zdrapek Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Jednak boleń to wielka zagadka, przeważnie łowi się go ściągając szybko przynętę. Co powiedzie natomiast na łowione bolki w nocy na trupka podczas polowania na sandałka?..... Cytuj
DAWID Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 zdrapek, rozróżnijmy dwie kwestie mówimy tu o technice która sie sprawdza na bolenia a nie o przypadkowych rybach które wzieły jak nastawiliśmy się na inną rybe. Są przecież przypadki gdzie trafi się szczupak na kukurydze ale czy z tego powodu następnym razem na szczupaka nie weźmiesz spinningu czy żywcówki tylko spławikówke z kukurydzą? Cytuj
Davly Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Cytat jareksm2, każda z moich przynęt na którą łowie bolenie imituje zdrową uciekającą ukleje i do tego prowadzi się ją bardzo szybko, boleń jest rybą żerującą na żywych rybach nie wydaje mi się aby pływał w poszukiwaniu łatwego łupu, ale to tylko moje zdanie. Jakbyś trochę poszukał po literaturze albo poobserwował bolenie chociażby nad czystym jeziorem to zobaczyłbyś, że boleń najpierw wali całym cielskiem w stado ukleji, a później wybiera te co najwolniej spieprzają, albo odłączają się od stada. To, że prowadzi się przynęte bardzo szybko wynika z tego, że zwykle tak prowadzona przynęta jest najbardziej widoczna dla bolenia i zwykle jest "sama", czyli "odłączona od stada", a to już jest wystarczający powód do ataku bolenia. No i tak w ogóle to jakaś kultura obowiązuje, a niezbyt ładnie nabijać się z czyjiś pomysłów. Lepiej się zastanowić i mądrze skrytykować lub poprawić. I nie, nie sądze, że złapanie bolenia na żywca było niemożliwe, a sądze nawet, że nawet bym się nastawił. Pomysł ciekawy, tylko jak to dobrze powiedzieli moi poprzednicy, bułke trzeba czymś wzmocnić Może zrobić siatkę i zmieniać bułkę? Cytuj
DAWID Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Davly, pewnie mówisz ale czy łapiesz bolenie to jest pytanie? Ja tylko przekazałem swoje doswiadczenia dzięki którym złapałem nie jednego bolenia , ale jeśli kolego masz dużo lepsze pomysły na łapanie dużych bolków z chęcią czekam na zdjęcia, być może i ja uwierze i zastosuje twoją technike. Szczerze czekam na foty pięknych boleni, jestem otwarty na nowe techniki. Cytuj
Davly Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Jakbyś trochę poszukał to byś wiedział, że łapie (nawet daleko nie trzeba). Poza tym temat jest o łapaniu bolenia na żywca, co nie uważam za zbytnio abstrakcyjnie, tylko mało popularne. Zdjęcie bolenia ci pokazał, a to nie temat na roztrzyganie kwestii no kill, więc szydzenie nie na miejscu. Cytuj
Gość wirefree Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Ja trafiłem w zeszlym roku "Bolka" na zywą ukleje zahaczona za ogon kotwiczka. I jesli trafiam Bolenie na sztuczna przynete to zawsze jest to mała obrotowka srebrna wielkosci 00 prowadzona dosyc wolno. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi