jagla99 Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Witam. Mam mały problem. Otóż nigdzie w sieci nie moge znalezć opisu jak dowiązać włosa do haczyka sa tylko zdjęcia z gotowym włosem. opisane są tylko metody wiazania włosa odrazu z przyponem np. wezłem bez węzła. Mi chodzi o to ze mam gotowy zestaw z przyponem i haczykiem i chce dowiazac włosa do haczyka, wiem że robi sie to tzw. "omotką" ale niewiem jak zrobic zeby to trzymało sie na tym haczyku. Wiem ze istnieje pewien sposob bo kiedys pokazał mi go na nad woda doswiadczony wedkarz ale niestety przez długi czas nie uzywalem "włosa" i wyleciało mi to z głowy. Czy ktos ma jakis film lub zdjecie lub mógłby mi pomoć ?? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Włos robisz podczas wiązania haczyka, nie dowiązujesz go do przywiązanego haka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość embryo Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Jeśli masz już gotowe przypony, możesz spróbować mocowania przynęty gumką. Sprawdza się do pelletu, ale i do kulki, z tym że w przeciwieństwie do pelletu kulka musi być przewiercona, aby przeciągnąć przez nią gumkę i zabezpieczyć stoperem. Warto zadbać o odpowiednią średnicę otworu w kulce, tak żeby się gumka nie blokowała i zapewniała trzymanie kulki tuż przy haku (choć różne są teorie nt. odległości pomiędzy przynętą na hakiem). Co do mocowania gumki - prosty i skuteczny sposób to położyć hak trzonkiem na gumce, przełożyć jedną pętlę przez drugą i mocno zacisnąć. Mocuję tak zawsze i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się stracić gumki w trakcie sesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Kiedyś wiązałem włos do haczyka za pomocą zwykłego węzła jakim się wiąże haczyki z łopatką po wcześniejszym zawiązaniu odpowiedniej pętelki. W sumie wydaje mi się, że samo dowiązanie włosa do haczyka można wykonać każdym węzłem powszechnie stosowanym. Niedawno przeglądając techniki wiązań haczyków natknąłem się na dowiązywanie włosa do żyłki przyponu, ale nie pamiętam już na jakiej stronie. Poszukaj dobrze, a na pewno coś fajnego znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Włosa do haczyka raczej bezpośrednio się nie wiąże, w już gotowym przyponie. Można go zamontować jako ruchomy element, na kółku, na trzonku haka, lub przywiązać na materiale przyponowym nad haczykiem, z możliwością regulacji długości tego włosa. Sam głównie tak konstruuję przypony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Jeśli masz już gotowe przypony, możesz spróbować mocowania przynęty gumką. Sprawdza się do pelletu, ale i do kulki, z tym że w przeciwieństwie do pelletu kulka musi być przewiercona, aby przeciągnąć przez nią gumkę i zabezpieczyć stoperem. Warto zadbać o odpowiednią średnicę otworu w kulce, tak żeby się gumka nie blokowała i zapewniała trzymanie kulki tuż przy haku (choć różne są teorie nt. odległości pomiędzy przynętą na hakiem). Odnosnie teorii na temat odleglosci od haczyka to jestem zdania ze najlepsze jest doswiadczenie praktyczne, probowac i jeszcze raz probowac. Czesto mozna znalezc ciekawy sposob o ktorym nie czytalo sie nigdzie wczesniej a dziala jak nic innego. Kombinowalem z przyneta i udalo mi sie znalezc cos czego nie uzywaja tubylcy a jest bardzo skuteczne. Pozostala mi kwestia atraktora ale to wyjdzie w praniu, mam kilka obserwacji i dalej probuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Ściągnij filmy Przemka Mroczka, albo wpisz w youtube "przypon włosowy" !!! Masz filmiki fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość embryo Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Odnosnie teorii na temat odleglosci od haczyka to jestem zdania ze najlepsze jest doswiadczenie praktyczne, probowac i jeszcze raz probowac. Pełna zgoda. Kombinowalem z przyneta i udalo mi sie znalezc cos czego nie uzywaja tubylcy a jest bardzo skuteczne. Korci mnie, żeby spytać: co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Odnosnie teorii na temat odleglosci od haczyka to jestem zdania ze najlepsze jest doswiadczenie praktyczne, probowac i jeszcze raz probowac. Pełna zgoda. Kombinowalem z przyneta i udalo mi sie znalezc cos czego nie uzywaja tubylcy a jest bardzo skuteczne. Korci mnie, żeby spytać: co to? Zadna tajemnica, pszenica gotowana z konopiami. Ostatnio dodaje kilkanascie ziarenek kolendry na koniec gotowania, wczesniej dodawalem ok 2 cm laski wanilii. Jednorazowo gotuje okolo 2 litrow, az tyle bo lowie w kanale gdzie latwo byloby przekarmic ryby. Nie rozmawialem jeszcze z Anglikiem ktory slyszalby o stosowaniu ziaren pszenicy do lowienia ryb; przez kilka lat troche ich bylo. Gdybym sluchal tego co ludzie nad woda mowia to lowilbym na pelet i biale robaki, czasami kukurydze i narzekal ze ryby nie biora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość embryo Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Zadna tajemnica, pszenica gotowana z konopiami. Nie rozmawialem jeszcze z Anglikiem ktory slyszalby o stosowaniu ziaren pszenicy do lowienia ryb; przez kilka lat troche ich bylo. I jaką rybę można upolować w Albionie na tak niepowszechą przynętę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Zadna tajemnica, pszenica gotowana z konopiami. Nie rozmawialem jeszcze z Anglikiem ktory slyszalby o stosowaniu ziaren pszenicy do lowienia ryb; przez kilka lat troche ich bylo. I jaką rybę można upolować w Albionie na tak niepowszechą przynętę? Glownie plocie, leszcze i liny. Drapiezniki znaja zapach konopi i jako przylow zdarzaja sie szczupaki i sandacze, czasami jest ich wiecej niz bialej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi