Pi Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Panowie, nigdy lodów w Czechach nie kupowaliście? Jahoda to poczciwa truskawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinner257 Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Znalazłem skład kulek proteinowych w internecie z budyniem i jestem ciekawy czy jak się robi kulki to budyń trzeba ugotować czy tylko wsypać do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 raczej dodać do suchych składników potem jajka z zapachami , mieszać formować i gotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Chyba był już wątek budyniu w temacie Mańka o kulkach proteinowych domowym sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Znalazłem skład kulek proteinowych w internecie z budyniem i jestem ciekawy czy jak się robi kulki to budyń trzeba ugotować czy tylko wsypać do wody. Do wody Ten budyń (proszek)ma być składnikiem mixu,do miski wbijasz jaja + olej + inne płyny,rozrabiasz (widelcem,rogalkom,mixerem )aby jaja z płynami dokładnie rozmieszać no i do tego wsypujesz powoli mix(z budyniem) ciągle mieszając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Jak najbardziej suchy do miksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekkrk Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Witam Panowie dzisiaj przymierzam sie drugi raz w tym roku do produkcji własnych kulasów owocowych i mam pytanko.Kulki będe robił z takiego przepisu : 25% Mąka sojowa odtłuszczona 25% Maka kukurydziana 20% Mielony bird food 15% Mleko w proszku 15% Mąka pszenna na 1 kilo mixu 15 g mielonej kozieradki Kulki będe robił o smaku Ananasa i drugie o smaku Aksamitny Banan Teraz moje pytanko brzmi tak: na aromatach mam podane dozowanie na Ananasie 8-10 ml na jeden kilogram mixu a na Bananie 8 ml na 6 jaj do tego słodzik ok 5 ml na 1 kg mixu i jeszcze olej zwykły słonecznikowy mam zamiar dać 20 ml na 10 jaj.Chciałem sie zapytac czy mozna zrobic tak ze w takich proporcjach pododawac własnie te słodziki itp do kulek zanetowych a po ugotowaniu i wysuszeniu ich z całości ktora została zrobiona wybrac np z 15 kulek które będa szły na włosa a nie jako zanetowe zrobic dla nich w takim małym słoiczku taka jakby dodatkową zalewe ze słodzika aromatu i oleju i te haczykowe wżucic jeszcze do tej zalewy np z 5 godzin wczesniej przed łowieniem??Jesli mozna by tak zrobic to jakie proporcje polecali byscie słodzika aromatu i oleju dla tej zalewy na te kulki włosowe??:)Troszke sie rozpisałem ale chciałem to wmiare dokładnie wytłumaczyc o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 Chciałem sie zapytac czy mozna zrobic tak ze w takich proporcjach pododawac własnie te słodziki itp do kulek zanetowych a po ugotowaniu i wysuszeniu ich z całości ktora została zrobiona wybrac np z 15 kulek które będa szły na włosa a nie jako zanetowe zrobic dla nich w takim małym słoiczku taka jakby dodatkową zalewe ze słodzika aromatu i oleju i te haczykowe wżucic jeszcze do tej zalewy np z 5 godzin wczesniej przed łowieniem??Jesli mozna by tak zrobic to jakie proporcje polecali byscie słodzika aromatu i oleju dla tej zalewy na te kulki włosowe??:)Troszke sie rozpisałem ale chciałem to wmiare dokładnie wytłumaczyc o co mi chodziOczywiście że możesz z zanętowych zrobić haczyk owe ,słodzika daj tyle samo co aromatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel18 Napisano 18 Lipca 2009 Share Napisano 18 Lipca 2009 Mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeżeli zrobie bałwanka np. 18mm tonąca i 16 pop up to musze pod haczykiem na przyponie dodać jeszcze ołów? Oraz jaki haczyk będzie dobry do połowu na taki zestaw latem? 1 czy 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 pawel18, sam to sprawdź ,nikt tak na prawdę ci nie powie czy dać czy nie ,jeśli bałwanek będzie się unosił za wysoko to dołóż śrucinę na przyponie jeśli uniesie się tylko włos z kulkami to nie ,zrub bałwanka w domu i wrzuć do np.słoika na kilka godzin i będziesz widział co się dzieje ,nie kiedy po godzinie zmienia się pływalność bałwanka ,bo kulki namakają.Haczyk daj 1 ,choć ja bym założył 0/1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel18 Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 ok, tak zrobię. A jeszcze jedno jakiego użyć przyponu do bałwanków? sztywny czy miękki? i jakim węzłem zawiązać przypon do haka? Może być zwykłym węzłem bez węzła czy raczej nie? dodam tylko że dno na którym łowię jest dosyć mocno zarośnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszczyk_xP Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Mam pytanie. Chcę łowić karpie na kulki proteinowe truskawkowe. Mają one kolor ciemno czerwony i zastanawiam się czy będzie ona widoczna na czarnym dnie? A więc karpiarze, odpowiadajcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Może karpiarzem nie jestem ale odpowiem: w dzień będę widział a w nocy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Jak wyglada sprawa z przechowywaniem kulek wlasnej roboty w zamrazarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Jak wyglada sprawa z przechowywaniem kulek wlasnej roboty w zamrazarniku.Jest taki patent z foliowaniem próżniowym ,będę chciał wykorzystać ,moce przerobowe w zimie ,a nie zawsze jest miejsce w zamrażarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Jest taki patent z foliowaniem próżniowym To nie jest rozwiązanie,a już na pewno nie na dłuższy czas.Opakowanie próżniowe też wymaga np.chłodni,lodówki,zamrażarki,wtedy jak najbardziej polepsza przechowywanie, samo na niewiele się zda.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Ja miejsce w zamrazarce bym znalazł, jestem ciekaw tylko ile takie kulki moga w niej lezec bez utraty swoich wlasciwosci. Nie chce ich robic jeszcze na wieksza skale, narazie testuje a sezon rozpoczne pewnie za dobre pol roku. Ale tez nie ma mnie za czesto w domu, a chcialbym rozlozyc robienie ich na kilka tur, wiec czy mogą z 2 -3 miesiace lezec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 To nie jest rozwiązanie,a już na pewno nie na dłuższy czas.Opakowanie próżniowe też wymaga np.chłodni,lodówki,zamrażarki,wtedy jak najbardziej polepsza przechowywanie, samo na niewiele się zdaAle sprawdzałeś czy tylko ,ci się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Ale sprawdzałeś czy tylko ,ci się wydaje. Nie pisałem,że mi się wydaje.To co napisałem nie jest trudno zaobserwować,wiele produktów spożywczych jest pakowanych próżniowo,a i tak są przechowywane schłodzone.Dlaczego kulki miałyby być wyjątkiem?,przecież zrobione są ze składników nie za trwałych w temperaturze pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desperado Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 To co napisałem nie jest trudno zaobserwować,wiele produktów spożywczych jest pakowanych próżniowo,a i tak są przechowywane schłodzone.Dlaczego kulki miałyby być wyjątkiem?,przecież zrobione są ze składników nie za trwałych w temperaturze pokojowej. Czytałem w temacie ,że kulki ,które są dobrze wysuszone można z powodzeniem trzymać kilka miesięcy w kartonowych pudłach , tylko trzeba je co jakis czas przemieszać i musza stać w suchym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 Nie pisałem,że mi się wydajeAle nie pisałeś również że sprawdziłeś .Nie chodzi mi o pakowanie surowych -gotowanych tylko wysuszonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 zaraz się znajdzie specjalista który kulki maluje tak jak korkową rękojeść jest sporo szczelnie zamykanych produktów które mają kilku miesięczną datę ważności więc jak coś zawiera mało wilgoci to pewnie się utrzyma. ale lepiej mieć 100% pewności i jakieś doświadczenie niż zmarnować sporo kulek za sporą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Dawno temu czytałem , w necie, nie jestem nawet pewny czy w polskim, że kolesie przechowywali kulki w ten sposób; Płytkie ale duże kartonowe pudełko zasypywali 2-3 cm warstwą soli, do tego wrzucali i mieszali jeszcze garść ryżu (nie pamiętam już nawet; zwykły? czy preparowany?) Układało się na tym kulki, i miało to chyba działać w ten sposób, ze sól wyciągała z kulek wilgoć, a ryż z kolei wyciągał nadmiar wilgoci z soli. Nie wiem jak długo można tak trzymać kulki, i czy trzeba to okresowo mieszać, oraz jaki to ma wpływ na zapach/smak kulek..ale gdzieś o takim patencie czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Ja również o tym słyszałem. O samej soli było w jakimś Karp Maxie a o soli z ryżem na karpiowej stronie. Rozumiem, że trzeba te kulki najpierw wysuszyć? Czy mogę je w tym "mixie" przechowywać w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 samej soli było w jakimś Karp Maxie a o soli z ryżem na karpiowej stronie. ja o tym czytałem ładne kilka lat temu zanim pojawił się cały ten karp max Pytanie tylko, czy sól oprócz wilgoci nie wyciąga aromatu, i jak one pracują po takim leżakowaniu? Czy mogę je w tym "mixie" przechowywać w piwnicy? tego nie wiem, ale myślę ,że kotłownia zamiast piwnicy mogła by być odrobinę lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.