Adek_Assault Napisano 13 Stycznia 2016 Share Napisano 13 Stycznia 2016 Szykuje się z zamiarem kupna pierwszej karpiówki, budżet niestety w tym roku mocno ograniczony. Czy używa/używał ktoś Mikado Essential Light Carp 360/3.00lbs? jakie macie opinie dla tego wędziska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Adek_Assault, Wszystko zależy od tego jaką kwotę chcesz przeznaczyć na zakup wędki. Określ się finansowo, a na pewno otrzymasz jakąś podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Adek_Assault, jeśli kwota 600 zł Cię nie przerasta masz cały zestaw na początek - myślę że starczy http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=21322 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Adek_Assault, jeśli kwota 600 zł Cię nie przerasta masz cały zestaw na początek - myślę że starczy http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=21322 Wędki teleskopowe jako karpiówki totalna porażka. Nie wiem dlaczego polecasz Koledze takie zestawy, chyba tylko dlatego, żeby się pozbyć badziewia z domu. p.s. Sorry za taką ostrą reakcję, ale nie lubię wciskania kitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 14 Stycznia 2016 Share Napisano 14 Stycznia 2016 Wędki teleskopowe jako karpiówki :shock: totalna porażka. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Wędki teleskopowe jako karpiówki totalna porażka. Nie wiem dlaczego polecasz Koledze takie zestawy, chyba tylko dlatego, żeby się pozbyć badziewia z domu. p.s. Sorry za taką ostrą reakcję, ale nie lubię wciskania kitu Kolego polecam bo sam na tych kijach łowiłem karpie, są na tyle mocne że możesz na nich 20 kg wyholować przy odpowiednich młynkach i umiejętnościach (mój rekord na Torelli 18,20 na komercji) a dodatkowo są łatwe w transporcie. Pewnie że nie porówna się tego do dwuskładów bo trzyskład to tak jak teleskop praktycznie, nie warto go kupować jeśli się szuka topowego karpiowego sprzętu a ten już kosztuje. Kolega jak napisał ma ograniczony budżet i skoro pierwszej karpiówki szuka to jeszcze zero doświadczenia stąd mój wpis, ja tymi wędkami już nie łowię bo przestawiłem się tylko na spining i leżą sobie w pokrowcu dlatego wystawiłem na sprzedanie co nie jest akurat koniecznością że kolega kupić je musi ale spokojnie na nich by połowił. Młynki serwisowane, smarowane bo oryginalnie mają skąpo smaru, wędki ogólnie nie są zniszczone bo były na kilku raptem wypadach gdyż i tak więcej spiningowałem jak siedziałem na karpiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 bo trzyskład to tak jak teleskop praktycznie Teraz to ostro przesadziłeś, między teleskopem a wędką 3-częściową jest ogromna przepaść. Ja właśnie takie wędki polecam dla średnio zaawansowanych ponieważ nie ma problemów z ich przechowywaniem i transportem a są lżejsze i mają jakąś konkretniejszą akcję niż teleskopy których od dawna nie używam i nie znoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Wędka o jaką pyta kolega waży 375 gram, Torella 395, jako nowicjusz dłużej połowi torellą niż trójskładem. Miałem kije karpiowe Anaconda Power Carp II 3.60m 3.00lbs, obydwa połamały się się w szczytowej sekcji przy wyrzucie koszyka 50 gram z zanętą, Torellą machałem nawet 100 gramami i nic jej nie jest. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, ja nie narzucam, że pytający musi kupić kije ode mnie, niech tylko sobie policzy dwa kije, dwa młynki typowo karpiowe średniej klasy, do tego nie najgorsze żyłki i ma już ponad 1000 zł grubo a gdzie reszta sprzętu do karpiowania?, gdzie mata do lądowania karpi, gdzie podbierak, proteiny, pellet, zanęty, sygnalizatory i inne pierdoły drobne? Ile wyda kolejne 500 czy 1000 zł. A co jak mu to nie podejdzie? Teleskopy zawsze może użyć do łowienia szczupaków czy sandaczy a karpiówki co? będą do sprzedania później za 60% wartości mimo