Pilczyk Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Witam serdecznie miłośników wędkarstwa. Mam nadzieję, że w tym temacie będziemy mogli się wspólnie dzielić informacjami i osiągnięciami wędkarskimi na Odrze w okolicach Ścinawy. Jest to bardzo piękny i łowny odcinek rzeki. Zachęcam do pisania i wymiany zdań. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Jak tam koledzy wędkarze? Łowicie coś w okolicach Ścinawy , w porcie? Zastanawiam się dlaczego nie można od portu pojechać samochodem w dół rzeki, ktoś ponabijał paliki. Czy to jest legalne?. Radzę sobie inaczej, poprostu na zakręcie za strażą pożarną skręcam w polną drogę i dojeżdżam nad rzekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 24 Lutego 2012 Share Napisano 24 Lutego 2012 Witam serdecznie amatorów tego sportu i zawodowców. Od siebie mogę tylko tyle powiedzieć że zacząłem swoją przygodę z wędką jesienią zeszłego roku i wciągnęła mnie na maxa. Już teraz nie mogę się doczekać wypadu nad odrę w okolice Ścinawy bo tylko tu mam najbliżej. A łowie na feeder-ki i bardzo mi się to podoba. Byłem w pierwszych dniach stycznia na wypadzie z wędką ale nie dojechałem nad brzeg Odry bo utopiłem samochód na łące rozlewisk-owej przed rzeką i musiałem chodzić na pieszą do najbliższej wioski za traktorem żeby mnie wyciągnął he he i tak mi to zajęło pół dnia i dotarłem dopiero w obiad nad brzeg, połowiłem 2 godzinki i zero brania więc zwinąłem sprzęt i do domu. A teraz tak myślę o tej niedzieli czy by nie spróbować zarzucić kija ale to zależy od pogody jeszcze. Gdybyś miał jakieś informacje co do rybek z Odry (biorą czy nie )to mile widziane info. Pozdrawiam Ps; mam też filmik z moich pierwszych sukcesów, może później go wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 24 Lutego 2012 Autor Share Napisano 24 Lutego 2012 Witaj w klubie. Koniecznie wrzuć filmik. Nad Odrę w okolicach Ścinawy wybieram się na wiosnę. Przez swoje krótkie życie złowiłem tam kilka przyzwoitych ryb ). Jeśli w tym roku coś mi się zdarzy ciekawego to na pewno napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 to jest link na YouTube bo jakoś prosto z komórki nie chce wejść chyba format jest nie zgodny. i jeszcze tajny dojazd do miejscówek he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 a co to za rybki miałeś w siatce? Widziałem leszcza, klenie chyba i czyżby tam błysnął mi sum? W jakim okresie łowiłeś te piękne rybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 same leszcze i klenie chyba 2 szt wszystko 0d 40 cm w zwyższ a to było jak dobrze pamiętam to koniec września lub początek października jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 No gratuluję , ładny połów i pogoda dopisała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Witam wszystkich zainteresowanych Byłem dziś nad odrą w okolicach Ścinawy i jest źle. Stan wody bardzo wysoki,główki zalane woda mulista że hej. w dziwieniu woda jeszcze zamarznięta i dopiera odpuszcza przy brzegach. Ale to mnie nie zniechęci bo i tak pojadę w niedziele na ryby he he. dla chętnych mam krótkie nagrania i zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 No dawaj te filmiki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 witam byłem na wędkowaniu w sobotę z rana i kurcze w nocy był mróz i woda w porcie zamarzła zmuszony byłem szukać miejsc nie skutych lodem i tak aż do popołudnia potem poszedłem w głąb portu łapać z murku ale tam wędkarzy co nie miara było.posiedziałem chwile bez konkretnego brania aż do momentu kiedy wiatr zniósł cały lód z portu w nasze miejsca i się już wtedy zwinąłem. wróciłem z ciekawości w to miejsce co rano byłem ale już było zajęte. A z ryb dominowały w 90% płocie od 15-25cm, ja nic nie złapałem bo na feedera z gruntu nic nie brało co innego u konkurencji na lekkie zestawy odległości-owe. Czekam aż się odra unormuje i pojadę na swoje główki ulubione z moim kochanym feederem he he. Co do filmików to już są nie aktualne bo pogoda się zmieniła i jest już dużo lepiej ale stan wody dalej jest alarmujący i bardzo wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kisux Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Witaj - widzę że chciałeś dojechać do Odry przez łąki (od strony oczyszczalni) - ja tam kiedyś jeździłem na starorzecze pn. "Druki" - teraz wolę posiedzieć nad Odrą niż na druku - ulubiona jest ta główka z dębem - jadąc prosto za zjazdem w stronę druków - a wiosną nie ma się co tam ładować w te łęgi - jakieś dwa lata temu też miałem podobną historię na szczęście z pomocą przypadkowej osoby w trójkę udało się wypchać auto - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Panowie jutro jadę z kolegą na główki odrzańskie w okolicy Ścinawy pocisnę swoim feederem he he. jak wrócę to dam znać o rezultacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Co tam koledzy w Ścinawie na Odrze, ktoś czymś może pochwalić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Witam łyk-end majowy jak to nad wodą duża presja wędkarska. Ja tam byłem teraz niedawno przed samą burzą nad odrą z feederkiem po południu i na szczęście wszyscy sie zwijali a ja rozkładałem i to był strzał w dziesiątkę bo miałem brania za braniem w ciągu 3 godzin wyciągnąłem około 10 szt Krąpi od 18-25cm nazajutrz z rana już gorzej od rana do południa tylko 4 szt krąpie a po pojutrze był mój brat i i lipa wrócił o kiju he he to tak wyglądało u mnie a jak u was panowie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Dorzucam swoje foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaltrzebnica Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 witam mam pytanie,czy mozna sie wybrac w okolice Scinawy za boleniem ? jesli tak to z ktorej strony najlepiej, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 owszem można jak łowiłem z główki przed burzą to bił niesłychanie często co 15 min wyskok tyle tylko że po przeciwnej stronie odry gdyż tam miał cisze,spokój i nikogo nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 Ps: nie wiem czemu mi nie chce przyjąć zdjęć z telefonu Hmm? format jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Witam grono wędkarzy. Powiem wam koledzy że właśnie w zeszły łyk-end byłem nad odrą z moim feederem bez przygotowania i o dziwo wynik był bardzo dobry 2 leszcze po ok 40cm klenie i kropie. A teraz jutro się wybieram na rekordowe Leszcze i będę się przygotowywał według przepisu jak w gazecie '' Polskie wędkarskie eldorado'' startuje już o 04.00 rano. Ps zobaczymy co z tego wyjdzie Hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 16 Czerwca 2012 Share Napisano 16 Czerwca 2012 Witam ponownie, ja już po wędkowaniu. I teraz tak wystartowałem o 04.00 i to co zobaczyłem na miejscu to nie wierzyłem własnym oczom , otóż wody tyle że wszystkie główki zalane, nurt szybki i niesie ze sobą co popadnie ( same śmieci i gałęzie). Ulokowałem się na skraju główki i walczyłem jak lew ale natura zwyciężyła i pokazała kto tu rządzi. więc po 5 godzinach wróciłem skruszony do domu bez żadnego brania ani ryby. Ps a tydzień temu to w tym samym miejscu stan wody był tak niski że nawet wysepki były odkryte między główkami he he, ta odra jest normalnie nie przewidywalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Odra w normie spokojna i cicha. Rybki są i biorą dzisiejsze popołudnie obfitowało w 8 szt rybek( kleń, Krąp, płoć) Pozdrawiam i proszę niech ktoś napisze też choć jedno zdanie jak mu idzie w tych okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Witam was koledzy. powiedzcie mi bo nie mam pojęcia a bardzo się napaliłem na wyjazd nocny nad odrę w ten upalny łyk-end. Będzie to mój pierwszy raz w życiu i samotny chyba. Na co się nastawić. Mam tylko 2 fee-derki i łapie cały czas biało ryb na kukurydze a teraz to mam ochotę spróbować jakiegoś drapieżnika złapać i teraz nie wiem co i jak kupiłem sobie kotwiczki różne haki na węgorza i inne też, oliwki zamiast koszyczka i rododendrone nr4 i białe też i zanęty rzeczne atraktory i melasę na leszcze i wo gule chciałbym wszystko złapać ale wiem że tak się nie da i mogę wrócić rozczarowany. Proszę o poradę na co się nastawić i jak to wszystko poukładać żeby miało sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szturmik10 Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 Panowie co jest z wami czy wy tylko czytać umiecie a pisać już nie Widzieliście zdjęcia ze zdechłymi rybami z Wrocławia normalnie to mi się włos zjeżył jak to widziałem i co wy na to. Napiszcie coś o swoim wędkowaniu i wo gule pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 14 Lipca 2012 Autor Share Napisano 14 Lipca 2012 Szturmik10, dosyć często łowiłem w nocy na odrze w okolicach portu w Ścinawie. W tym okresie nastaw się na suma (łap go na wątróbkę, żywca, pęczek rosówek), ale również możesz nastawić się na białą rybę łowiąc w (klatce) czyli między główkami, śmiało łów na pinkę, kukurydzę i czerwone robaki. W nocy radzę wybierać wodę właśnie w zakolach między główkami - podejdzie leszcz na 100%. W nocy raczej w nurt nie rzucaj, lepiej w spokojną wodę (takie moje obserwacje i doświadczenie), chyba, że ktoś z kolegów dorzuci swoje doświadczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi