kasko43 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Jezioro Kamienny Most leży koło miejscowości i tej samej nazwie i koło miejscowości Lublino. Gospodarzem wody jest PZW Szczecin. Jezioro linowo-szczupakowe, płytkie, przeważnie 1,5 metra. Kładek jest sporo, jednak w większości są to kładki stare. Najlepsze kładki są w południowej części jeziora, na zachodnim brzegu. Rokrocznie zarybiane szczupakiem, także karpiem i linem. Jezioro silnie zarośnięte. W jednym miejscu znajduje się kilkudziesięciometrowej średnicy "pole" grążeli. Tam stojąc pontonem słychać cmokanie linów. Dno jeziora pełne jest obumarłych roślin. Preferowane metody to spławik i spining za drapieżnikiem. Miejscowi głównie nastawiają się na lina. Nad zachodnim brzegiem jeziora biegnie przejezdna droga. Na jeziorze znajdują się 3 pływające wyspy, zmieniające nieznacznie swe położenie w zależności od wiatru. Z jeziora bierze swój początek rzeka Krąpiel (wypływa betonową rurą. Latem woda w jeziorze zakwita. Mapa batymetryczna: Początek Krąpieli i miejsce do wodowania łodzi: Miejsce wodowania i widok na jezioro: Widok na pole grążeli: Widok na wyspy: Wschodni brzeg przy cyplu (kanał między cyplem a brzegiem): Brzeg przy cyplu strona południowa: Zatoczka przy cyplu strona północna: Byłem na tym jeziorze w poniedziałek pod wieczór, spiningując za szczupakiem z pontonu. Nie miałem ani brania. Woda w jeziorze zielona, widoczność na 30 cm. Rzucając wahadłówkami i obrotówkami non stop wyciągałem obumarłe zielsko. Dosyć mocno wiało, więc próbowałem w osłoniętych zatoczkach, w okolicach wysp i grążeli. Wędkarz złowił tam w tym czasie 0,5kg lina na spławik i do tego kilkanaście małych płoci/wzdręg. Nie było też widać ataków szczupaka na drobnicę. Grążele już w większości gniją.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.