Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do was pytanie. Dziś wykułem dziurę w lodzie w swoim stawie i po chwili zaczęły wypływać stadami takie rybki około 15-20cm. Okazało się że to są piskorze. Czy ta rybka nie szkodzi innym gatunkom :?: Ja nigdy takiej rybki nie wpuszczałem do stawy ale z skądś ona musiała się tam wziąć. Nie wiem co z nią zrobić bo jest ona pod ochroną. Można ją wypuścić do rzeki Białej Przemszy czy zostawić te setki rybek w stawie :?:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

damiandg, Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. Został wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt w kategorii NT – gatunki niższego ryzyka, ale bliskie zagrożenia. W klasyfikacji IUCN zaliczony do kategorii LC.

Możesz część rybek wpuścić do rzeki jest to nie legalne ale jest to szansa na rozmnożenie w rzece zagrożonego gatunku rodzimej ryby .

Resztę polecam na pozostawienie jest to ryba dorastająca do 30 cm znam te rybkę z dziecięcych lat jest to uwierz jestem kucharzem bardzo smaczna ryba i zdrowa

Gość Placek
Napisano

a skąd te ryby by mogła sie tam wziąść jeszcze w tak dużej ilosci?chętnie bym pozyskał te rybki do swojego stawiku :)

Napisano

Moj znajomy miał kiedys 2 piskorze w akwarium, sa to ryby bardzo wrażliwe na zmiany cisnienia. Przy gwałtownych zmianach bardzo dziwnie sie zachowywały, kładły sie na dnie, ustawiały sie pionowo albo pływały pod sama powierzchnia. Bardzo ciekawe rybki.

• 3 weeks later...
Napisano

jeux, jak miałem 8-9 lat to byliśmy u rodzinki w Dąbrowicach-mała mieścina koło

Skierniewic.Z bratem chodziliśmy na taki stawik (kałuża) i łapaliśmy piskorze w dużych ilościach.W tamtych czasach nikt nie myślał że ta ryba będzie zagrożona.

A smakowała niesamowicie.Dziś nie stety piskorza trafić to tak jak 5 w TOTKA.

To samo z kiełbiem,było go na Bobrze tak dużo że na goły haczyk brały,w pół godz, wiaderko(lata 60te)