DRAGON Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Szanowni forumowicze, przygotowania do sezonu kariowego ruszyły pełną parą. Chciałbym Was zapytać o kulkę proteinową całoroczną. Mam na myśli kulę którą będę mógł stosować przez cały rok - chciałbym kupić dobrej jakości produkt o uniwerslanym zastosowaniu.Będę wędkował na łowisku komercyjnym. Jakie firmy i smaki polecacie? Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 DRAGON, całoroczną sprawdzoną kulką jest SK 30 najlepiej sprawdziły mi się pływaki,jak i neutralne Na te kulki łowiłem karpie jak i amury,polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRAGON Napisano 13 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Dziękuje za pierwsze propozycje i proszę o dalsze wpisy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Tak SK30 to hit. Także Hot Demon sprawdza się przez cały rok. Dobre wyniki osiągałem od wiosny do jesieni na kulkę porzeczka/ryba od Naturalbaitasa. W łowisku gdzie są małże śmiało łów na muszlę GLM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRAGON Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Zdecydowałem się na SK30, zastanawiam się jedynie nad tym co wybrać: Pop-Up, Neutral czy zanętowe? Często korzystam z the Method i w tej sytuacji najlepiejpszy byłby Pop-up. Z drugiej strony cenowo zanętowe wyglądają o wiele lepiej. Jak jest ze skutecznością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Postaram i tu troszkę Ci pomóc. Zależy od dna ! Na dnie mulistym stosuj pływaka, tonącą na twardym - piasek lub żwir. Kulki zanętowe trzymają krótko, szczególnie, że Starbaits robi kulki które szybko pracują. Kilka godzin i masz po kulkach, a przecież przynętowa musi się trzymać. Dlatego polecam Ci mimo wszystko typowo przynętowe. Na początku kup sobie pop-upy, mi w tym roku karpie odjeżdżały głownie na takich właśnie kulasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRAGON Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 dno jest twarde (iłowe) ale mimo wszystko zdecyduje się na pop-up - wielkość 20 mm. Ostatnie pytanie, czy ktoś próbował podać do tej kuli jako zanęta pellet DB Hallibut? Jakie haki stosujecie, wielkość do takiej kuli i firma ew model? Osobiście najbardziej podeszły mi haki Cormorana ale mam chęć spróbować StarBaits-a lub ESP. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 30 Maja 2012 Share Napisano 30 Maja 2012 Pelletu DB nie stosowałem. Używałem Pellet Rockwolda, CDB i Rapid Baitsa. Ten pierwszy mimo niskiej ceny sprawadzał się bardzo dobrze. Fajnie pracuje i daje efekty. Wielkość kulek przynętowych nie jest uzależniona od rozmiaru pelletu i na odwrót. Stosujesz pellet takiej wielkości jakiej Ty potrzebujesz. Siadasz na kilka godzin to używasz drobnego, który szybciej pracuje. Siadasz na dwa trzy dni i więcej dajesz większy np 16mm. Pytanie też odnośnie rybostanu. Jaka populacja np. leszcza, tam gdzie łowisz ? Jak jest go sporo, nęć większym pelletem, bo szybko wejdzie w łowisko i wszystko wyżre karpiowi. Ja miałem kiedyś taki problem. Łowiłem na żwirowni, gdzie żerował ładnie leszcz taki ok 50 cm. Kilka złowiłem, ale przecież nie polowałem na niego. Chwilę pożerował potem cisza, karpii tym bardzij pojdał wysztsko. Wtedy używałem granulat i pellet do 10 mm. Dzisiaj zawsze mam ze sobą kilka kg pelletu 22-24 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRAGON Napisano 30 Maja 2012 Autor Share Napisano 30 Maja 2012 Mam pellet 22mm więc drobnica raczej go nie ruszy. Popróbuje, w przypadku braku zainteresowania jednym pływakiem SK30 - dodam coś żeby delikatnie złamać SK. Po weekendzie zdam relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi