Tedi Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Witam. Znalazłem na alldrogo zestaw samozacinający do przyponu karpiowego Pro Carp Safety Bold Rig i chciałem zapytać na czym polega samozacięcie takiego zestawu i jak się montuje taki zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość embryo Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 jak się montuje taki zestaw? Np. tak. na czym polega samozacięcie takiego zestawu Krętlik, do którego dowiązany jest przypon, wchodzi ciasno w klips, do którego z kolei doczepiony jest ciężarek (jak na podlinkowanym obrazku) - czyli mamy zestaw zmontowany "na sztywno". Stąd "samozacięcie" w nazwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellson Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 też używam takiego zestawu i zdaje egzamin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
busior Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Cześć chciałbym zacząć z zestawem samozacinającym mam wszystko prócz ciężarka , gdyż kompletnie nwm jaka ma być waga ciężarka .POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiperg Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Cześć chciałbym zacząć z zestawem samozacinającym mam wszystko prócz ciężarka , gdyż kompletnie nwm jaka ma być waga ciężarka .POMOCY waga ciężarka wg mnie nie ma tu aż tak ogromnego znaczenia - wiadomo że i tak minimum jak będziesz zakładał jakieś obciążenie to będzie min 40g-60g a mnie przy takiej wadze ciężarka na pewno dojdzie do samo zacięcia. Zresztą o ile nie wywozisz zestawów łódką i łowisz dalej od brzegu to ciężarek musi troszkę ważyć byś mógł rzucić zestaw więc nie ma bólu .. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ruhh Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 to jest podstawowy zestaw karpiowy. Jeżeli wszystko jest skomponowane tak jak powinno każde branie zakończy się samo zacięciem. Ja stosuje ciężarki nawet do 140g. (min to 60g). Tak jak opisał kolega niżej, krętlik ciasno wchodzi do klipsa, w momencie zassania kulki karp samoczynnie się zacina. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
busior Napisano 20 Września 2012 Share Napisano 20 Września 2012 Dobra dzięki koledzy nurują mnie jeszcze dwa pytanka 1. Jaką kulkę użyć do tego zestawu ? pływak/tonąca 2.Jaki przypon? sztywniak/zwykły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 na początek proponuje Ci zwykły przypon z miękiej plecionki 18 cm, haczyk 4 z kulką tonącą 16 mm. Bez kombinacji. Zwyczajny najprostszy zestaw samozacinający. Potem przyjdzie czas na kombinowanie metodą prób i błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi