Skocz do zawartości
Dragon

Jakie zanęty na karpia?

Bandi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybieram się jutro na stawy, na których biorą karpie. Chciałbym się dowiedzieć, jaką zanętę najlepiej zrobić lub kupić.

przynęty na klenia   Dragon
Gość bogdan39
Napisano

teraz u nas bierze na kupcza kulke bardzo duzo karpia złapano :wink:

• 6 months later...
Napisano

Podajcie jakiś pomysł na skuteczne nęcenie karpia w małym zbiorniku (lecz głębokim). Chodzi mi o zanętę, która przyciągnie tylko karpie i amury bez drobnicy. Myślę o nęceniu i łowieniu na kukurydzę, ale nie mam pojęcia jakied dodatki zastosować i w jakich ilościach nęcić. Zbiornik jest naprawdę mały.

Gość bogdan39
Napisano

tylko amury i karpie bez drobnicy; czyli nalezy zastosować zanete i przynete wiekszych rozmiarów moze być kukurydza albo kulki. zakarmiać jedno miejsce przez kilka dni a napewno wejdzie.

oczywiście z zanecaniem nie przesadzaj. bo niewiadomo ile tej ryby jest i czy bedzie wybierać.

Katastrofą dla łowiska jest zepsuta zaneta.

Ja zawsze przy neceniu żucam dwie garście zanety tak na metr gł. tak że widze czy jest wybierana.

Jeśli chodzi o zapach to wanilia truskawka.

połamania :wink:

Napisano

Ja w zeszłym roku na wakacjach przez ponad dwa tygodnie nęciłem kukurydzą z pszenicą + trochę bazy zanętowej i kaszki kukurydzianej (jako kaleju) i powiem że wyniki były niezłe - a ciekawąstką było to że wcale w tak grubą zanęte nie wchodziły tylko duże ryby - miewałem przypadki że złowiony okoń w wielkości 20 cm miał w żołądku od 3 do nawet 10 ziaren dużej kukurydzy :shock: w tym roku chyba postawie na makaron (kolanka) chyba będzie to bardziej selektywna zanęta na dużego leszcza (bo o niego chodziło)

P.S. co by nie zakwasić łowiska (bo to zmora) - wrzucałem do wody po 1/3 wiadra z rańca i tyle samo wieczorkiem - wyniki były całkiem niezłe ale ryby nie zawsze wielkie - ale co tam przynajmniej nie szło łapać na dwa kije :lol: - tak były częste brania ! i fajek mało szło bo nie było czasu na palenie ! :lol::lol::lol:

Gość bogdan39
Napisano

Cholera musiał byc głodny no ten okoń :lol:

• 2 weeks later...
Napisano

Ja na karpie zwykle stosuję grubą zanęte karpiową z dużą ilością kukurydzy z puszki. Jako przynęte stosuję 2-3 ziarna kukurydzy o różnych smakach(miód, anyż,truskawka,wanilia), ale jaki smak karpie lubią w danym łowisku najbardziej to musisz sprawdzić doświadczalnie.

Napisano

Ja jesli nie mam mozliwosci wczesniejszego necenia lowiska szykuje zanete z bułki tartej dodaje do tego kasze kukurydziana make kukurydziana zmielone platki owsiane zmielony biszkopt prazone konopie jako dopelnienie kukurydze z puszki wraz z tym sosem co tam plywa w nim :D (mozna dodac tez kukurydze o smaku waniliowym ) no i atraktor ja zwykle daje truskawke ale nie gorsza jest wanilia czy tutti frutti jako przynete oczywiscie kukurydza smakowa wedlug mnie najlepsza jest waniliowa

• 3 months later...
Napisano

Witam Was. Tak więc jak w temacie: Jakie zanęty stosujecie w polowie karpi?

Ja najwięcej sypię kukurydzy doprawionej dipem(rodzaj dipu zależy od mojego gustu :razz: ) + trochę kulek zanętowych o smaku: banan, magiczny owoc bądz truskawka. Czesto dorzucam jeszcze pellet ale to dość żadko. Wszystko wymieszane wywoże ze 2 razy na 12 godzin. Jak narazie działa :grin:

Zapraszam do dyskusji!

Napisano

Mały Szwałk znam ze słyszenia że to doskonałe łowisko karpiowe. Niestety sam tam nie łowiłem bo jak dla mnie za drogo :mrgreen:Mały Szwałk

wypowiedz na temat zanęt pozostawiam koledze mańkowi. On jest fachowcem co do karpi

Napisano
Czesto dorzucam jeszcze pellet ale to dość żadko
:oops:

Ja żadnym fachowcem nie jestem ale karpie łowiłem. Oh - oczywiście miarą prawdziwych karpiarzy to pewnie by powiedzieli że to karpiem nie można nazwać :( Ale i tak w sklepie większtch nie wydziałem :mrgreen:

Mnie doskonale sprawdzają się zanenty oparte o pokruszone ciasto. Jest taka zanęta ale nie wszędzie dostępna "Kontrast: Lin, Karp, Karaś" - tak się nazywa. To jest pokruszone ciasto (oczywiście takie specjalne na karpie). Mieszam to z kukurydzą z puszki. Ja to oceniam taką miarą, że najmniej w to wchodzą inne ryby (np karasie) - takie są moje obserwacje - ale pewnie powinienem łowić na coś większego na haczyku :?::shock:

• 3 weeks later...
Gość wobler129
Napisano

A ja łowię na stawie, w którym płaci się tylko za rybkę wziętą do domu. Stawy są podzielone na stawy z różnymi gatunkami i rozmiarami ryb. Ostatnio bawilem sie z karpikami okolo 1kg. - 2kg. Tata czekał cały dzień na branie na stawie z dużym karpiem. Wyciągnął karpika. Trudno powiedzieć jaka byla waga karpika, gdyż nie miałem jak go zważyć na mojej skepowej wadze :lol: Waga jest do 5,5kg. Po zważeniu karp mial ponad 5,5kg. :cool: Niedlugo znowu wybiore sie na staw z tatą. Tym razem też będę polowałna więskzego :o

• 3 months later...
Napisano

Za 2,5 kg płacimy 8,50(u mnie w sklepe wędkarskim tak jest) jest zanęta na karpia Super-Mix na karpia ma bardzo intensywny zapach truskawkowy.

I zanęta Lorpio jasna na karpia (special 8,80 za 1,9 kg(też jest bardzo dobra)

Do koszyka własnie jedną z tych zanęt wkładam a na haczyk kuku o zapachu

truskawki (Narazie złowiłem na to liny po 25cm )

post-1428-14544971262312_thumb.jpg

• 3 months later...
Napisano

A moze ktos sie podzieli przepisami swoich zanet??Interesuja mnie zanety na bazie skladnikow ogolnie dostepnych np.kasza kukurydziana,kasza manna, skruszona kukurydza,mleko w proszku. A moze jakas sprawdzona mieszanka ziaren(osobiscie nece kuku+konopia). Łowiskiem jest dosyc gleboki staw,z licznymi wyplyceniami. I przewaza mlodziez(dla niektorych dzieciarnia :grin: )karpi do 6kg.

P.S nie ma to jak lowic na wlasnorecznie robionych zanetach i przynetach. :cool:

• 2 months later...
Napisano

Cześć, mam pytanie co do zanęt na karpia. Wybieram sie na Mazury i chcialbym zlapac jakas ladniejsza sztuke :twisted: Jak narazie kupiłem zanete Dragona Magnum Karp, Pellet waniliowy (Traper) Carpio na Karpia i peczak. Teraz chcialbym wykombinowac cos samemu ale nie znam dobrego przepisu. Prosze o pomoc. (napiszcie jeszcze jaka by była najlepsza przyneta do tej zanety, ja bede probował na pellet kukurydze i peczak) Pozdrawiam:)

Napisano

Moja niezawodna mieszanka na karpia: Traper Duży karp, Gruby TT (czy jakoś tak) nawet nie pamiętam jakiej firmy, i do tego pucha albo dwie kuku z bondiuela :wink: . Grunt żeby była gruba. Z twoich składników to wrzucił bym wszystko do wiadra i wymieszał, powinno być niezle i zmienił bym pęcak na kuku, ale to tylko moja opinia :cool: poczekaj na rady bardziej doświadczonych :wink:

Napisano

Moja neta na karpia Traper Big karp +traper seria gold select i atraktor kap specialw pudełku lub w orku ale muszi w coś przepakować żeby zapach nie uciekł i cala pucha kukurydzy i do tego trochę kulek proteinowych najlepiej palca się kupić 1kg bo kosztuje około 13zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.