Neyson Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 Witam. Chłopaki mam wykopany i zabetonowany basen o największej głębokości 1,80 i wymiarach 3,80x6,50. Znajomy na wiosnę przywiózł mi trochę szczupaków żebym sobie pochodował. A że byłem postawiony przed faktem dokonanym, to zalałem basen szybko wodą.. zagospodarowałem elegancko dno i wpuściłem ryby.. Przez 3,5 miesiąca było wszystko ok.. Szczupaczki sobie żyły.. cały czas karmiłem drobnicą.. aż nagle zobaczyłem że zaczęły się dziwnie zachowywać po czym 3 szt z 22 zdechły.. Zaniepokojony sytuacją wszystkie odłowiłem i niezwłocznie wpuściłem do rzeki bo pomyślałem że może brakuje im powietrza.. Co mogło być przyczyną zdychania ryb ?? Bakteria ? Mało powietrza ?? Chciałbym zaryzykować jeszcze ale tylko z karaskami żeby mieć pod nosem na żywca a nie latać i szukać... Co powinienem zrobić ?? Basen jest oczywiście wybetonowany i pomalowany co zrobione było jakieś 10 lat temu.. Kolega ma śmieszne oczko 2x1 głębokości 1 m i karaski się mnożą u niego jak oszalałe... Myślałem, że może te ściany betonowe jakoś reagują z wodą i to jest przyczyną takiego zachowania ryb.. co muszę zrobić żeby karaski mi przeżyły w tym basenie ??? Z góry dzięki za pomoc !! Cytuj
bonek Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Co do szczupaka to możliwe że brak powietrza. Musiałbyś zakupić jakąś pompkę( dość sporą do takiego zbiornika. A resztę to już jakoś zagospodarować zbiornik w jakies piaszczyste dno i jakieś rośliny. Ale najważnieszy to tlen Cytuj
Neyson Napisano 31 Października 2011 Autor Napisano 31 Października 2011 Ok oczywiste że ryba potrzebuje tlenu.. ale czy takie cudo jak zwykła mała "karaska" ( nie mieszać innych gatunków ryb) nie przeżyje w moim magicznym zbiorniku wodnym?? Cytuj
CHELEK Napisano 2 Listopada 2011 Napisano 2 Listopada 2011 Ok oczywiste że ryba potrzebuje tlenu.. ale czy takie cudo jak zwykła mała "karaska" ( nie mieszać innych gatunków ryb) nie przeżyje w moim magicznym zbiorniku wodnym??Karasie to łowiłem nieraz w takich zbiornikach że wydawało mi się że oprócz bakterii i glonów nic nie jest w stanie tam przetrwać a karasie brały na wszystko i wszędzie także o ten gatunek i jego warunki bytowe nie musisz się raczej martwić a w zimę tylko parę przerębli wykuj i wsadź trochę słomy w nie i na maja masz żywce jak malowane Cytuj
Neyson Napisano 4 Listopada 2011 Autor Napisano 4 Listopada 2011 No to luks Jutro szykuję karasiom nową pływalnie W przyszłym roku będę testował żywce Pozdrawiam wszystkich Cytuj
Gobio Gobio Napisano 5 Listopada 2011 Napisano 5 Listopada 2011 tylko pamiętaj że na te żywce będziesz mógł łowić tylko w swoim basenie Cytuj
Neyson Napisano 5 Listopada 2011 Autor Napisano 5 Listopada 2011 Wyobraź sobie że na łowiskach których łowię.. ludzie na żywca biorą karaski praktycznie z przydomowych oczek wodnych.. temat do zamknięcia.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi