borello Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam. Przymierzam się konkretnie do zakupu aku w tej chwili zastanawiam się mocno nad tą pozycją: Akumulator TOYAMA NPG 80-12V GEL - 580zł Mikroprocesorowa Ładowarka UP8A 12V Inverted Pulse z wyświetlaczem LED - 270zł Co myślicie o tym zestawie? Znalazłem również inny gel na allegro w b. przystępnej cenie -AKUMULATOR ŻELOWY EASTAR 12V 80Ah 420pln. Zastanawia mnie również jego waga 30kg (Toyama 23kg). Z tego co się orientuję to im cięższy tym lepszy? Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dodatkowych akcesoriów. W tej chwili mam tylko silnik. Co myslicie o jakiś zabezpieczeniach akumulatora, czujnikach itp? Widziałem tego typu rzeczy w sklepach, ale nie wiem na ile jest to przydatne. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie dot. aku/ładowarki. Cytuj
pamstrong Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Cześć Jestem właśnie w trakcie testowania aku żelowego TOYAMA NPG 120 silnik jaki posiadam to minn kota 55V traxxis z maximizerem. Moje pierwsze wypłynięcie wyglądało następująco: - akumulator w trakcie wypłynięcia miał napięcie 12,9v - manetka otwierana na max i do 70 % zmiennie - pływałem ok 4 godz - dystans jaki pokonałem +- 15 km - łódz 4,3 m waga 180 kg - wiatr ok 10 km/h Po zakończeniu pływania aku miał napięcie 12,2v ładowarkę jaką posiadam to ładowarka impulsowa Cemont IDCHARGER 22 cena ok 280 zl. Akumulator łądowałem prądem 10A . Czas ładowania ok 8 godzin . Z dodatkowych akcesoriów jakie będą Ci potrzebne to multimetr / woltomierz aby kontrolować rozładowanie aku. Można także pomyśleć o: - czujniku tzw "zabezpieczenie akumulatora przed głębokim rozładowaniem 12V/20A" cena ok 45 zł - Bezpiecznik automatyczny do silników elekt. 40A-60A - Urządzenie to rozłącza dopływ prądu do silnika i w ten sposób zabezpiecza silnik przed uszkodzeniem w przypadku wkręcenie się żyłki na wałek lub śruby w chwasty cena ok 60 zł - Pojemnik na akumulator - chroni od deszczu, a w razie upadku w jakimś stopniu chroni obudowę aku Cytuj
borello Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jak to wygląda z tym deszczem i takim pojemnikiem? Rozumiem, że pojemnik chroni aku a co z przewodami? Cytuj
pamstrong Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 przykładowy pojemnik w pokrywie są zgrubienia przez które wypuszcza się kable Cytuj
borello Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Napisano 25 Kwietnia 2012 Czyli można spokojnie pływać w deszczu? Cytuj
pamstrong Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 można, chociaż sam pojemnik nie jest konieczny, znajomi pływają z aku na łodzi pod gołą chmurką nie chowając go nawet w bakiście i wszystko jest ok Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi