kocur Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Lary, moje też i bez problemów stosuję bolonkę 6m i w/w match'a z gruntem nawet powyżej 5 m. Bez stresów można dać do zestawu spławik przelotowy
Lary Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Bez stresów można dać do zestawu spławik przelotowy Oczywiście, że można ale chodzi o komfort łowienia który daje mi bolonka.
kocur Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Jak dla mnie to połów 6m bolonką jest tak samo komfortowy przy użyciu przelotowego jak i stałego spławika Najbardziej martwi mnie wiatr bo czasami utrzymanie lekkiej bolonki przy silniejszych podmuchach stanowi już wyczyn dlatego generalnie jestem za dobieraniem kija pod kątem danego typu łowiska bo przecież inaczej taki 6-7 m kij będzie zachowywał się w czasie wiatru na otwartej przestrzeni a inaczej w miejscach gdzie tak nie wieje. edit: Lary, mam nadzieję że nie rozmywamy tematu
Lary Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Lary, mam nadzieję że nie rozmywamy tematu Myślę, że nie ale kończymy bo temat to: Jaką bolonkę wybrać. Nie będziemy się rozwodzić nad wyższością bolonki nad odległościówką lub odwrotnie
kocur Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Lary, o wyższości bolonki nad mczówką i odwrotnie... Wracając do bolonek to zainwestowałem w 5 i 6 m węglówki Yorka z serii Safari, na 6m połowiłem i sprawowała się bardzo dobrze a piątka czeka na nowy sezon i dopiero w marcu będę w stanie coś o niej powiedzieć
guslik Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Witam, również poszukuje bolonki łowie głównie na wiśle przeważnie na przepływanke jazie i inne nieduże ryby. Szukam czegość w okolicach 100 zl . Mogłby ktoś powiedzieć coś wiecej o tym T-rexsie. kocur, ile dałes za te Yorki i jak się sprawują ?
kocur Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 guslik, za 5m ok 150 zł a za 6m około 180 złociszy Jak wyżej pisałem 6 sprawuje się elegancko i bezstresowo można nią poławiać 5 metrówkę przetestuję dopiero w marcu Na sucho pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne ale zobaczymy jak będzie nad wodą
Lary Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Jak wyżej pisałem 6 sprawuje się elegancko i bezstresowo można nią poławiaćPowiedz jeszcze czy są to wędki o kacji szczytowej.
kocur Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Na moje oko laika odnośnie klasyfikacji to raczej szczytowa dosyć szybka Generalnie nie zastanawiam się nad takimi sprawami i biorę jak mi się podoba jej praca na sucho i jak leży w ręce
Lary Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Generalnie nie zastanawiam się nad takimi sprawami i biorę jak mi się podoba jej praca na sucho Ja przy zakupie mam zdecydowanie więcej wymagań od wędki. Ale OK.
kocur Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Chodziło mi o zabawę w klasyfikację Ale fakt, szczytowa i szybka
guslik Napisano 22 Lutego 2009 Napisano 22 Lutego 2009 Witam W weekend pojeździłem trochę po wedkarskich ale nigdzie nie mogłem znaleźć tych Yorkow. W oko wpadł mi Mikado Archer. Wydawał się w miare przyswoity i ejszcze za rozsadną cene. Wczesniej myslałem też o Gryfonie bo tańszy ale według mnie to zbyt batowaty. W sumie nie wiem bo może to tak powinno być? Bolonka powinna być raczej sztywna czy bardziej miekka? I czy wogole taki kij nadałby sie zeby od czasu do czasu polapac na przystawke albo na jeziorze? No i jeszcze dalej nie wiem czy zdecydować sie na 5 czy 6m. W sklepie sprawdzalem to i to ale nie wiem jak to nad woda bedzie wygladac. Piatka chyba bardziej poreczniejsza a na Wisle lowie jest przewaznei glebokosc do 3 m chyba ze wysoka woda przyjdzie. Jak by ktos mógł coś doradzić i rozwiać troche wątpliwości to był bym wdzieczny. Pozdrawiam
JOX_89 Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam, chce kupić bolonkę zastanawiam się nad Yorkiem Avant 4,5 m z kompozytu.Nie chcę Jaxonów bo juz kumpel ma i co 2 miechy lata regularnie na Gwarancję ze szczytówkami.Mozecie cos polecic w cenie tego Yorka.dodam ze kosztuje w moim sklepie 119 pln.Moze byc takze z internetu.Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!
kocur Napisano 2 Kwietnia 2009 Napisano 2 Kwietnia 2009 Mam Yorka Safari 6m oraz 5m. 6m była testowana już w zeszłym roku i sprawowała się bardzo dobrze i bezstresowo można połowić nią. 5m będę testował w ten weekend ale z tego co widać powinna być tak samo dobra jak większa 6m
Screamer Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam Co sądzicie o tej bolonce: AWA-SHIMA EXEL AXN BL 4,00m 5-15g http://www.allegro.pl/item600920790_awa_shima_exel_axn_bl_4_00m_100per.html Czy byłby to dobry wybór do 80zł czy może wybrać inną
Damian21 Napisano 5 Kwietnia 2009 Napisano 5 Kwietnia 2009 Screamer, widze ze po wysypaniu forum troszke postow wcielo, poszukaj tej daiwy apollo 3.6m do 40g.
_emde_ Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Witam. Ostatnio w mojej walce "bolonka vs bat" wygrała ta pierwsza. Teraz zaczynam szukać jakiegoś wędziska. Przeznaczenie - Odra. Wymyśliłem sobie, żeby miała ona 7m. Na wędkę oraz na kołowrotek mam 500zł. I teraz pytanie - co moglibyście doradzić? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.