ZBIG@SON Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Witam wszystkich mam takie pytanko w tym roku zamierzam rozpocząć przygodę z metodą odległościową, zakupilłem juz wędeczke. Moje przerazenie wywołała wielkość przelotek w szczytówce w związku z tym mam pytanie jaki stoper zastosować w metodzie odległościowej aby bez problemowo przechodził przez przelotki. Czy jakieś kupne czy samodzielne wiązane jeśli te drugie to proszę o jakieś schematy z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Ja poszedłem za radą kolegów z forum i sam wiążę z żyłki stopery. Przelatują przez przelotkę swobodnie. Tylko spławik mam na takim mocowaniu żeby nie przeleciał przez to. W wędkarskim można kupić spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZBIG@SON Napisano 20 Marca 2012 Autor Share Napisano 20 Marca 2012 sam wiążesz czy kupujesz w sklepie juz gotowe jesli sam to moze jakiś schemacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bongos78 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-wykonac-stoper-angielski Wiążesz tak samo tylko wokół żyłki głównej i najlepiej na igle, wtedy bez problemu przeciągniesz koniec przez utworzone pętelki. Palce zastępujesz igłą i przykładasz ją do głównej żyłki, robisz kilka pętli, przekładasz koniec, którym robiłeś pętelki przez oczko w igle i przeciągasz igłą przez te pętelki. Zaciskasz tak mocno jak Tobie pasuje. Prościej nie umiem. Końcówki oczywiście odcinasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Tak jak pisałem sam wiążę. Używam do tego takiego schematu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85501c0f6e9df507.html Są dwa więc wybierz sobie ktory bardziej si pasuje i tyle. Osobiście odcinam żyłkę w miejscu gdzie był wiązany stoper bo troszkę się zagina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2273 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Wiele lat łowiłem ,,na przelot,, i grunt na kija.Połowiłoby się na jeszcze większym gruńcie ale był problem z przesuwającym się stoperem. W zesłym roku zastosowałem stoper z koralikiem Bogdana Bartona. Teraz mogę łowić na 10-ciu i więcej metrach. Poszukaj w necie,jest opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin232 Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Ja też używam stoper bodzia poprzedzony koralikiem a wiąże się go tak samo jak haczyk, przy wiązaniu główną żyłkę trzeba potraktować jak trzonek haczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaperecz Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Albo KUSHIRO stoper http://allegro.pl/show_item.php?item=2199686310 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marviz Napisano 20 Marca 2012 Share Napisano 20 Marca 2012 Albo KUSHIRO stoper http://allegro.pl/show_item.php?item=2199686310 Dobry żart! żywa guma, tylko ciekawe jak ją karmić i przewijać. Żadne stopery gumowe w lekkiej odległościówce nie przejdą swobodnie przez przelotki (przejść może i najmniejsze przejdą ale podczas rzutu wychamuje to znacznie każdy zestaw) Sam szukałem i cały czas szukam rozwiązania na coraz to lepsze stopery do Match'a ale żyłkowe/włóczkowe zawiązywane własnoręcznie nie mają na ten czas konkurencji. Gumowe są dobre pod oliwkę (przelotową) w zestawach odległościowych i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pershing29 Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 witaj ja praktykuje ręczne i nie zawodne jak do dziś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokis Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 Albo KUSHIRO stoper http://allegro.pl/show_item.php?item=2199686310 Dobry żart! żywa guma, tylko ciekawe jak ją karmić i przewijać. Żadne stopery gumowe w lekkiej odległościówce nie przejdą swobodnie przez przelotki (przejść może i najmniejsze przejdą ale podczas rzutu wychamuje to znacznie każdy zestaw) Sam szukałem i cały czas szukam rozwiązania na coraz to lepsze stopery do Match'a ale żyłkowe/włóczkowe zawiązywane własnoręcznie nie mają na ten czas konkurencji. Gumowe są dobre pod oliwkę (przelotową) w zestawach odległościowych i tyle w temacie. Dokładnie żaden stoper nie będzie swobodnie przechodził przez malutkie przelotki Match'a Jedyne rozwiązanie to wiązać z nitki, innego rozwiązania nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Jak match to nie stopery z gumy - jak się komuś nie chce wiązać to kupcie sobie gotowe, zawiążcie dobrze i ewentualnie delikatnie zabezpieczcie lakierem do paznokci - ja stosuje kupne gotowe i max 4 razy w roku je zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank_lucas Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Podpisuję się pod odpowiedzią kolegów powyżej. Wiązane stopery plus koralik są chyba najlepszym rozwiązaniem. Nie musimy się przejmować średnicą żyłki, gdzie przy używaniu cieńszej i gumowych stoperów te ostatnie lubią się swobodnie przesuwać. Dlatego nie ma co bawić się w takie gumki. Pamiętam kiedyś porwał mi się cały zestaw, a skończyły mi się stopery sznurowane, a ryby brały porządnie to szybko zrobiłem zestaw, a za stoper robiła namniejsza śrucina ołowiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATCH 2000 Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Ja wiążę stopery z nici.Kupuję w sklepie gotowe stopery na rurce rozplątuję je a następnie ten sznureczek,który jest skręcony z trzech nitek rozkręcam i stoperek wiążę z jednej nitki.Wychodzi stoperek wielkości główki od szpilki.Stoperki wiążę na rurce z wkładu do długopisu.Wiążę tak samo jak węzeł na haczyku przy pomocy igły.Zamiast igły stosuję podwójnie złożoną nitkę. Oczko z nitki zastępuje ucho igły.Żeby stoper nie przelatywał przez oczko krętlika to oczko to ściskam szczypcami.Taki stoperek swobodnie przelatuje przez przelotki odległościówki.Zostawiam ok.2,5cm końce,które przypalam zapalniczką tworzą się wtedy na końcach takie małe kuleczki za,które można złapać jak się chce dociągnąć poluzowany stoper.Takie stoperki stosuję od wielu lat i nigdy mnie nie zawiodły.Koralików nie stosuję bo nie znalazłem jeszcze takie,które zatrzymywałyby się na tym stoperku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vitto Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Stoper jest pierwszą rzeczą, z którą walczyłem w spadkowym zestawie bazarowym . Co prawda słyszałem już o stoperach żyłkowych ale cała paczka gumowych stoperów nie mogła się zmarnować. Stoper nie dość, że ciężko przechodził przez szczytową przelotkę to jeszcze, był dosyć luźny na żyłce przez co zdarzało się przesunąć go przy wyrzucie nawet o 2 metry . Wpadłem jednak na pomysł aby go okroić trochę. Ściąłem z każdej strony na tyle dużo gumki, żeby stoper spełniał w dalszym ciągu swoją rolę. Od zabiegu kilka razy byłem nad wodą i o dziwo stoper się nie przesuwa Nie jest to może idealne rozwiązanie ale polepsza znacząco wyrzuty, a trwa dosłownie chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi