Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich karpiarzy ;) mam pytanie czy z fluorocarbonu mogę robić węzeł bez węzła? Wędkuję w jeziorze gdzie są amury po około 20kg i czytałem ,że fluorocarbon jest lepszy czy to prawda? pozdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

ja niestety póki co odnoszę same porażki... karmię już 2tygodnie i żadnych efektów. kilka lat temu amury po około 10kg łowiono często,ale niestety nasze cudowne przepisy o rybach rodzimych zablokowały zarybianie amurem ponieważ jest to jezioro przepływowe;/

Napisano
czytałem ,że fluorocarbon jest lepszy czy to prawda

Różne są teorie jedne mówią że miękka plecionka pozwala na lepszą prezentacje przynęty zwłaszcza pływających, inne że przezroczysty w wodzie fluorocarbon nie wzbudza podejrzeń jedno jest pewne jeżeli na dnie jest dużo zawad o które plecionka może się przetrzeć warto stosować fluorocarbon w innych wypadkach ufam plecionce ;)

mam pytanie czy z fluorocarbonu mogę robić węzeł bez węzła?

Fluorocarbon jest sztywny w przeciwieństwie do plecionki i obawiam się że nie zaciśnie się on wystarczająco mocno na trzonku haka ale pewności nie mam ;)

Do żyłki i fluorocarbonu polecam węzeł Snelling

Napisano
czytałem ,że fluorocarbon jest lepszy czy to prawda

Różne są teorie jedne mówią że miękka plecionka pozwala na lepszą prezentacje przynęty zwłaszcza pływających, inne że przezroczysty w wodzie fluorocarbon nie wzbudza podejrzeń jedno jest pewne jeżeli na dnie jest dużo zawad o które plecionka może się przetrzeć warto stosować fluorocarbon w innych wypadkach ufam plecionce ;)

mam pytanie czy z fluorocarbonu mogę robić węzeł bez węzła?

Fluorocarbon jest sztywny w przeciwieństwie do plecionki i obawiam się że nie zaciśnie się on wystarczająco mocno na trzonku haka ale pewności nie mam ;)

Do żyłki i fluorocarbonu polecam węzeł Snelling

Odnośnie pierwszej części, to widzę, że nie za bardzo orientujesz się w jakim celu stosuje się "fluo", jako materiał przyponowy - bo o przyponie tu mowa.

Jeśli natomiast chodzi o drugą część, proponuję spróbować zanim napiszesz opinię.

Napisano

ja z czystym sumieniem przyznam,że jestem amatorem w tym temacie;) i nie da się ukryć,ze pomału jestem już zniechęcony porażkami;/