pawciobra Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Moje powiadomienie zakończyło się sukcesem Bezżuchwowiec wędrowny - bardziej znany jako minóg rzeczny - to gatunek znajdujący się w całej Europie pod ścisłą ochroną. W okresie tarła, które przypada właśnie na kwiecień i maj, wpływa z morza do rzek. Ten fakt wykorzystało w Braniewie dwóch kłusowników. W biały dzień, nie bacząc na spacerujących ludzi i kamerę monitoringu, na przepławce rzeki Pasłęki gołymi rękami wyciągali minogi z wody. Link do całego artykułu Na przepławce Pasłęki łapali będące pod ochroną minogi Cytuj
bumtarara Napisano 30 Kwietnia 2012 Napisano 30 Kwietnia 2012 Ciekawe po co im były te minogi ? Myslicie ze są zjadliwe ? Swoją droga to chyba nie są ryby, poprawcie mnie jesli sie myle. Cytuj
pawciobra Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Napisano 30 Kwietnia 2012 Ciekawe po co im były te minogi ? Myslicie ze są zjadliwe ? Gdybyś przeczytał cały artykuł to byś się dowiedział. Tak są jadalne, lecz sam nigdy ich nie jadłem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi