ok 100m . Z doświadczenia 0.14 wchodzi idealnie 120m. Nigdy się nie zastanawiałem jak nawijać. Wiążę do szpuli plecionka w dwa palce i jazda.Robie to na sucho i żadnych z tym problemów nie miałem
Kozii Napisano 22 Czerwca 2011 Napisano 22 Czerwca 2011 Co ty kolego @cezar80 bredzisz za bzdury? Catana ma o wiele większą pojemność szpuli. Po 2 plecionkę nawija się na najlepiej na mokro a po 3 stosuje się podkład aby plecionka się nie obracała. To ile podkładu dasz musisz sobie wyliczyć w necie są przeliczniki pojemności szpuli może ci to pomoże.
artech Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Co ty kolego @cezar80 bredzisz za bzdury? Kozii, po pierwsze trochę grzeczniej. A po drugie nawijałeś kiedyś tą plecionkę na ten kołowrotek ?? Nie wiem ile wchodzi tego firecośtam, ale na Shimano 2500 wchodzi 135 m Power Pro 10 lb (u nas sprzedawana jako 0,15 mm). Co do podkładu to rzeczywiście dobrze jest nawinąć trochę cienkiej żyłki, dosłownie kilka metrów lub nakleić na szpulę kawałek taśmy dwustronnie klejącej i plecionka na pewno się nie będzie obracać.
borello Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Napisano 23 Czerwca 2011 Koledzy rozumiem, że linkę należy dowiązać do tego podkładu?
artech Napisano 23 Czerwca 2011 Napisano 23 Czerwca 2011 Koledzy rozumiem, że linkę należy dowiązać do tego podkładu? Możesz tylko poco ? Ja końcówkę podkładu zaklejam kawałkiem taśmy klejącej, co by się nie rozwijał i potem zakładam plecionkę jak na gołą szpulę.
borello Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Napisano 23 Czerwca 2011 Skoro tak, to nakleję po prostu 2 warstwy taśmy klejącej i myślę, że efekt będzie porównywalny. Dalej na mokro
cezar80 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Jeśli bredze mogę ci wstawić foty ile dokładnie wchodzi na szpulę od 2500 i 3000. Po nawinięciu tej 0,14 120 m zostało jakieś 3mm odległości od krawędzi. Jasne że da się więcej ale póżniej piszecie posty typu powstaje broda, się plącze, supełkuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.