Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie . Potrzebuję porad w sprawie zmontowania i zakupu zestawu spininngowego .

Konkretnie moim łowiskiem jest na ogół wspaniała rzeka warta na odcinku od Poznania do aż do Obornik i tak od kilku lat zapuszczam się w dzicz Poligonu Wlkp i tam poławiam głównie bolenie , okonie, szczupaki , klnie i latem sumy .

Jednak od tego roku zapragnąłem zapolować na jedną z najpiękniejszych rybek - pstrąga . Zamierzam kilkakrotnie wybrać się nad rzeki Pilicę i Gwdę . I tu zaczyna się cały problem, ponieważ zestaw jaki posiadam na Wartę w mojej opinii całkowicie nie nadaje się na pstrągi i dlatego postanowiłem poradzić się doświadczonych wędkarzy przed zakupem sprzętu.

Jeśli nie da się takiego zestawu zmontować tak by był optymalny i sprawdzał się na tak różnych łowiskach i dawał maximum radości z każdego brania i holu , to oczywiście zakupie inny sprzęt na każde łowisko . Tym bardziej że mój stary zestaw też do najlepszych nie należał i jest w dość sędziwym wieku ;) oto kilka pytań które mnie nurtują :

1. Czy jest możliwość zakupienia wędki i kołowrotka "uniwersalnego" czyli takiego którym z powodzeniem będę mógł wędkować na rzekach górskich w poszukiwaniu pstrąga , klenia czy nawet głowacicy i zarazem na rzekach nizinnych takich jak warta gdzie można złowić sporego Bolenia czy szczupaka ?

2. jaką długość i cw wędki polecicie na pstrągi a jaką na bolenie szczupaki ?

3. Z jaka akcją powinna być dana wędka i właściwie czym różnią się od siebie te akcje ?

4. No i oczywiście jakie firmy polecacie

Kwota jaką jestem skłonny przeznaczyć na jeden zestaw to powiedzmy 400-500 zł

a jeśli miałbym kupić 2 wędki i 2 kołowrotki to dobrze by było gdybyśmy zmieścili się w 800-900 zł . Rzecz jasna chciałbym by sprzęt kilka sezonów mi posłużył , a wiadomo że nie zawsze jakość idzie w parze z ceną ;)

proszę o pomoc,

pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja nie wierze że jest coś takiego w spinningu jak zestaw uniwersalny. Nie da się być skutecznym wędkarzem mając jeden kij bo różne ryby wymagają różnego prowadzenie różnej techniki finezji itd.. Choć znam ludzi którzy łowią jedną wędką klenie sandacze i okonie ale wiem że nie jest to najbardziej efektywne łowienie co więcej mało przyjemne.

Napisano

Hmmm, no właśnie po kilku latach życia w błędzie i nieświadomości , czas na zmiany. Stąd ten temat. Mam dość łowienia ciężkim wędziskiem ponieważ jeśli w holu nie mam Rapy przynajmniej 60-70 cm to praktycznie ryba nie ma najmniejszych szans. A to po 1 nie sportowe wobec "przeciwnika" a po 2 nie sprawia zbyt wiele radości . I tak pobyt na łonie natury łowiąc rybki jest zbyt mało ekscytujący , że nie wspomnę o niezaciętych braniach okoni i innych którzy tylko " skubią " przynętę. Dlatego proszę o opinie i porady co do zakupu.

Napisano

Powiem szczerze idź do dobrego sklepu wędkarskiego z dużym asortymentem pomacaj kijki i dowiesz się jaki jest git a jaki nie. Bo to co piszemy na forach często ma się nijak do rzeczywistości i wędka którą Ci polecimy nie będzie pasować.

I nie zamykaj się w jakiś "forowych" przesądach bo dragon to super i przeciwnie. Staraj się byś obejrzał wiele wędek wielu producentów od a do z bo różni producenci dostarczają podobne wędki jeśli chodzi o cw ale wykonanie akcja i cechy charakterystyczne mogą ogromnie dzielić wędki wielu producentów...