Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym się poradzić [ raczej posiadaczy stawów itp ]

dzisiaj byłem u znajomego który posiada staw [ 20 m X 40 m i ok 170 cm ] w najgłębszym miejscu

chciał on wyłowić z stawu szczupaki , kilka wpuścił 3 lata temu a innych kilka w ub roku staw ogrodzony - na podwórku

oprócz tego jest wiele karpia - tak twierdzi [ od 6 lat dopuszcza ] oraz inne ryby , lin karaś płoć

okazało się że w pierwszym przejściu siecią w niej były 2 szczupaczki [ ok 45 cm ] i karp ok 1,5 kg oraz drobnica [ płocie karasie liny okonki i jazgarze [ jazgarze wywalone dla kotów ]

po wielokrotnym przeciąganiu weszły jeszcze 2 szczupaki podobnej wielkości i drobnica

[ wiele małych karpików - wytarły się - i one wpadały w siatkę ]

siatka w/g mnie zła - za niska za krótka i mały/krótki ,, ogon ''

później już tylko drobnica wpadała więc siatka na brzeg i rękoma przeczesywaliśmy podmyte brzegi

wpadły 3 karpie [ ok 2 kg ] i o dziwo jaź [ ok 1,5 kg - który mnie zdziwił bo właściciel nie wpuszczał ] i nic więcej

co zrobione źle ?

chodziło o odłów szczupaka

aha - wszystkie cztery szczupaki w żołądkach miały karpiki

a ogólnie większa żadna sztuka nie wpadła w sieć chociaż woda konkretnie zamieszana - podłoże glina

nie ganić mnie - to żadne zapytanie o kłusowanie

mogę podać u kogo i gdzie sieć ,, pracowała ''

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Jak jest dużo drobnicy, to ja bym zostawił szczupaki, biała ryba bedzie szybciej rosła bo nie zabraknie jej jedzenia. Chyba ze chce miec staw wypełniony małymi wychudłymi rybkami :P

Napisano

Do tego karasie w bardzo szybkim tempie się rozmnażają i szybko karłowacieją jak jest mało miejsca:) Jeszcze zdziwiło mnie, że przy tak płytkim akwenie jest taka różnorodność gatunkowa ryby oraz, że karp się w nim trzyma, bo u siebie na ranczu posiadam nie duże jeziorko(duży staw) i głębokość wody sięga 2m a drugie tyle muł i za cholerę karpia co roku nie ma:|