Skocz do zawartości
Dragon

łowienie na szyjke raka

bieliko

Rekomendowane odpowiedzi

w tym roku chce łowic na szyjke raka i zapytac czy ktoś mial jakieś efekty na to bo słyszałem od starych wędkarzy że to jest rewelacja a zwałaszcza podczas wylinki...dodam z góry ze to będzie mieso raka pręgowanego (amerykańskiego) który nie jest pod ochroną.. łowie na Wiśle..pozdrowienia

przynęty na klenia   Dragon

no własnie slyszałęm ze warto sie w to uzbroic :) moj kolega ma oczko w ktorym te raki to zatrzesienie a jeśli nie tam to ide do auchan i kupuje tacke odwłoków raka za 20 zł :) moze ktos wędkował w ten sposób na rzece i by opisał z jakim efektem ??

• 2 weeks later...

Tak miesko z raka jest rewelacyjne :) szczególnie w okresie gdy zrzucają pancerz. jezeli mialby ktos problem z rozpoznaniem gatunku chronionego, badz pozyskaniem raków, podpowiem ze rownie dobrze w tym okresie spisuja sie krewetki słodkowodne :) ktore mozna kupic w kazdym wiekszym supermarkecie oczywiscie nie sa tanie :(

AnteoZamboni mógłbyś dokładniej opisac jakie gatunki ryb na to łąpałeś,na jakiej wodzie i jakie ilości?

Jak najbardziej :) Na początek powiem ze raki zrzucają kilka razy w roku swój pancerz dlatego ciężko się wstrzelić w dni kiedy są one łatwy kaskiem dla rybek, jednak ja używam tej przynęty gdy tylko mam do niej dostęp :) zazwyczaj łowiłem na nie ryby karpiowate od dorodnych karasi po liny ! trafiały sie bardzo ładne okonie, pewnego sezonu na łowisko, na którym przeważnie wędkuję przestał brać karp jedyna alternatywna przynęta byl własnie rak 2 ogonki na haczyk nr8-6 i brania sie nie kończyły, kilkakrotnie zdążyło się ze szczupak atakował przynętę co kończyło sie przegryzionym przyponem. jak widać mięso raka jest doskonała przynętą, polecam wszystkim jednak warto tez nauczyć sie rozróżniać raki: wiadomo ze w Polsce występują 3 gatunki raków (błotny i szlachetny) te są chronione oraz rak amerykański, który ochrona podjęty nie jest, wręcz przeciwnie uznawany jest jako gatunek inwazyjny (postępuje się z nim tak jak w przypadku sumika karłowatego)

AnteoZamboni dzięki...mam dostęp do raka pręgowanego(amerykańskiego) u mojego znajomka jest to zaraza w oczku :) a jeśli nawet to w auchan są normalnie odwłoki do kupienia...cena jest dośc spora, no ale czego się nie robi dla efektów..starzy wiślańscy wędkarze opowiadali mi że nie ma lepszej przynęty na rzekę... na pewno spróbuje w tym roku...wylinka odbywa się na pewno przy kocu czerwca wtedy podejrzewam że brania leszczy będą dobre..bo zaraz na początku lipca az do końca sierpnia leszcz bardzo leniwie u mnie bierze na wiśle..zresztą jest powiedzenie nawet u nas żę jak topola na wodzie to o leszczu możesz zapomniec....a co do tych opowieści wędkarzy odwłok raka pręgowanego to na wiśle przynęta na wszystko ale najlepiej biorą klenie,węgorze i dorodne leszcze :) pozdrówka i dzięki za podpowiedz :)