Gość wobler129 Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 sandacz a czemu one są na talerzu? Jadłeś je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Poprostu brakowalo 12 potrawy na stole wigilinym A na powaznie to musialem je na cos wyjac po gotowaniu i akurat byl pod reka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Czy ktoś miał styczność z albuminą przy produkcji kulek??Opis producenta:"Można nią zastąpić jajka w proporcji: 1000 g suchego miksu, około 600 ml płynów (woda, konserwant i aromaty), 25 g albuminy." Czy są jakieś "problemy" z tym środkiem (np. przy kulaniu, suszeniu itp.)??? opis producenta:"Jest dobrym spoiwem dla mieszanki (jednak bardzo wrażliwym na ogrzewanie)". Co to znaczy?? Nie można gotować kulek??? Interesuje mnie każda opinia. Zauważyłem że cena kulek zmiejsza się w znaczący sposób przy jej zastosowaniu. Mylę się??? Jakoś nnie bylo czasu ,a i liczyłem ze moze Andi coś dopisze ,więc od początku ,jak pewnie wiesz albumina to "sproszkowane" białko kurze ,wiem [gdzieś już czytalem ] że są różne albuminy ale niejsza o to ,jak wiesz białko podczas ogrzewania podlega "degradacji"czyli im dłuższy czas ogrzewania tym gorzej ,dlatego albumina nie bardzo się nadaje do kulek tzw "parowanych" ,pewnie wiesz o co biega ,teraz co do proporcji w praktycznym uzyciu ,wszystko zależy od składu mixu użytego do produkcji kulek ,są mixy które lepiej się roluje i gorzej ,z natury wiem ze producent zawsze troche nagina proporcje na swoją korzyść ,oczywiście zależy tesz od producęta ,tą kwestje pomijam .Z albuminą za długo się nie babrałem z prostej przyczyny ,dla mnie jest za droga ,na jajkach wychodzi mi taniej ,podkreśle jeszcze raz ,w sezonie zdarza mi się robić ok 8kg kulek tygodniowo i przeliczywszy te samą proporcje mixu do jajek i albuminy ,zawsze wychodzilo mi na albuminie drożej ,pare kilo albuminy zużyłem i dalem sobie siana ,ale np. kolega Wojtek sobie chwali i jedzie cały czas na albuminie ,caly czas to tylko ostatnio ,ale on używa innego mixu ,bardziej miałkiego ,ja niestety bardziej 'gruboziarnistego więc może tu jest pies pogrzebany ,proporcje jakie stosowalem przekraczaly owe 5% i nawet dochodzily do 7% a wiadomo jaka jest cena albuminy ,dość wysoka więc zrezygnowalem .Pytasz ,czy są problemy z kulaniem z dodatkiem albuminy ,jest jeden zasadniczy ,aby wszystko się dobrze kulało ,koniecznie dodać więcej oleju ,normalna dawka jest powiedzmy np 50-70ml ,przy albuminie zwiększamy dawke nawet i 100% ,przynajmniej ja to zaówarzyłem podczas pierwszych prób kulania . Czy albumina ,utwardza kulki ,napewno tak ale żeby bardziej znacząco od jajek nie zaówazyłem tego ,owszem nieco są twardziejsze ale nie aż tak ,dipy też bardziej utwardzają ,wystarczy tydzień potrzymać a kulka zamienia się prawie w kamień.Więc czy albumina ma jakieś plusy ,tak ma wg mnie jeden ,przy zasiadkach np tygodniowych z możliwością robienia kulek na łowisku wybrałbym albumine ,bo 1kg to mała paczka a jajek na pewno by trza było kilkanaście zgrzewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Moje pytanie tyczy sie skladu kulek proteinowych. Otoz w necie znalazlem taki przepis: 30% mąki kukurydzianej 20% mąki pszennej 20% kaszy manny 10% kaszy kukurydzianej 10% mąki ziemniaczanej 10% mleka w proszku czy jest on dobry i warto go stosowac? Pytanie 2: czym aromatyzowac kulki - wystarcza zwykle atraktory czy jakies specjalne specyfiki? Pytanie 3: Ile jajek na 1 kg mixu ? Z gory dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Pytanie 3: Ile jajek na 1 kg mixu ? Ja daję 9-10 sztuk Na resztę pytań już na forum odp. było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Dzieki, musze zakupic produkty i do kulania hehe. A przy okazji, czy watroba to dobry zapaszek do kulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Widać że Maniek jest niezastąpiony. Dziękuję Dalej... Opis producenta:"1000 g suchego miksu, około 600 ml płynów, 25 g albuminy." z tego wynika że w 1kg suchego mixu znajduje się 2,5% albuminy. Jeżeli zwiększyli byśmy nawet jej zawartość do 7% to w mixie mielibyśmy jej 70g. W pewnym sklepie we Wrocławiu cena 1kg albuminy to 60zł(dane z neta bo na razie siedzę w Tarnowie i nie sprawdziłem czy to prawda-na stronie producenta 83,69 ), czyli za 25g i 70g zapłacimy 25*60/1000=1,5zł i 70*60/1000=4,2zł. I teraz nasuwa się pytanie dość "trudne" a mianowicie: po ile kupujecie(kupujesz Mańku) jajka tzn jakie duże (średnia cena i wielkość mniej więcej)??? Z punktu widzenia ekonomisty widzę że bardzo "śliski" temat Ale czekam jeszcze na wasze odpowiedzi na temat średniej ceny 10 jajek jakie kupujecie do kulania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 A przy okazji, czy watroba to dobry zapaszek do kulek Chyba nikt Ci nie odpowie "tak" lub "nie", bo zależy to od zbyt wielu czynników (woda, pora roku, przyzwyczajenia ryb itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 W pewnym sklepie we Wrocławiu cena 1kg albuminy to 60złNapisz gdzie ,to odpisze ci jakie masz ryzyko.Pamiętaj jeszcze o jednym ,co nie napisalem w wcześniejszym poście ,termin albuminy nie jest długi ok12miesięcy więc czym starsza ,tym gorsza .Co do jajek ,to masz racje znalazlem tanisze dojścia ,normalnie największe place 4pln za 10/szt ,ale jak biore większą ilości to jade na Obornicką i mozna tam ztargować na 3pln/10szt.Dodam że to są największe jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Chyba nikt Ci nie odpowie "tak" lub "nie", bNo oprócz karpi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Cena podana na stronie Krokodyla a firma to TB. większą ilości to jade na Obornicką i mozna tam ztargować na 3pln/10szt A za 3zł to chyba nie ma co kombinować z albuminą Z tego widać że jeżeli ktoś kupuje jajka powyżej 4zł a może kupić albuminę za około 60zł to może warto popróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Cena podana na stronie Krokodyla a firma to TB.Zapytam Marcina czy to czasami nie wypał ,wiesz mogla lezakowac w magazynach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Zapytam Marcina W takim razie czekam na odpowiedź i chyba po niej już się wszystko wyjaśni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość carpzone Napisano 3 Stycznia 2008 Share Napisano 3 Stycznia 2008 Kulki trzyma się w wodzie dopóki nie ma na nie brania . A na serio to powinieneś sam sprawdzić wytrzymałość swoich kulek poprzez wrzucenie ich do szklanki z wodą. W moim przypadku jeśli nie mam brań, to przeważnie kulki trzymam w wodzie od 12- 24godz. Czyli zmieniam je dopiero jak się wyśpię ale to tylko w przypadku firmowych, sprawdzonych kulek i tylko tam gdzie nie ma za wiele raków. Jeśli robisz kulki sam, to dobrze jest je sprawdzić wcześniej w szklance wody, czyli inaczej- jak kulka zachowuje się po moczeniu w wodzie i czy za bardzo nie rozmięka w interesującym cię czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 Byłem dzisiaj na zakupach w krokodylu. Albumina jest i tak jak na stronie 1kg - 60zł. Czekamy na odpowiedź co z nią nie tak:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 Tu masz Albumine po 23,70 500g Kliknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 ds-fan, na stronie pisze: Cena zamówionego towaru powinna wynosić minimum 100 zł. Ceny za dostawę: towar 1 - 10 kg = 20 zł. Sklepy na górnym śląsku, więc jak dla mnie odpada. Ale z góry dziękuję za podpowiedź bo widać że można kupić albuminę jeszcze taniej niż pisałem. Aha należy jeszcze zwrócić uwagę na dozowanie 5-15% coś duże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Czy robiac kulki o smaku watroby nalezy do mixu dodawac cukier lub słodzik ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Czy robiac kulki o smaku watroby nalezy do mixu dodawac cukier lub słodzik cukier odradzam,slodzik jak najbardziej,na poziomie najmniejszym aby zlagodzic gorycy atraktorow.Czekamy na odpowiedź co z nią nie takdopiero bede po 15 stycznia.Tu masz Albumine po 23,70 500g Kliknij ale esecje maja cene z kosmosu,ja place za0,9l ok18pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 cukier odradzam,slodzik jak najbardziej,na poziomie najmniejszym aby zlagodzic gorycy atraktorow. Dzieki, a moglbys mi powiedziec ile dajesz na kilogram mixu tego slodziku z kauflandu? jezli juz to pisalem to sry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Stycznia 2008 Share Napisano 6 Stycznia 2008 Dzieki, a moglbys mi powiedziec ile dajesz na kilogram mixu tego slodziku z kauflandu? jezli juz to pisalem to sry_________________ Juz pisalem ,w twoin wypadku ok25ml na 1kg mixu ,zalezy tez od poziomu dodanego atraktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Witam ,otóż mam mały kłopocik.Na pewnym znanym portalu karpiowym jest dostępny bardzo ciekawy programik do obliczania składników odżywczych(węglowodany/białko/tłuszcz)w kulkach a właściwie w składnikach do pr.kulek,więc miałbym pytanko ile w procentach jest 10 jaj na kilo mixu jak to policzyć wagowo (ważyć jajo bez skorupki) objętościowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Jaja klasy A klasyfikowane są według wagi (znajdującej się najczęściej na opakowaniu) w następujący sposób: XL - bardzo duże: 73 g i więcej L - duże: od 63 g do 73 g M - średnie: od 53 g do 63 g S - małe: poniżej 53 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 ds-fan jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, by mix był odpowiedni, to dodaj 9 jaj na 1kg mixu i potem ewentualnie dodaj, bo za dużo na pewno nie będzie Ja przynajmniej tak robiłem A co do procent... Koleżanka już podała i wystarczy teraz sobie obliczyć ile ma "średnie jajo" i wyliczyć. Oczywiście nie da się dokładnie co do grama, bo nie do każdego mixu można dodać dokładnie tyle samo jaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 ....wystarczy teraz sobie obliczyć ile ma "średnie jajo" i wyliczyć.... No właśnie nie wiem jak to wyliczyć/przeliczyć.przykładowo.jeśli składniki mixu są takie: 30% mąki kukurydzianej 20% mąki pszennej 20% kaszy manny 10% kaszy kukurydzianej 10% mąki ziemniaczanej 10% mleka w proszku to daje razem 1 kg mixu ,według obliczenia 10 (małych)jaj po około 50g= 500g . Czyli mam wpisać w "arkuszu kalkulacyjnym" 50% jajek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.