kasko43 Napisano 14 Marca 2012 Napisano 14 Marca 2012 Jakich używacie szczypiec do odhaczania ryb, głównie drapieżników. Polećcie konkretne modele. Lepsze będą zakrzywione czy proste, jaka długość. Uchwyty "nożyczkowe" czy "kombinerkowe"? Cytuj
Winko Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Ja używam tych zwykłych podobnych do chirurgicznych. Rozmiar ten średni- mają je w swojej ofercie prawie wszyscy nasi krajowi importerzy. Jak dla mnie praktyczne sa te zagięte. Łowię głównie pstrągi i klenie, rzadziej sandacze czy tez szczupaki. Cena przystępna- polecam. Cytuj
cezar80 Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Polecam te średniej wielkości lekko przekrzywione. I jeszcze jedno, zobacz czy w twojej miejscowości są sklepy które zaopatrują stomatologów. Cena taka jak w wędkarskim ale jakość nie porównywalna. swoje chirurgiczne mam już kilka lat i nadal tak wyglądają jak nowe. możesz je wrzucić do wody wyjąć za tydzień i nawet 1 ogniska rdzy. Ja swoje kupiłem tu http://www.oldent.eu/ Cytuj
Czerwony Diabeł Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Witam. Też mam szczypce chirurgiczne. Dobry bajer, ale do szczupaków często nie wystarcza (są nieco za słabe), używam więc kombinerek - multitoola. Przy przebitej kości, zwykłymi szczypcami trudno odpowiednio silnie chwycić hak. Przy głębszych zahaczeniach multitool jest za krótki - zazwyczaj mam jedno i drugie. Staram się czas odhaczania ograniczyć do minimum, im mniej kombinacji z łapaniem haka czy kotwiczki, tym mniej bólu dla rybki. Rusz tylko haczykiem, a spokojna dotąd ryba nagle zacznie się rzucać... Cytuj
leon-zawodowiec Napisano 15 Marca 2012 Napisano 15 Marca 2012 Ja używam też szczypiec podobnych do chirurgicznych , lekko zagiętych , posiadam je w dwóch rozmiarach i są ok , sprawdzają się świetnie (produkcji bodajże konger) Cytuj
kasko43 Napisano 16 Marca 2012 Autor Napisano 16 Marca 2012 Dzięki za rady, zakupie zatem chirurgiczne, raczej zakrzywione. Cezar, jakiś konkretny model z tej strony? Bo nie wyświetlają się tam obrazki i nie idzie nic znaleźć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi