Cezarr Napisano 12 Września 2012 Napisano 12 Września 2012 Czy ktoś wie może co się dzieje na jeziorze Nowogard tam zawsze brała ryba a teraz jeżeli coś się złapie dużego to tylko przypadek. Cytuj
fix-bud Napisano 12 Września 2012 Napisano 12 Września 2012 Z tego co mówią wędkarze i działacze też,jezioro jest strasznie zarośnięte,proces ten następuje szybko od jakiegoś czasu,niektórzy mówią że to przez to iż nie idą już ścieki z krochmalni ,jaka prawda,nie wiem.Jest plan żeby oczyścić je z zielska,ale co z tego wyjdzie ,też nie wiem.... Najlepiej zapytaj w pzw nowogard... Cytuj
Cezarr Napisano 18 Lutego 2013 Autor Napisano 18 Lutego 2013 I już wiadomo od wiosny rusza oczyszczanie jeziora z wodorostów i fosforu przez maszynę o nazwie aerator pulweryzacyjny z napędem wietrznym. Tylko nie wiem dlaczego bedzie odławiana duża biała ryba, a zarybiane będzie drapieżnikiem. Cóż poczekamy i zobaczymy jakie będą efekty Cytuj
fix-bud Napisano 18 Lutego 2013 Napisano 18 Lutego 2013 Skąd te informacje kolego? Dasz jakiś link czy odnośnik? Wychowałem się tam i interesuje mnie wszystko na temat tego jeziora. Cytuj
Cezarr Napisano 18 Lutego 2013 Autor Napisano 18 Lutego 2013 Kolego wszystko było napisane w dzienniku nowogardzkim był to numer z 25 stycznia jak możesz gdzieś go odlaleźć do tam jest wszystko napisane. Z chęcią bym ci go jakoś użyczył bo go nadal mam ale jak? Cytuj
spondi21 Napisano 19 Lutego 2013 Napisano 19 Lutego 2013 Fix przeczytaj uważnie. Wydaje mi się że chodzi tu o Sinice (glon który powoduje podrażnienie skóry i strasznie swędzi) i natlenienie w okresie letnim wody. Czy to zlikwiduje Glony? możliwe. Takie cos pływa na głębokim. Cytuj
kris 74 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Witam panowie,ma ktoś może jakieś świeże info na temat tego jeziora? Łapie ktoś tam teraz? pozdr.. Cytuj
Cezarr Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 Witam kolego jeżeli chodzi ci np o leszcza, płoć czy nawet karpia to zaczyna być całkiem lepiej niż rok temu naprawdę można się pobawić trafiają się dość duże okazy tylko zaznaczam że w nocy w dzień też jest dobrze ale mniejsze sztuki. Ja jak do tej pory to nie narzekam na brania. Pozdrawiam Cytuj
fix-bud Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Jutro to jest 10.08.2013 w ratuszu Nowogardzkim zebranie koła Pzw w sprawie instalacji aeratora,dyskusje będzie prowadził profesor ze Szczecina.Czas 10 rano,miejsce sala posiedzeń Rady Gminy. Cytuj
Cezarr Napisano 10 Września 2013 Autor Napisano 10 Września 2013 Od wczorajszego popołudnia areator pływa i pracuje na Nowogardzkim jeziorze. Cytuj
irek79 Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Muszę przyznać, że byłem dobrej myśli - areator, inwestycja w kąpielisko miejskie. Jednak widząc po raz kolejny wypłukiwane nieczystości po obfitych opadach deszczu z kanalizacji miejskiej, nawet nie mam ochoty iść na spacer w okolicach fontanny, bo smród jak w oczyszczalni. Jak ma być dobrze, skoro to co wpływa do jeziora stanowi idealne środowisko dla rozwoju glonów i bakterii. Tu nawet 10 aeratorów nie pomorze. Nowe kąpielisko - środek sezonu i zakaz kąpieli ze względu na zbyt wysokie stężenie bakterii coli. A Gmina zadowolona, bo kanalizacja wyczyszczona. Cytuj
Cezarr Napisano 16 Marca 2016 Autor Napisano 16 Marca 2016 Jeżeli ma może ktoś ochotę na wiosenne płotki to na murku od Przystani bierze nie duża ale bierze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi