Szitu Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam ! Mam mały problem odnośnie wędziska. Nie wiem na jaką metodę mam przerobić tą wędkę więc proszę Was o pomoc Wędka Zebco Hi-Power: Długość: 420 cm Waga: 500 g Ciężar wyrzutu (cw.): 120-180 g Myślałem o metodzie żywcowej ale jest trochę za długa no i o metodzie gruntowej (koszyk+sygnalizator brań) ale jest za ciężka, więc już całkiem zgłupiałem, więc w Was moja nadzieja na pomysł z góry dziękuje Cytuj
Czerwony Diabeł Napisano 7 Sierpnia 2012 Napisano 7 Sierpnia 2012 Witam. Patrząc na opis, ta wędka powinna się doskonale nadawać na żywca. Sam używam podobnych. Ciężka, więc raczej szklana i dość miękka - z takich żywce nie spadają. A długość odpowiednia akurat na sandacza na spławik. Przy gruncie ok dwa metry, łatwiej się zarzuca takim kijem. No ciężar wyrzutu pozwala na wiele... Jak dla mnie - żywiec lub grunt. Pozdrawiam Cytuj
Szitu Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Napisano 8 Sierpnia 2012 Szczerze mówiąc też jestem za żywcem ale się jeszcze zastanowie, mówisz, że sam używasz podobnych, więc powiedz mi czy używasz spławików stałych czy przelotowych? Cytuj
Czerwony Diabeł Napisano 8 Sierpnia 2012 Napisano 8 Sierpnia 2012 To zależy jak "ciężko" łowię. Jeśli mały grunt i duże żywce (na szczupaka), to najczęściej stała klasyczna bombka. Jeśli mniejsze i grunt większy - zwykle lżejszy spławik przelotowy. Ciężki przelotowy spławik trudno zablokować stoperem (lubi się przesuwać). Stały nie ma tej wady, ale nieco utrudnia rzuty. Wielkiej różnicy nie ma... Cytuj
Szitu Napisano 8 Sierpnia 2012 Autor Napisano 8 Sierpnia 2012 Dzięki za pomoc, zrobiłem sobie tą wędkę na żywca i wypróbowałem ją dzisiaj no i całkiem fajnie mi się na nią łowi i raczej już tak zostanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi