piotr 880 Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Chciałbym się poradzić [ raczej posiadaczy stawów itp ] dzisiaj byłem u znajomego który posiada staw [ 20 m X 40 m i ok 170 cm ] w najgłębszym miejscu chciał on wyłowić z stawu szczupaki , kilka wpuścił 3 lata temu a innych kilka w ub roku staw ogrodzony - na podwórku oprócz tego jest wiele karpia - tak twierdzi [ od 6 lat dopuszcza ] oraz inne ryby , lin karaś płoć okazało się że w pierwszym przejściu siecią w niej były 2 szczupaczki [ ok 45 cm ] i karp ok 1,5 kg oraz drobnica [ płocie karasie liny okonki i jazgarze [ jazgarze wywalone dla kotów ] po wielokrotnym przeciąganiu weszły jeszcze 2 szczupaki podobnej wielkości i drobnica [ wiele małych karpików - wytarły się - i one wpadały w siatkę ] siatka w/g mnie zła - za niska za krótka i mały/krótki ,, ogon '' później już tylko drobnica wpadała więc siatka na brzeg i rękoma przeczesywaliśmy podmyte brzegi wpadły 3 karpie [ ok 2 kg ] i o dziwo jaź [ ok 1,5 kg - który mnie zdziwił bo właściciel nie wpuszczał ] i nic więcej co zrobione źle ? chodziło o odłów szczupaka aha - wszystkie cztery szczupaki w żołądkach miały karpiki a ogólnie większa żadna sztuka nie wpadła w sieć chociaż woda konkretnie zamieszana - podłoże glina nie ganić mnie - to żadne zapytanie o kłusowanie mogę podać u kogo i gdzie sieć ,, pracowała '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GiVesFisH Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 a moze nie ma wiecej szczupakow w stawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Share Napisano 9 Lipca 2012 raczej jeszcze są widziałem jak pływał jeden [ mocno zmącona woda - zrobiliśmy małą przerwę ] i wtedy wypłynął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Jak jest dużo drobnicy, to ja bym zostawił szczupaki, biała ryba bedzie szybciej rosła bo nie zabraknie jej jedzenia. Chyba ze chce miec staw wypełniony małymi wychudłymi rybkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Do tego karasie w bardzo szybkim tempie się rozmnażają i szybko karłowacieją jak jest mało miejsca:) Jeszcze zdziwiło mnie, że przy tak płytkim akwenie jest taka różnorodność gatunkowa ryby oraz, że karp się w nim trzyma, bo u siebie na ranczu posiadam nie duże jeziorko(duży staw) i głębokość wody sięga 2m a drugie tyle muł i za cholerę karpia co roku nie ma:| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr 880 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Share Napisano 9 Lipca 2012 tam jest i wyciera się widocznie ma dobre warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi