Gość tatamarcelka Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Witam. Mam pytanie, może ktoś się orientuje. Jak wiadomo ziarno konopi założyć na haczyk nie jest łatwo, a ponadto łatwo spada. Wymyśliłem, że można byłoby przyklejać do haczyka kilka ziaren - no właśnie jakimś specyficznym klejem spożywczym, ale jakim? Cytuj
ŁYSY Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o zawody, to regulamin nie dopuszcza takiego rozwiązania. Wystarczy dobrać odpowiedni hak, i mieć troszkę wprawy w nakładaniu. Cytuj
Gość tatamarcelka Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 dzięki za odpowiedzi. Rozumiem, ale ja nie jestem zawodnikiem, łowię czysto amatorsko i chce u siebie na warcie połowić na konopie klenie, może uda się też brzanę. Na bolonkę, łowiąc na dużych odległościach w sporym nurcie obawiam się, że ziarno się jednak nie utrzyma. A swoją drogą jak zakładasz je na haczyk? Ja próbowałem przebijać skorupkę (twarda jak diabeł) i najczęściej zawartość ziarna wypryskiwała. A jak już mi się udało założyć, to łatwo spadało z haczyka Cytuj
ŁYSY Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Przy łowieniu boloką ta przynęta się nie sprawdza. Nie da się jej założyć tak żeby wytrzymała przeciążenia związane z energicznym rzutem, trzeba bardzo uważać. Na hak 18-22 zakładamy 1 ziarno wbijając haczyk w pęknięcie w skorupce, tak żeby grot wystawał. Cytuj
Gość tatamarcelka Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 właśnie dlatego pytam o klej Cytuj
ATAR Napisano 7 Stycznia 2012 Napisano 7 Stycznia 2012 Jeśli masz dużo haczyków to spróbuj klejami przemysłowymi np. cianowymi jeśli posmarujesz haczyk bez grota to powinno się udać. Taki głupi pomysł przyszedł mi do głowy. w spiningu często podklejam gumy do główek takimi klejami i rybom to nie przeszkadza. Cytuj
SpinMajster Napisano 15 Stycznia 2012 Napisano 15 Stycznia 2012 A nie pomyslales aby zrobic ciasto ?(zmielic zakupione konopie) wydaje mi sie to najprostszym i najskuteczniejszym rozwiazaniem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi