9imar9 Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Witam! Natchniony opowieściami wędkarzy o ich zdobyczach złowinych na żywca postanowiłem założyć oto ten temat. Mianowicie...mam blisko domu mała rzekę na ktorej łowie od lat ale tylko i wyłącznie na spławik. Jest to rzeka szerokości około 5m o dobrych miejscowkach są zakola wodospady wpustki mosty itp ale nurtuje mnie pytanie czy mogą byc tam duże ryby skoro ja nigdy takowej nie złapałem...dlatego chce spróbować metody na żywca. Prosze mi powiedziec czy w ogole jest sens na takiej małej rzece? I prosze o jakieś podstawowe rady na początek o tej metodzie. I jeszcze jedno : czy musze dokupywać jakis sprzęt? Czy wystarczy mi większy hak i spławik?? Widziałem raz na własne oczy jak taki juz profesjonalny wędkarz złowił przy wodospadzie dwa spore pstragi tylko ze na spining o którym nie mam zielonego pojecia. Czekam na rady i pozdrawiam wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drawa Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Jak sie nazywa ta rzeczka. Ja też mam nie daleko małą rzeke i generalnie dużej ryby nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
9imar9 Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 wyznica. na pewno nie znasz. a jakieś rady? bo mam chęć spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Tylko, że na odcinku: Od progu powyżej mostu drogowego w Sosnowej Woli, do piętrzenia poniżej mostu drogowego w Kolonii Boiska- od młyna w Prawnie, do ruin starego młyna w miejscowości Bór razem z jej dopływem Podlipie. Jest kraina pstrąga i lipienia, więc o żadnym żywcu, ani spławiku z przynętą naturalną nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
9imar9 Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 tylko w sosnowej woli nie ma mostu:D gdzie znalazles ta charakterystyke? poczytalbym ale ja na tych odcinkach często nie lowie a więc może coś da radę tylko jakieś podstawowe rady proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Wstukałem nazwe rzeki, żeby sprawdzić czy to nie jest kraina pstrąga i lipenia ponieważ wspomniałeś o pstrągu z żywcem dałbym sobie spokój na Twoim miejscu to nawet nie etyczne na rzece w której występuje pstrąg. Radę jaką mam dla Ciebie to Mepps Black Fury rozmiar 1 lub 2 plus jakiś delikatny spin i tyle w temacie jeśli będą duże ryby to się skuszą. O metodzie spiningowej poczytaj na forum w dziale wiadomo jakim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
9imar9 Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 próbowałem jednorazowo ale było tyle zaczepow że przynety poszły "do morza" ok dzięki za rady. pomyślimy popytamy i będzie jasność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi