Rafał31 Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Witam kolegow, cos malo tych wpisow dotyczacych poczatkow tegorocznego sezonu. Ja probowalem lapac okonie ale...nie szlo, spotkalem kilku wedkarzy lapiacych roznymi metodami i u nich podobne spostrzezenia. Ryba jakby jeszcze "nie ruszyla". Co prawda widac juz okonie krecace sie po brzegach jezior ale nie chca brac. Woda w Brdzie zimna i bardzo metna, nie chciala brac takze biala ryba. Kolejne wypady na jezioro kilka km od Chojnic przyniosly dosc slabe brania malych leszczy i ploci. Postanowilem zasadzic sie na szczupaka na zywca i jakiez bylo moje zdziwienie, ze braly. Pierwszego maja jedna sztuka, drugiego dwie, nastepnie jeszcze jeden, wszystkie z "krzakow" blisko brzegu w trzcinach. Ataki zdecydowane, ryby waleczne. Nic dziwnego, iz nastapil tak dlugo oczekiwany wedkarski przyplyw adrenaliny. Spotkalem starych znajomych, ktorzy praktycznie kazdy sezon zaczynaja na tym samym jeziorze co ja, leszczy ani linow nie bylo widac, zestawy rzucone na grunt w kazdy rodzaj dna, wszelkiej masci zanety i przynety i nic! To troche dziwi bo woda w powierzchniowych warstwach blizej brzegu juz niezle nagrzana. Plywajacy zeznwali jednak, ze dalej az "piecze" w stopy wiec byc moze glebiej jeszcze zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek85 Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Ja nastawiłem się na białą rybe, głównie na lina. Efekty narazie słabe. Podszedł jedynie leszcz pojedyńcze sztuki w okolicy 40cm. Łowie na głębokości 2m i kilka dni nęce i nic. Woda chyba jeszcze za zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał31 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 witam Kolegow, jak tam wakacyjny okres na jeziorach w okolicach Chojnic, bo cos cicho sie zrobilo? Chyba warto odswiezyc temat. Ja cesto wedkowalem w lipcu i sierpniu w Sworach na jez. Karsinskim i ujsciu Brdy. Wyniki byly bardzo mizerne w porownaniu z latami poprzednimi. Ale coz, ogolna sytuacja byla, z tego co sie orientowalem, bardzo kiepska. Moze to po prostu gorsze lato. Lipiec to totalna lipa, jesli chodzilo o polowy okonia, jak i ialej ryby. Brania zaczely sie dopiero z nadejsciem "lata", pod koniec lipca. Tylko raz, jedyny raz trafilem na doskonaly dzien, pod wzgledem bran pieknych okoni. Znajomi potwierdzali tylko moje obserwacje. Ryba brala bardzo slabo, czesto znikal z ujscia zywiec, co nie jest dobrym sygnalem. Z poczatkiem wrzesnia, postawilem na szczupaka, ktorego bez powodzenia szukalem latem. Odwiedzialem 4 razy jez. Gluche kolo Chocinskiego Mlyna. Dobrze znane wedkarzom (a i klusownikom podobno niestety tez). Dwa razy bylem pospiningowac - efekt 2 szczupaki (wierzcie lub nie w pierwszych rzutach - jeden na Alge 3ke drugi na wobka czerwona glowka, bialy grzbiet tzw. chora). 2 razy probowalem sil na zywca - efekt 3 szczupaki wiec srednia wyszla niezla. Skoro ja czulem juz w powietrzu jesienne ochlodzenie wieczorami i szybciej zapadajacy zmrok, tym bardziej czul to chyba drapieznik. Na pocatek to tyle z podsumowania sezonu wakacyjnego a co u kolegow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak Napisano 3 Grudnia 2012 Share Napisano 3 Grudnia 2012 Witam kolegów po kiju. Czy któryś z was łowił kiedykolwiek na j.Dybrzk z lodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Źle mnie zrozumiałeś to zakaz połowu ryb przez rybaków a nie zakaz wędkowania Też słyszałem o tym zakazie n j. Spierewnik, nałożonym na rybaków, ale ile w tym prawdy, nie wiem. Może wie ktoś czy tej zimy ciągnęli sieci pod lodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomos Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Hej, też jestem ciekawy czy w tym roku coś ciągneli w zeszłym roku to masakra była jezdziłem tam, od marca do 1 czerwca mieli wszędzie sieci kazda zatoka odgrodzona ściagneli sieci dopiero 1 czerwca i niewiem czy wszystko wyciągneli ale w porownaniu do roku 2011 gdzie połowy były zacne do w 2012 było bardzo mizernie złowiłem może z 2 leszcze dołaczam sie do pytania kolegi wie moze ktoś czy w tym roku rybacy szaleli? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Może Waldek ze sklepu wędkarskiego będzie coś wiedział, muszę go zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomos Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Może Waldek ze sklepu wędkarskiego będzie coś wiedział, muszę go zapytać. To super jak będziesz coś wiedział to napisz z góry dzięki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Jak na razie, z niepotwierdzonych źródeł, dowiedziałem się że rybak nie ciągnął j. Spierewnik pod lodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomos Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 I jak tam koledzy był ktos na spierewniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak Napisano 3 Maja 2013 Share Napisano 3 Maja 2013 Witam. Byłem dzisiaj rano na Spierewniku, brała tylko drobna ryba. Na Lina za wcześnie. Okoń lub Szczupak ganiał po trzcinach drobnice, prawdopodobnie płoć się trze. Jutro lub w niedziele znowu pojadę sprawdzić czy Liny podchodzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomos Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Witam. Byłem dzisiaj rano na Spierewniku, brała tylko drobna ryba. Na Lina za wcześnie. Okoń lub Szczupak ganiał po trzcinach drobnice, prawdopodobnie płoć się trze.Jutro lub w niedziele znowu pojadę sprawdzić czy Liny podchodzą. Pozdrawiam I jak kolego byłeś na spierewniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciak Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Cześć. Tak byłem w niedziele rano, parę Płoci, Wzdręg i drapieżny Krump. Kolega w sobotę popołudniu łowił to samo. Teraz dopiero na wekend, może już w piątek wieczorem podjadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomos Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 No ja też byłem 2 brania i poza tym nic, może jeszcze nie pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas89 Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Witajcie. Jakoś ostatnio ucichł temat jeziora śpierewnik. Chyba rzeczywiście to co koledzy piszą o wybrykach rybaków sie sprawdziło i jest klapa. Może jeśli byl zakaz sytuacja sie poprawi... Zamierzam tej zimy kiedy tylko będzie lód wybrać sie na to jezioro i okoliczne stobno. Mam szanse tam na grubszego leszcza? Może ktoś z okolicznych wędkarzy pomoże. W okolicach Czerska do 20 km chyba innych jezior tego typu nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi