dawid27154 Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Witam planuję kupić jakiś kijek na grunt a konkretnie feedera łowiłem już na kumpla wędce wyciągnąłem kilka karasi i stwierdziłem że trzeba iść do przodu i zacząć łowić na grunt nie tylko na spławik. Ale nie wiem na co się zdecydować mam do wydania około 80-90 zł wiem że to nie dużo bo już trochę o tych wędkach czytałem ale nie chce wydawać więcej kasy ponieważ nie jeżdżę często na ryby a nie chce rzeby drogi sprzęt leżał w kącie. Także czekam na propozycję dodam że długość raczej 360 cw około 100g bo łowię na stawach rzeka raczej odpada. Myślałem nad MIKADO TRYTHON FEEDER 3,6m/100gr ale jak już powiedziałem jestem zielony o w tych sprawach czekam na propozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Ja polecam Ci Kongera feedery, tanie i dobre. Od wielu sezonów używałem Kongera Air Cobrę, niestety połamałem ją na początku sezonu i chyba nie do dostania już. Tak więc na jego miejsce wleciał Kongera CARBOSPIRAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Witam posiadam feeder Mikado Trython 3,3m 100cw dałem za niego 95zł. i złego słowa o nim nie powiem! bardzo fajnie mi się na niego łowi ,dobrze pokazuje brania,czy też pracuje podczas holu , ogólnie polecam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid27154 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Właśnie słyszałem o Mikada sporo nie najgorszych opini o Kongerze jednak mało słyszałem ale Konger ma więcej wyrzutu który jest mi chyba zbędny. Czekam na dalsze propozycję a co powiecie o Feederach Mistralla w tym samym przedziale cenowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Są modele z mniejszym cw. kwestia poszukania i dopasowania do własnych potrzeb. W jakich miejscach masz zamiar wędkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid27154 Napisano 18 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2012 Głównie wody stojące stawy, jakieś nie duże jeziorka czy zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 18 Czerwca 2012 Share Napisano 18 Czerwca 2012 Na stawach sprawdzi się najlepiej light feeder tzn. 70g czy 80g c.w. to i tak będzie nadwyżka mocy a hol na delikatniejszym kiju jest zawsze przyjemniejszy, na spokojnych wodach stojących koszyczki 15g sprawdzają się świetnie więc nie przesadzaj z tym c.w. Jeżeli chodzi o pickery i feedery to łowiłem na bardzo tanie takie za kilkadziesiąt złotych i na takie za 500zł i uważam że dopiero od 150-200zł zaczynają się fajne feedery ale skoro szkoda ci kasy na kij to kup jakiś tani tylko nie przesadzaj z c.w. jeżeli będziesz odwiedzać tylko małe zbiorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Feedery o cw. 80-100-150 są raczej przeznaczone na rzeki, gdzie masz uciąg. Na jeziorka polecam Ci pickery np. Konger Carbomaxx Picker 270/40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Na zalewy lub stawy nie polecam raczej kupować feedera. Oczywiście można w miarę komfortowo łapać ale aż takie duże cw oraz moc raczej nie jest potrzebna i nie daje tyle frajdy co łapanie przy użycie delikatniejszego pickera. Chyba że masz zamiar nastawić się na większe rybki np. karpie to przyda ci się mocniejszy kij. Posiadam jednego pickera z serii Konger Carbomaxx konkretnie model 3 metrowy o cw do 40 g, który kupiłem za niezbyt duże pieniądze ale jestem z niego zadowolony i łapie mi się na tą wędkę na stawie zdecydowanie przyjemniej niż przy użyciu feedera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid27154 Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Tak mam zamiar na tego kijka łowic także jakieś karpiki czy też amury dlatego nie chce kupować aż tak delikatnego zastawu i mieć jakiś tam zapas mocy by przy ewentualnej większej rybie można ją było komfortowo holować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Feedery o cw. 80-100-150 są raczej przeznaczone na rzeki, gdzie masz uciąg. Na jeziorka polecam Ci pickery Nie do końca Ja długo szukałem light feedera i znalazłem Shimano Alivio CX Light Feeder 70g i 3,3m i jest on naprawdę light mimo że wytrzyma 70g to rzuty koszyczkiem 15g + zanęta oczywiście Naprawdę solidnie go wygina a szczytówką porusza nawet delikatna fala na szczęście w zestawie jest też druga sztywniejsza szczytówka ale to chyba nikogo nie dziwi, a raczej dziwi ale to że są tylko dwie Nie wszystkie Feedery to sztywne kije niektóre nie wiele odbiegają od pickerów i są czymś pomiędzy pickerem a typowym feederm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 To w takim razie uważam,że najlepszą opcją dla ciebie będzie zakup Feedera o cw 70 lub 90g bo więcej nie ma sensu moim zdaniem.Feedery o cw 120-150g proponuję raczej pozostawić na rzekę.Od 4 sezonów posiadam dwa feedery również z serii Carbomaxx i spisują się fajnie ale myślę że również dobrym wyborem będzie feeder od Mistralla np ten Mistrall X-treme Feeder ponieważ słyszałem o tej serii iż są to całkiem udanie kije a co najważniejsze są obecnie są tańsze od Carbomaxxów i mają trzy szczytówki a do Kongerów dołączone są dwie. O feederach Mikado się nie wypowiadam ponieważ nie miałem z nimi nigdy do czynienia, ale podejrzewam że w tym przedziale cenowym między tymi wszystkimi modelami większa różnica raczej nie będzie odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Feedery o cw. 80-100-150 są raczej przeznaczone na rzeki, gdzie masz uciąg. Na jeziorka polecam Ci pickery Nie do końca Ja długo szukałem light feedera i znalazłem Shimano Alivio CX Light Feeder 70g i 3,3m i jest on naprawdę light mimo że wytrzyma 70g to rzuty koszyczkiem 15g + zanęta oczywiście Naprawdę solidnie go wygina a szczytówką porusza nawet delikatna fala na szczęście w zestawie jest też druga sztywniejsza szczytówka ale to chyba nikogo nie dziwi, a raczej dziwi ale to że są tylko dwie Nie wszystkie Feedery to sztywne kije niektóre nie wiele odbiegają od pickerów i są czymś pomiędzy pickerem a typowym feederm Arek, mam znajomego który nie ma feedera, więc łowi pickerem na rzece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Feedery o cw. 80-100-150 są raczej przeznaczone na rzeki, gdzie masz uciąg. Na jeziorka polecam Ci pickery Nie do końca Ja długo szukałem light feedera i znalazłem Shimano Alivio CX Light Feeder 70g i 3,3m i jest on naprawdę light mimo że wytrzyma 70g to rzuty koszyczkiem 15g + zanęta oczywiście Naprawdę solidnie go wygina a szczytówką porusza nawet delikatna fala na szczęście w zestawie jest też druga sztywniejsza szczytówka ale to chyba nikogo nie dziwi, a raczej dziwi ale to że są tylko dwie Nie wszystkie Feedery to sztywne kije niektóre nie wiele odbiegają od pickerów i są czymś pomiędzy pickerem a typowym feederm Arek, mam znajomego który nie ma feedera, więc łowi pickerem na rzece No i Z mojej wypowiedzi wywnioskowałeś że uważam że pickery nie nadają się na rzekę Fakt że medium lub heavy feeder będzie się lepiej sprawdzał niż picker ale mnie chodziło o co innego i mam nadzieję że większość forumowiczów prawidłowo zinterpretuje moją wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi