Skocz do zawartości
tokarex pontony

Plan zestawu gruntowego na żywca

Lewy121

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie;)

na wstępie chciałbym powitać wszystkich użytkowników gdyż jestem tutaj nowy.

a więc dzisiaj w nocy chce wybrać się na wisłe na żywca z metodą gruntową tylko mam pewien problem niewiem zupełnie jak ma wyglądać taki zestaw mój sprżet to feeder jaxon inspira 3.60m c.w 60-150gr. myślałem o czymś banalnym np. żyłka główna na niej rurka antysplatątaniowa i cięzarek 50gr na krętliku następnie stoper i krętlik, do tego 50 cm odcinek żyłki (aby żywiec miał większe pole manewru i mógł spokojnei pływać) a następnie wolfram i dalej to już niewiem jak zamocować to chciałbym zrobić jedną kotwiczke i jeden hak za grzbiet i pod płętwą ogonową co o tym wszystkim myślicie ?? moim największym celem jest sum, węgorz szczupak sandacz

pozdrawiam;)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

zrób zestaw typu peternoster

jak nie wiesz jak wpisz w google PETERNOSTER a sie dowiesz :)

dobry sposób !!!

Napisano

Lewy121, moim zdaniem wolfram nie jest Ci potrzebny. Mała jest szansa brania szczupakowego w nocy :) zestaw, który opisałeś jest prawie ok. Żyłka głowna>rurka antysplątaniowa+ciężarek na krętliku>stoper>krętlik z agrafką> 1/2

1. Zwykły długi przypon z plecionki zakończony hakiem. W przypadku sandacza/węgorza

2. Przypon sumowy > http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=przypon+sumowy nie znam się na łowieniu sumów, ale wydaje mi się, że taki dedykowany przypon będzie wporządku :)

edit/// Paternoster też nadaje się nad rzekę, mój błąd :) widocznie miałem źle zrobiony zestaw :)

Gość pawcio_bra
Napisano

Jeśli chodzi o sandacza/szczupaka z gruntu to raczej to pierwsze choć i szczupak także potrafi z gruntu walnąć. Wolfram jak najbardziej przydatny bo przy zwykłym przyponie może być syt., że przy zacięciu pożegnasz się z hakiem. Chociaż sandacz nie ma takiej tarki jak szczupak ale wiem ze swojego doświadczenia, że również potrafi przeciąć normalny przypon. Polecę Ci zestaw jaki ja testuję nad zalewem. Na żyłkę główna zaczepiasz rurke do niej ołów(w zależności jak silny jest nurt rzeki, fala wody dobierasz ilu ma być gramowy)koralik(lub)stoper,wolfram i hak typowo sandaczowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.