Skocz do zawartości
Dragon

czy żeby łowić trzeba być zrzeszonym w pzw

zenek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam kartę wędkarską na stronie łódzkiego pzw (bo do neigo należe)pisze że osoby niezrzeszone placa 198 zł a zrzeszone w pzw 33 zł ale żeby być członkiem pzw trzeba wpłacić 27 zł + 5 zł legitymacja. Sta moje pytanie żębym mógł legalnie łowić ryby na łowiskach pzw muszę wpłacić 27+5+33zł= 65 zł na rok ???

Ps. Skąd wiedziec czy dane jezioro należy do pzw czy nie Pozdrawiam i prosze o odpowiedź

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Skąd wiedziec czy dane jezioro należy do pzw czy nie

u na przy corocznych opłatach dostaje się taką książeczkę pt. wykaz łowisk

oprócz tego przy każdym łowisku jest postawiona tabliczka z info taką jak:

jaki obwód rybacki

nr. łowiska

jeżeli wybierasz się na dane łowisko to przypuszczam że znasz nazwę łowiska, a jeżeli nie ma je w wykazie to już musisz sam się dowiedzieć kto jest właścicielem itp.

Gość Dwie_sety
Napisano

Żeby łowić w Polsce trzeba mieć kartę wędkarską (biała karta), taki dokument posiadasz.

Drugim warunkiem jest uzyskanie zgody od właściciela (dzierżawcy) na łowienie w jego wodzie.

Właściciel przydomowego bajorka może udzielić taj zgody ustnie.

Na wielu łowiskach komercyjnych zgodą jest wykupienie tzw licencji, najczęściej jednodniowej, ale na prywatnych jeziorach bywają też roczne.

PZW jako największa organizacja przyjęła obecnie system samodzielności okręgów tzn każdy okręg sam decyduje jakie wody dzierżawi i udostępnia wędkarzom oraz na jakich zasadach je udostępnia (wysokość opłat).

Część okręgów ma podpisane umowy międzyokręgowe i na zasadach wzajemności mając opłaty jednego okręgu można łowić w wodach wszystkich okręgów które to porozumienie podpisały.

Okręgi z reguły udostępniają również swoją wodę wędkarzom niezrzeszonym w formie opłaty dniówki w wysokości najczęściej 30 zł.

Istnieją również dniówki dla zrzeszonych, np mam opłaty okręgowe w krośnie a chcę okazjonalnie trzy dni łowić w Szczecinie, okręgi nie mają porozumienia więc zamiast płacić okręgówkę szczecińską płacę tylko trzy dniówki i mogę łowić.

Wędkarze zrzeszeni należą do koła wedkarskiego, podstawowej jednostki strukturalnej PZW.

w przynależności do koła nie ma zasad terytorialnych tzn można mieszkać w Zakopanem a należeć do koła w Szczecinie, co się przydaje jeżeli większość wędkowania odbywa się na wodach innego okręgu niż ten gdzie się mieszka. Ja np mieszkam na terenie okręgu krakowskiego a najczęściej łowię na Sanie należącym do okręgu krośnieńskiego. Nie ma porozumienia pomiędzy okręgami a więc płacę opłaty w Krośnie.

Warto odszukać numery gazet wędkarskiz z pierwszego kwartału tego roku tam będą informacje o opłatach w poszczególnych okręgach jak też jakie porozumienia dane okręgi mają zawarte.

Każdy okreg ma też wody zakwalifikowane jako łowiska specjalne. Na łowiskach tych oprócz podstawowych opłat okręgowych obowiązują opłaty dodatkowe.

W zasadzie każdy okręg PZW ma swoją stronę internetową na której podane są opłaty jak i wody danego okręgu.

Na wędkarzu spoczywa obowiązek dowiedzenia się do kogo należy dana woda jak też wniesienie opłat (uzyskanie pozwolenia) uprawniających do wędkowania w danej wodzie.

Jeżeli dalej coś jest niejasne to pytaj na pewno ktoś pomoże wyjaśnić wątpliwości.

Napisano

dzięki, ale mi chodziło własnie o oplaty ile musze wplacic zeby móc łowić (tylko w moim powiecie i ewentualnie w sąsiedzkich powiatach). I jakie oplaty wniesc aby moc lowic nei na prywatnych lowiskach ale takich jak pisales nalezacych do pzw albo wydzerżawionych czyli te z tablicami okręg wedkarski nr...

Gość Dwie_sety
Napisano

To już musisz dowiedzieć się sam.

każdy okreg PZW ma swoje opłaty(można znaleźć w internecie ale nie napisałeś gdzie mieszkasz - jaki to okręg.

Na prywatnych łowiskach dowiesz się na miejscu.

Napisano

napisałem jest to okręg łódzki i pisze że musze być członkiem pzw zeby łowić bo inaczej będę musial placic 198 zł na rok, ale to jest sprzeczne z informacjami które pozyskalem od innych w internecie dlatego chcialem sie tu upewnić.

Ps.A czy tą skałdkę xczłonkowską(żeby być członkiem pzw )trzeba wpłacać co roku czy raz na cale życie ?

Napisano

Składki płaci się co roku składki nie dotyczą powiatu czy gminy tylko okręgu PZW.Młodzież do lat 16 może łowić w całej polsce.Płacąc składki tylko za okręg w którym zapłacili.

A dorosły musi płacić za każdy okręg z osobna np.łowi w okręgu Katowice i Warszawa to musi zapłacić w jednym okręgu i w drugim. Albo jak jedzie na wakacje do Łodzi na tydzień to musi zapłacić składkę tygodniową w Łodzi. Oczywiście zapłacenie składek PZW pozwala ci łowić tylko na wodach PZW.

Napisano

dzięki wszystkiem, dowiedzialem sie ze musze wplacić skladke aby byc zrzeszonym w pzw i musze oplacic skladki. Jest tylko dla mnie jedno niejasne czy tą składkę aby by ć zrzeszonym w PZW muszę opłacać co roku ? Bo tą 33 zł to wiem żę co roku . Z góry dzieki pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.