ziuta Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Witam. Szukam informacji od użytkowników Fishmakera 4-21 g 2.75m. Oglądałem ten kijek już w sklepie no i mam mieszane odczucia. Owszem lekki, dobrze uzbrojony, dolnik i uchwyt tak jak lubię, ale wątpliwości są co do akcji kija. Jest to bardzo szybka wklejka ( szybsza od wielu normalnych kijów fast), przy próbnych wymachach prawie sie nie ugina i pracuje jak "szprycha" cala sztywna. Zastanawiam się czy będzie sie faktycznie ładowała od tych 4 gram? Czy z plecionką da radę i nie gubi ryb? Jaki jest jej praktyczny ciężar wyrzutu i ogólnie jak się nią łowi ( np na opad) i czuje brania? Generalnie wędka ma być pod szczupaka na rzekę do gum 8-20g, i czasem do ściągnięcia jakiegoś bolenia z przelewu (przyłów). ps. jak ma ktoś tę wędkę w Szczecinie to chętnie bym sie umówił na chociaż 20 minut nad wodę, piwko też sie znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablotor Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Moim skromnym zdaniem wklejanka to nie jest najszczęśliwszy pomysł jeśli masz zamiar poławiać szczupaki czy bolenie. Przemyśl to dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tench Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Wklejka do czegokolwiek poza dłubaniem okoni to nienajlepszy pomysł chociaż i te wole łowić tradycyjnym kijem i wszystko czuć w dolniku niż gapić się w szczytówkę czy aby nie drgneła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziuta Napisano 31 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2012 Wklejka do czegokolwiek poza dłubaniem okoni to nienajlepszy pomysł chociaż i te wole łowić tradycyjnym kijem i wszystko czuć w dolniku niż gapić się w szczytówkę czy aby nie drgneła... Proszę nie powielać przestarzałych opinii, z czasów gdy jedyne wklejki były albo pickerami albo "krowimi ogonami" z szkalaną szczytówką-wklejką. Nowoczesne wklejki mają teraz: a) szczytówkę węglową wbudowaną w czuły, zbieżny blank przez co brania czuć w ręce - moim zdaniem te nadają się lepiej do jigowania z główką ( łątwiej poderwać przynętę i kontrolować opad) wędka taka to np Mikado Lexus Saphire do 13g (posiadam taką) wędki ze szczytówką z włókna szklanego, miękkie, ryba zasysa przynęte niemal nie czyjąc oporu- idealne do techniki bocznego troka. Tu faktycznie brania nie czuć na ręce, trzeba patrzeć na szczytówkę. Poza tym jest przecież masa wklejanek sandaczowych, a przecież miękkim kijem sandacza się nie zatnie. Ja wymyśliłem sobie tego Fishmakera używać na Odrze jako kij na szczupaka z napływu, basenu, granicy warkocza i basenu. Nurtowych nie zamierzam nim łowić. Przynęty to gumy 5-20g. Zależy mi na tym by bardzo delikatne branie (częste na napływie) wyczuć i mieć z czego zaciąć. ziuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokoko83 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Również kijek przypadł mi do gustu widzę kolego ziuta, że mamy porównywalne upodobania. jedno czego się obawiam to jego kruchliwości szkoda by było wydać 400 stówki bezpowrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi