Gość wobler129 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 To najlepiej waż każde jajo Dokładnie ciężko wyliczyć - musisz to zaokrąglić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 ....wystarczy teraz sobie obliczyć ile ma "średnie jajo" i wyliczyć.... No właśnie nie wiem jak to wyliczyć/przeliczyć.przykładowo.jeśli składniki mixu są takie: 30% mąki kukurydzianej 20% mąki pszennej 20% kaszy manny 10% kaszy kukurydzianej 10% mąki ziemniaczanej 10% mleka w proszku to daje razem 1 kg mixu ,według obliczenia 10 (małych)jaj po około 50g= 500g . Czyli mam wpisać w "arkuszu kalkulacyjnym" 50% jajek a nie lepiej zrobić to tak? suchy mix (1 kg) - 100% skład: 30 dkg mąki kukurydzianej - 30% 20 dkg maki pszennej - 20% 20 dkg kaszy manny - 20% 10 dkg kaszy kukurydzianej - 10% 10 dkg mąki ziemniaczanej - 10% 10 dkg mleka w proszku - 10% na 1 kg suchego mixu dodajemy: 50 dkg jaj (ok. 10 sztuk) - 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 50 dkg jaj I tu właśnie robią się schody, bo niektóre ważą 50g, a niektóre 70 10x70=700g 10x50=500g 700g-500g=200g Czyli 200g różnicy Więc albo znaleźć sklep, w którym sprzedają jaja o tej samej wadze Albo zaokrąglić. No i jak znajdziesz już tą średnią (czyli będzie to od 500 do 700g) to i tak nie będzie super, bo jak pisałem każdy inny mix będzie potrzebował innej ilości jaj Trochę zwariowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 a ja myślę żeby ds-fan, poszedł na rybki i sobie głowy nie zawracał takimi węzłami gordyjskimi, wtedy przewietrzy umysł i weżmie ten problem na chłopski rozum ,a wtedy tylko z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 to daje razem 1 kg mixu ,według obliczenia 10 (małych)jaj po około 50g= 500g .Czyli mam wpisać w "arkuszu kalkulacyjnym" 50% jajek : z matematycznego punktu widzenia jeżeli jajka stanowią integralną część miksu (czyli wliczają się do masy składników uwzględnianych w obliczeiach) to kilogram suchej mieszanki +50dag jajek daje już 1.5kg a wtedy jajka stanowią 33% mieszanki. a co do uśrednień, to także matematycznie najlepiej policz dla kilku wartości np. dla dla 53g dla 63g i pośrednie np. 58g (ewentualnie dla 2-3 wartości pośrednich) wtedy wprowadzając te dane do programu przekonasz się jak dużą różnicę na wartości kalorycznej kulek robi wielkość jaja. jeżeli nie wielką to nie masz się co martwić jeżeli sporą to warto pokombinować z ważeniem nabiału dodawanego do miksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 sinus pięknie to wyjaśnił - to samo miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Ponieważ widziałem ten "programik" również się dopiszę. ile w procentach jest 10 jaj na kilo mixu jak to policzyć Tutaj trochę nieprecyzyjne pytanie. W tym programie chodzi o obliczenie procentowej zawartości składników odżywczych gotowych kulek. Gotowe kulki robi się z mixu+jajka więc masę musimy zsumować. Ilość jajek zawartych kulkach możemy zapisać: 500g z 1500g więc 5/15=33% jak napisał wcześniej sinus. Dodatkowo jeżeli pomnożymy nasze 0,33 przez procentową zawartość np. białka w jajku 12% otrzymamy: 60g w 500g (12%); 60*0,33=20g. W takim razie w gotowych kulkach będzie zawarte 20g białka pochodzącego z jajek. Można postąpić tak samo ze wszystkimi składnikami naszych kulek, zsumować i podzielić przez masę kulek (1,5kg) przez co otrzymamy procentową zawartość np. białka w naszych kulkach. Dodam tylko że "programik" jest oparty tylko na proporcjach matematycznych. Każdy sam zrobi sobie równie dobry a może i nawet lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Widzę naukowe podejście A chodzi przecież tylko o to żeby ciasto wyszło odpowiednie Moim zdaniem niepotrzebnie kombinujecie. To nie apteka Jeżeli w przepisie jest 10 jajek na 1 kg to mając np. 3 kg suchego mixu wbijamy 30 jajek do naczynia, dodajemy płynne składniki, potem dodajemy suche i jeżeli ciasto wyszło zbyt suche dodajemy kolejne jajka. Maniek bardzo dobrze to opisał w swoim artykule http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=4069 Podsumowując nie ma co się szczypać- kupić ilość jajek z przepisu + 20% rezerwy i kulać a nie kalkulować PS. Niewykorzystane jajka można zużyć do jajecznicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Czekamy aż się kulki wysuszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 moje juz w zamrazarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Moje leżą w kartonach po butach Ale trochę się odsunąłem od karpii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Ale trochę się odsunąłem od karpii Właśnie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Ale trochę się odsunąłem od karpii Właśnie zauważyłem Za dużo kaski we wszystko szło i zostaję przy feederze i spinnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Moje leżą w kartonach po butach a moje kule leżą w miechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Andi no miło Cię widzieć W końcu, że tak powiem He, he - kule w miechu... A co do kulkowania - mam zamiar spróbować, póki co szukam idealnego na moje potrzeby przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 Ja dopiero zaczne kulać tylko sie zastanawiam nad smakiem może jakiś owoc Tylko na wiosne owocowe kulki chyba jakieś mięsne lepiej.tylko mam mix z dodatkiem mleka w proszku a podobno do mięsnych mleka sie nie daje może lepiej nowy miź zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 a podobno do mięsnych mleka sie nie daje pierwsze słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 20 Lutego 2008 Share Napisano 20 Lutego 2008 No to sam już kurde niewiem jedni mówią tak ,inni że siak i bądź tu mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 jedni mówią tak ,inni że siak i bądź tu mądry. Najlepiej samemu sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 Najlepiej samemu sprawdzić No kulek pr.nie jadłem ale kiedyś w dość krótkim okresie czasu skonsumowałam mleko i wędlinę.skończyło sie to.....wiecie jak .Po prostu nie chce aby mi karpie zafajdały jezioro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 21 Lutego 2008 Share Napisano 21 Lutego 2008 mleko i wędlinę Możesz się śmiać ale ja czasami lubię popić kiełbasę mlekiem Ale to chyba kwestia przyzwyczajenia I nic mi się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 dodawał ktoś suszonej krwi do kulek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 dodawał ktoś suszonej krwi do kulek? W jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 w celu zmiany zapachu chociażby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 witam.planuje stworzyć jakiś prosty mix na kulki na bazie mączki rybnej,dotychczas łowiłem na "gotowce"lub robione wg przepisów z internetu,lecz tym razem chce przygotować swój przepis,a więc planuje dodać: Mączka rybna -30% Mąka kukurydziana-20% Mąka z amatantusa-15% Mączka kartoflana-5% Kasza kukurydziana-20% Kasza manna -10% jaja około 10sztuk (ze skorupami) 40 mll oleju rybnego+konserwant+aromat rybny co myślicie na temat tego mixu??co ująć lub co dodać?? wszelkie sugestie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.