toko Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 witam czy ktoś może mi napisać różnice, jesli są, miedzy ciezarkiem przelotowym, centrycznym a heksagonalnym? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 czy ktoś może mi napisać różnice, jesli są, miedzy ciezarkiem przelotowym, centrycznym a heksagonalnym? A co to kolega się zagubił ciężarek przelotowy może być z ustawieniem centrycznym o kształcie heksagonalnym czyli tzw sześciobok , napisałem że może być a nie że wszystkie takie bywają i o tym trzeba pamiętać .Rodzajów ciężarków jest ogrom do wyboru ,generalnie decyduje metoda łowienia ,woda gdzie będziemy łowić [generalnie podział rzeka-woda stojąca ] rodzaj dna i na koniec kilka niuansów o których trudno o tak sobie napisać bo co miejscówka to inne podejście.Najlepiej o ciężarkach i kształtach i przeznaczeniu wiedzą lub powini wiedzieć wędkarze rzeczni bo tu jest ogrom kombinacji z racji wielkiej mnogości różnych odmiennych miejsc w których wędkują.Ci co zaprzeczają lub twierdzą że na rzece wystarczy jeden typ ciężarka ,tak w zasadzie to nie są wędkarzami rzecznymi.Generalnie jest podział na ciężarki gruntowe -przelotowe lub nie przelotowe -z ustawieniem przejścia żyłki przez ciężarek centrycznie lub asymetrycznie [mowa o ciężarkach przelotowych] -podział ze względu na kształt.[w brew pozorom kształt ma wielkie znaczenie] Jeśli już jesteśmy przy ciężarkach to typ przelotowy powinniśmy stosować na wodach stojących o jakim kształcie pewnie będzie decydować rodzaj dna tu wielu zapomina o tym a potem zdziwienie że ryba nie brała lub zacięcie nie skuteczne to są tzw niuanse związane tylko z wieloletnią praktyką. Na rzekach i to w zasadzie obojętnie czy duża czy mała powinniśmy stosować ciężarki nie przelotowe , czyli tzw doczepiane czy to na troczku czy na rurce ,czy to bezpośrednio . O kształcie decyduje rodzaj dna ,szybkość nurtu ,no i kilka jeszcze pomniejszych rzeczy. Myślę że choć o drobinę naświetliłem zagadnienie ,w razie wątpliwości pytaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toko Napisano 22 Maja 2012 Autor Share Napisano 22 Maja 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi