dziara Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Po długich namowach mojego kolegi w nowym roku mam zamiar startować na połowy dorsza z kutra. Nie lubie wypożyczac sprzętu (a wiem że jak raz pojade to pochłonie mnie to do reszty) więc planuje skompletować swój własny pierwszy sprzęt do tej metody połowu. I tu mije pierwsze pytanie. O jakim c.w kupić kijek i jaki długi? Dodam że będe startował z Darłówka więc chyba woda nie zagłęboka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 I tu mije pierwsze pytanie. O jakim c.w kupić kijek i jaki długi? Dodam że będe startował z Darłówka więc chyba woda nie zagłęboka. Tak niezbyt głęboka jak na morze- z reguły do 40 metrów. Polecam Ci delikatny sprzęt. Szczególnie jeżeli będziesz łowił z plecionką i w technikach opadowo-wleczonych Przy delikatnych braniach ważne jest żeby dorsz miał kilka centymetrów na zassanie przywieszki. Jak masz sztywny kij i plecionkę (zero rozciągliwości) to zanotujesz kupę pustych brań. Ja na Darłówko używam kija chyba za 50 zł (bodajże York ale nie mam pewności). Ma cw 200 gram, ale jest naprawdę w sam raz jeśli idzie o czułość. Teść łowił w zeszłym roku kijem bodajże do 150 gramów i super się sprawował. Z kolei sztywniejszy Jaxon XT- PRO świetny na Władysławowo zupełnie nie sprawdził mi się w zeszłym roku w Darłówku mimo że morze szalało. Z trudem zmieniłem na tego Yorka (sztormowa pogoda ) i mimo że na tym kołowrotku miałem żyłkę nie plecionkę w pół godziny złowiłem więcej ryb niż przez cały dzień na sztywny kij. Podsumowując. Kij o ciężarze 150- 200 gramów z tym zastrzeżeniem, że trzeba go zobaczyć i pomachać. Mój prywatny test jest taki że proszę kogoś o przytrzymanie szczytówki i przy niezbyt dużej sile z mojej strony powinno wyraźnie ugiąć się górne 1/3 kija. Może to niezbyt jasno zabrzmiało ale mam nadzieję, że wyczujesz to przy oglądaniu wędek. Edit: długość optymalna dla mnie 2,7 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 Znalazłem coś takiego: mikado sensei sea pilk 270 up-to-180-gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Znalazłem coś takiego: mikado sensei sea pilk 270 up-to-180-grZ opisu wygląda nieźle. Dobrze byłoby go pooglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 ja zawsze zanim kupie sprzęt musze go obmacać Taka moja fobia. Nie chce kupić jakiegoś topora bo moim zdaniem to już nie jest takie przyjemne wędkowanie. Ogladałem kije do 300 gram i miałem wrażenie że to kij od miotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 Ogladałem kije do 300 gram i miałem wrażenie że to kij od miotły. Tych unikaj. Jak pozwala Ci budżet możesz kupić dwa kije jeden delikatniejszy i drugi sztywniejszy wtedy masz pełne pole manewru w zależności od warunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 30 Grudnia 2011 Share Napisano 30 Grudnia 2011 dziara, Co byś nie kupił to będzie ok.ale max do 200g i dł.270m. Wędek morskich jest na rynku na prawdę masę i ciężko jest cokolwiek komuś polecić,a zwłaszcza że jedziesz pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2011 Pewnie z czasem tak zrobie. Wiem że jak się raz wypłynie w morze to nowy początek A ja jestem osobą podatną na nowe przygody więc raczej popłyne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 A co powiecie na ten kijek?http://allegro.pl/mikado-mlt-baltic-cod-pilk-275-50-200-g-i2013981390.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o łowienie na niewielkich głębokościach lekkimi pilkerami to będzie ok Ja bym kupował opcję 2,7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Ta ma 275 cm i mam zamiar jej używać tak do 50 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arczi Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Witam koledzy . Chcialbym sie poradzić chce kupic jakiegoś fajnego kija znalazlem 3 ale nie wiem na jakiego sie zdecydować w marcu bede jechal do kołobrzegu lowic dorsze z kutra .Byłem tam juz dwa razy łowilem na WJ-ETP 270X 150/175/200 jak na pierwsze razy było fajnie teraz chciałbym coś lepszego kupić moze troche sztywniejszego patrzylem do 250 g wyrzutu . Dragon Thytan Multi-Tip Boat 270 cm , Dragon Millenium HD 270 cm 120g-250g , Jaxon XT-PRO NG DEEP SEA 2,70 cm 100-300 g . Do tego chce kupic kręciołek Daiwa CAPRICORN Pilk 4500J . Co doradzicie koledzy jaki kijek wybrac chce zamowić z neta wiec nie wiem jak trzyma sie w reku ,może ktoś na taki łowi i coś doradzi a moze zaproponujecie jeszcze cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi