Skocz do zawartości
tokarex pontony

PŁONIA - rzeka nizinna w dawnym województwie szczecińskim

lukozio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i zapraszam wszystkich do pisania o tej niepozornej rzeczce. Chodzi mi o miejscówki i ryby jakie na niej złowiliście. Może ktoś się zdjęciami pochwali :?:

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Nigdy nie łowiłem na tej rzeczce i nie wiele mogę o niej powiedzieć ale to co ostatnio zrobili meljoranci z jej ujściowym odcinkiem woła o pomstę do nieba. Chętnie jednak dowiem się czegoś od Ciebie na temat tej rzeki w twoich najbliższych okolicach szczegolnie o odcinku tuż za Miedwiem.

• 1 year later...
Napisano

PIĘKNA DZIKA RZEKA!! NASZA PEREŁKA!!

Wędrowałem wzdłuż jej koryta wielokrotnie od mostu w płoni do j. Miedwie, prowadząc moją szkołę survivalową. Jest piękna i dzika, nad jej brzegami można spotkac prawdziwe skarby flory i fauny (kuny, bobry, piżmaki, borsuki, zimorodki) . Kilka krotnie tez urządzałem tam zwałkowe spływy kajakowe od miedwia do dabia.

Piękna i jeszcze czysta rzeka, są małże i raki.

Nigdy nie łowiełem w niej z wędką, ale widziałem łowiących tubylców i nie omieszkałem pytac o wyniki. Odpowiadali o szczupakach, jaziach, kleniach, zdarza się okoń i węgorz (którego sam poławiałem, w ramach szkolenia z pozyskiwania pożywienia)

Polecam wybrać się na długi spacer z kijkiem w górę rzeki od mostu w m. Płoni i w okolice stawów w Jezierzycach.

• 4 months later...
Napisano

Swego czasu a było to 20 lat temu Płonię od autostrady do jeziora dąbskiego znałem jak własną kieszeń, miejsca, ryby itp Łapałem tam szczupaki, okonie, karpie, węgorze, klenie i płocie. Woda czysta, miejsca dzikie i sama radość :wink: Jak jest teraz to nie wiem ale na tej rzece nauczyłem się podstaw wędkarstwa i pokory dla ryb :mrgreen:

• 4 months later...
Napisano

Jacek, Od Jezierzyc do mostu na ul. Przestrzennej w Dąbiu to woda PZW a od mostu do ujścia w jez. dąbskim są to wody SUM czyli morskie :wink:

Napisano
Jacek, Od Jezierzyc do mostu na ul. Przestrzennej w Dąbiu to woda PZW a od mostu do ujścia w jez. dąbskim są to wody SUM czyli morskie :wink:

Dzięki za odpowiedź kocur, a jak wygląda sprawa z odcinkiem w okolicach Kołbacza?

• 2 months later...
Gość okonia
Napisano

płonia nalezy do WWW.modehpolmo.pl w okolicach miedwia i jeziora lubiatowskiego

Gość okonia
Napisano

tak dokładnie te i inne jeziora należą do dewelopera, skoro nie daliście rady pogrzebać podam wam na tacy

www.ryby.modehpolmo.pl

Gość okonia
Napisano

przymierzam się do zakupu pozwolenia na wszystkie wody tego gospodarstwa ale strasznie drogie 250 złociszy bo z łodzią no i jeszcze PZW bankructwo:):)

Napisano

Hehe, no tak, kryzys dotknął mocno deweloperów, to prawda, ale żeby od budowy mieszkań do wędkarstwa... :shock:

Jestem naprawdę zaskoczony

Napisano

w tamtym sezonie ceny były chyba identyczne więc "na szczęście" nie podwyższyli cen w związku z kryzysem ;)

Napisano

Może to Gospodarstwo Rybne jest spółka zależna Modehpolmo... Z tym kryzysem trochę żartowałem, ale rozrzut jeżeli chodzi o działalność firmy jednak spory. Z informacji na ich stronce wynika że nie jest to jakaś przypadkowa działalność, budują, a w zasadzie już wyposażają wylęgarnie ryb, w planach maja zarybiania... Hmm, czemu nie, jestem w stanie zapłacić, jeżeli dzięki temu będę mógł łowić na rybnej i pilnowanej wodzie...

Napisano
w stanie zapłacić, jeżeli dzięki temu będę mógł łowić na rybnej i pilnowanej wodzie...
i tu może być problem z tym pilnowaniem i rybnością :wink:
Napisano
i tu może być problem z tym pilnowaniem i rybnością :wink:

Może i tak, ale rozumuję następująco: To jest firma, nastawiona na zysk. Wodę dzierżawią po to, żeby zarobić. Zarobią wtedy, jak dużo ludzi kupi licencję. A dużo ludzi kupi licencję, jak uzna że warto - czyli że złowi rybę :)

Napisano

Też uważam że nie ma co się negatywnie nastawiać od samego początku.. Widać że wreszcie ktoś poczuł biznes, co wg mnie rokuje tylko poprawą naszej wędkarskiej sytuacji..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.