Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś wie może co się dzieje na jeziorze Nowogard tam zawsze brała ryba a teraz jeżeli coś się złapie dużego to tylko przypadek.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Z tego co mówią wędkarze i działacze też,jezioro jest strasznie zarośnięte,proces ten następuje szybko od jakiegoś czasu,niektórzy mówią że to przez to iż nie idą już ścieki z krochmalni :wink: ,jaka prawda,nie wiem.Jest plan żeby oczyścić je z zielska,ale co z tego wyjdzie ,też nie wiem....

Najlepiej zapytaj w pzw nowogard...

• 5 months later...
Napisano

I już wiadomo od wiosny rusza oczyszczanie jeziora z wodorostów i fosforu przez maszynę o nazwie aerator pulweryzacyjny z napędem wietrznym. Tylko nie wiem dlaczego bedzie odławiana duża biała ryba, a zarybiane będzie drapieżnikiem. Cóż poczekamy i zobaczymy jakie będą efekty

Napisano

Skąd te informacje kolego? Dasz jakiś link czy odnośnik? Wychowałem się tam i interesuje mnie wszystko na temat tego jeziora.

Napisano

Kolego wszystko było napisane w dzienniku nowogardzkim był to numer z 25 stycznia jak możesz gdzieś go odlaleźć do tam jest wszystko napisane. Z chęcią bym ci go jakoś użyczył bo go nadal mam ale jak?

Napisano

Fix przeczytaj uważnie. Wydaje mi się że chodzi tu o Sinice (glon który powoduje podrażnienie skóry i strasznie swędzi) i natlenienie w okresie letnim wody. Czy to zlikwiduje Glony? możliwe. Takie cos pływa na głębokim.

• 4 months later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam kolego jeżeli chodzi ci np o leszcza, płoć czy nawet karpia to zaczyna być całkiem lepiej niż rok temu naprawdę można się pobawić trafiają się dość duże okazy tylko zaznaczam że w nocy w dzień też jest dobrze ale mniejsze sztuki. Ja jak do tej pory to nie narzekam na brania. Pozdrawiam

• 1 month later...
Napisano

Jutro to jest 10.08.2013 w ratuszu Nowogardzkim zebranie koła Pzw w sprawie instalacji aeratora,dyskusje będzie prowadził profesor ze Szczecina.Czas 10 rano,miejsce sala posiedzeń Rady Gminy.

• 10 months later...
Napisano

Muszę przyznać, że byłem dobrej myśli - areator, inwestycja w kąpielisko miejskie. Jednak widząc po raz kolejny wypłukiwane nieczystości po obfitych opadach deszczu z kanalizacji miejskiej, nawet nie mam ochoty iść na spacer w okolicach fontanny, bo smród jak w oczyszczalni.

Jak ma być dobrze, skoro to co wpływa do jeziora stanowi idealne środowisko dla rozwoju glonów i bakterii. Tu nawet 10 aeratorów nie pomorze.

Nowe kąpielisko - środek sezonu i zakaz kąpieli ze względu na zbyt wysokie stężenie bakterii coli.

A Gmina zadowolona, bo kanalizacja wyczyszczona.

• 1 year later...
Napisano

Jeżeli ma może ktoś ochotę na wiosenne płotki to na murku od Przystani bierze nie duża ale bierze