Gość drewniany Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Co robie nie tak daje dżdżownicę na hak i po dłuższej chwili(ok.20min) wyciągam(żeby zmienić przynęte) a tam albo bez przynęty albo pogryziona przez rybę, bomka nie podskakuje łowie na stawie. Może za krótki przypon? Karpie na łowisku niewielkie.
daniello2010 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Może pokaż swój zestaw to wtedy znajdzie się odpowiedź
Gość drewniany Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 przypon ok.10cm, koszyczek zanętowy z rurką antysplątaniową
daniello2010 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Według mnie to nie wina długości przyponu ja stosuje na karpie krótki przypon z koszyczkiem prestona do method feeder haczyk numer 12 z krótkim włosem na który daję 2ziarka kuku i mam świetne efekty,więc wina tkwi w czymś innym...
fishFUN Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 Rosówka np. ma to do siebie że po czasie zakopuje się w mule, może i czerwony robi podobnie. I jak nie masz brania a podnosisz zestaw do zwinięcia to czerwone ,,zrywaja,, się z haczyka.
Gość drewniany Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 OK spytałem się na łowisku gospodarza powiedział, że to są sumiki i łowić wyłącznie na kukurydzę i przynęta zostaje
Tondrom Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Rosówka np. ma to do siebie że po czasie zakopuje się w mule, może i czerwony robi podobnie.I jak nie masz brania a podnosisz zestaw do zwinięcia to czerwone ,,zrywaja,, się z haczyka. Wszystko zależy od tego jak załozysz rosówkę, jeżeli ją byle jak poprzebijasz haczykiem to mozliwe, natomiast jeżeli ją nawleczesz na haczyk, tak żeby haczyk był cały w rosówce to wątpie, bo ona wtedy ma niewielkie szanse na ruch, łowiłem tą metodą brzany które jak wiadomo są niesamowicie agresywne, i często wyciągałem takie powyzej 60 cm ,z praktycznie całą rosówką na haczyku
fishFUN Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Wszystko zależy od tego jak załozysz rosówkę, jeżeli ją byle jak poprzebijasz haczykiem to mozliwe, natomiast jeżeli ją nawleczesz na haczyk, tak żeby haczyk był cały w rosówce to wątpie, bo ona wtedy ma niewielkie szanse na ruch, łowiłem tą metodą brzany które jak wiadomo są niesamowicie agresywne, i często wyciągałem takie powyzej 60 cm ,z praktycznie całą rosówką na haczyku Poniekąd masz racje, tzn. jak całą rosówke załozymy na haczyk to jest mało atrakcyjna dla niektórych ryb. Ja zakładam tak że nabijam ją od strony ,,głowy,, i zostawiam ok. 3-5 cm tylnej częsci, wtedy niezauważyłem zebym je ,,zrywał,, a rosowka ładnie wabi swoimi ruchami. Co wędkarz to inna technika i kazdy ma swoje sposoby i w kazdym napewno jest cos praktycznego i sensownego.
Tondrom Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Poniekąd masz racje, tzn. jak całą rosówke załozymy na haczyk to jest mało atrakcyjna dla niektórych ryb. Ja zakładam tak że nabijam ją od strony ,,głowy,, i zostawiam ok. 3-5 cm tylnej częsci, wtedy niezauważyłem zebym je ,,zrywał,, a rosowka ładnie wabi swoimi ruchami. Co wędkarz to inna technika i kazdy ma swoje sposoby i w kazdym napewno jest cos praktycznego i sensownego. No jasne, ja zostawiam kawałek na końcu, nie nawlekam całej, ale robie to tak, żeby jakaś część rosówki byłą na żyłce, łowie w ten sposób od 6 roku życia i zawsze miałem efekty
fishFUN Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Ja probowalem jeszcze jednej metody zakladania, zaporzyczonej troche z wedkarstwa podlodowego. Obcinam albo i nie ,,główke rosówki i po kilka sztuk, dowiązuje nicia z ponczochy do haczyka, tak jak ochotke na mormyszke. Bardzo dobry sposób na wegorza i suma.
Tondrom Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Ja probowalem jeszcze jednej metody zakladania, zaporzyczonej troche z wedkarstwa podlodowego.Obcinam albo i nie ,,główke rosówki i po kilka sztuk, dowiązuje nicia z ponczochy do haczyka, tak jak ochotke na mormyszke. Bardzo dobry sposób na wegorza i suma. Też dobry sposób, aczkolwiek ja łowiłem całe życie na rzece, wiec nie potrzebowałem żadnych takich udoskonaleń. A i węgorzy pare złowiłem i nawet sumów, im to chyba bez różnicy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.