że może z raz czy dwa użyte. Cały czas biorę pod uwagę ów mocno ograniczony budżet o jakim napisał pytający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salto Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 Witam.Kol.Adek_Assault nie znam tej karpiówki co podałeś ale ze swojej strony mogę Ci polecić Mikado Tachibana Carp, miałem okazję łowić tymi kijami a dokładnie wersją 3.90/3,25lbs i byłem miło zaskoczony, nawet się do nich przymierzałem ale ostatecznie przeszedłem na dwu składy. Tachibana występuje w kilku wersjach więc coś na pewno wybierzesz. Jeśli łowisz z rzutu to bierz 3,25lbs. Teleskopy raczej odpuść, szkoda kasy, jeśli Ci karpiowanie nie podejdzie spokojnie karpiówki możesz przeznaczyć np.do łowienia sandaczy czy szczupaków z gruntu. Ja swoje stare trzyskładowe karpiówki do tego celu przeznaczyłem i spisują się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 obydwa połamały się się w szczytowej sekcji przy wyrzucie koszyka 50 gram z zanętą, Torellą machałem nawet 100 gramami i nic jej nie jest Widocznie masz strasznego pecha ja swoimi 3-częściowymi Black Widow 3lbs rzucałem 90g+PVA i mają się świetnie Wędki match, feeder i wiele innych są sprzedawane wyłącznie w wersjach 3-częściowych i teleskopowych wersji 2-częściowych niema i chcesz nam wmówić że wszystkie te kije są lepsze w wersji teleskopowej ? Im mniej elementów łączonych (składów) tym lepiej, więc kije jednoczęściowe są lepsze od 2-częściowych, 2-częściowe są lepsze od 3-częściowych a teleskopy które mają z reguły od 5-składów do nawet kilkunastu to już najgorszy sort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 A tak mówiąc szczerze, my tu się wysilamy, rozważamy różne opcje wędek, a sam zainteresowany milczy, chociaż we wcześniejszym poście prosiłem o określenie kwoty, jaką chce wydać na karpiówki. Wtedy byłoby łatwiej coś podpowiedzieć, a przynajmniej wiedzielibyśmy w jakim kierunku iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 15 Stycznia 2016 Share Napisano 15 Stycznia 2016 obydwa połamały się się w szczytowej sekcji przy wyrzucie koszyka 50 gram z zanętą, Torellą machałem nawet 100 gramami i nic jej nie jest Widocznie masz strasznego pecha ja swoimi 3-częściowymi Black Widow 3lbs rzucałem 90g+PVA i mają się świetnie Wędki match, feeder i wiele innych są sprzedawane wyłącznie w wersjach 3-częściowych i teleskopowych wersji 2-częściowych niema i chcesz nam wmówić że wszystkie te kije są lepsze w wersji teleskopowej ? Im mniej elementów łączonych (składów) tym lepiej, więc kije jednoczęściowe są lepsze od 2-częściowych, 2-częściowe są lepsze od 3-częściowych a teleskopy które mają z reguły od 5-składów do nawet kilkunastu to już najgorszy sort Arku nie powiedziałem że teleskopy sž lepsze od składowych, jest tak jak piszesz, pisałem o tym w odniesieniu do kogoś kto jak pisał ma mocno ograniczony budżet a że to jego pierwsza karpiówka ma być to mazero doświadczenia i korzystniej dla niego zacząć od teleskopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 to mazero doświadczenia i korzystniej dla niego zacząć od teleskopów. Jeżeli świeżo po zrobieniu prawa jazdy miałbyś do wyboru np. poloneza i mercedesa to nie mając doświadczenia w jeździe kupiłbyś to pierwsze auto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CarIvan Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Jeżeli świeżo po zrobieniu prawa jazdy miałbyś do wyboru np. poloneza i mercedesa to nie mając doświadczenia w jeździe kupiłbyś to pierwsze auto? Tak bo w przypadku gdybym go potłukł mniej bym stracił. Teraz mając za sobą 20 lat jazy zawodowej wybrał bym mercedesa Ja tymi kategoriami myślę. Może skończmy już tą bezsensowną dyskusję bo pytający ni w ząb nie interesuje się tym tematem jak widać bo głosu nie zabiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi