Skocz do zawartości
tokarex pontony

Spining Shimano model Technnim DF AX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje zapytanie dotyczy spiningu jak w temacie konkretnie Shimano Technnim DF AX 300ML, 5-20g czy ktoś: zna, ma używa i może coś o tej wędce napisać....... z ewentualnym przeznaczeniem Boleń........ Warta Wisła

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Również przypinam się do tematu.

Proszę o inf. czy tym modelem da się komfortowo łowić przynętami na klenia i bolenia.

Czym różni się modela ax od bx i cx.

bardzo bymbył wdzięczny za zamieszczenie zdjęcia z ugięciem wędki o podobnych parametrach.

A może coś innego byście polecili do łowienia uniwersalnego od klenia po bolenia, dodam że przepadam za szybkimi sztywnymi o szczytowym ugięci kijami

Napisano

Z mojej wiedzy model AX jest najstarszy, potem BX i CX oczywiście ma to związek z ceną, najstarsze modele są najtańsze, ale i tak przy długości 3 metrów i c.w 5-20g jest to wydatek ponad 300 stówek. W swoim arsenale posiadam Shimano Beast Master AX 300 cw 3-15 z przeznaczeniem jażio-kleń, pięknie wykonany, ładnie rzuca się małymi woblerami trochę za długi dolnik do tej pory złowiłem nim.........dwa małe szczupaki zabawa fajna na 0,16 i małej ,,gumie" trochę powalczyły.....akcja paraboliczna. Do tej pory też zawsze używałem spiningów o akcji szczytowej.

Napisano

tzn. jest to wędka o akcji parabolicznej mi podchodzę tylko wędki o akcji typowo szczytowej.

Może wybrać w takim przypadku Shimano Alivio wklejankę Super Sensitive 2.80m,ciężar wyrzutowy do 21g no i cena znacznie niższa.

Ludzie kto ma doświadczenie z tymi kijami niech się wypowie.

Przeznaczenie to przede wszystkim małe woblery od 3 -8 cm (kleń - boleń)

A może coś innego polecacie o akcja szczytowa

Napisano

Ja nie powiem, że miałem w ręku wszystkie spinningi Shimano, ale z wielu modeli jakie oglądałem wyraźnie widać, że te o małym CW (jak dla mnie mały to 25 g w dół), będzie trudno kupić pracującą typowo szczytowo, szybką wędkę i radzę raczej poszukać u konkurencji.Z drugiej strony w moim mniemaniu wędka na bolenie lub na klenie nie powinna być bardzo sztywna - wszystko zależy od punktu widzenia - jednak kupowanie wklejanki z przeznaczeniem na te gatunki to już nieporozumienie, żeby nie powiedzieć , że do woblerów totalny absurd.

Napisano

Z tego co można przeczytać na forum + własne obserwacje to przy łowieniu wszelkim ,,drobiazgiem,, na żyłki 0,14 0,16 to raczej paraboliki ewentualnie półparaboliki. Taka wędka ,,wybacza,, sporo błędów zwłaszcza nerwowym wędkarzom. Na rzekę wielkości Bzury 3-15g powinien wystarczyć, na rzeki większe o dużym uciągu 5-20g, 7-21g powinno być dobrze, Boleń....... to chyba inna bajka (tu zerowe doświadczenie). Rozmawiałem drogą e-mail z gościem który wystawił taką wędkę (jak w tytule) na Alegro twierdzi, że nie...... na bolenia i tylko trochę sztywniejsza od Shimano BM

Napisano

w takim razie może coś zaproponujecie

przypomnę kij na klenia - bolenia rzeka bug/ narew

dodam, że wędkę typowo szczupakowo-sandaczową mam

Nie chce osobnej wędki na klenia i osobnej na bolenia

podczas wypraw na szczupaka (10 km w 12 godz.)a takie właśnie sobie wymyślam, zdarzają się takie miejsca, że aż się proszą o zmianę taktyki a tu wędki brak

3 wędek nie zamierzam nosić za sobą