toko Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 witam czy ktoś może mi napisać różnice, jesli są, miedzy ciezarkiem przelotowym, centrycznym a heksagonalnym? dzieki Cytuj
maniek Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 czy ktoś może mi napisać różnice, jesli są, miedzy ciezarkiem przelotowym, centrycznym a heksagonalnym? A co to kolega się zagubił ciężarek przelotowy może być z ustawieniem centrycznym o kształcie heksagonalnym czyli tzw sześciobok , napisałem że może być a nie że wszystkie takie bywają i o tym trzeba pamiętać .Rodzajów ciężarków jest ogrom do wyboru ,generalnie decyduje metoda łowienia ,woda gdzie będziemy łowić [generalnie podział rzeka-woda stojąca ] rodzaj dna i na koniec kilka niuansów o których trudno o tak sobie napisać bo co miejscówka to inne podejście.Najlepiej o ciężarkach i kształtach i przeznaczeniu wiedzą lub powini wiedzieć wędkarze rzeczni bo tu jest ogrom kombinacji z racji wielkiej mnogości różnych odmiennych miejsc w których wędkują.Ci co zaprzeczają lub twierdzą że na rzece wystarczy jeden typ ciężarka ,tak w zasadzie to nie są wędkarzami rzecznymi.Generalnie jest podział na ciężarki gruntowe -przelotowe lub nie przelotowe -z ustawieniem przejścia żyłki przez ciężarek centrycznie lub asymetrycznie [mowa o ciężarkach przelotowych] -podział ze względu na kształt.[w brew pozorom kształt ma wielkie znaczenie] Jeśli już jesteśmy przy ciężarkach to typ przelotowy powinniśmy stosować na wodach stojących o jakim kształcie pewnie będzie decydować rodzaj dna tu wielu zapomina o tym a potem zdziwienie że ryba nie brała lub zacięcie nie skuteczne to są tzw niuanse związane tylko z wieloletnią praktyką. Na rzekach i to w zasadzie obojętnie czy duża czy mała powinniśmy stosować ciężarki nie przelotowe , czyli tzw doczepiane czy to na troczku czy na rurce ,czy to bezpośrednio . O kształcie decyduje rodzaj dna ,szybkość nurtu ,no i kilka jeszcze pomniejszych rzeczy. Myślę że choć o drobinę naświetliłem zagadnienie ,w razie wątpliwości pytaj . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi