azerus Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Mam 13 lat i ostatnio ojciec dał mi kilka razy porzucać spinningiem na prywatnym stawie muwi że na wodach pzw mi niewolno bo niemam karty dopiero za rok jak zdam na kartę będe mugł. A mnie się spodobało złapałem nawet szczupaka i chciałbym tą metodą łowić co muszę zrobić żeby muc jeszcze w tym roku spiningowć bo teraz to głównie na bata łowię z ojcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Bez karty w towarzystwie taty możesz tylko na grunt abo spławik pod warunkiem że tata nie spininguje w tym czasie. Wolno łowić na raz tylko na dwie wędki "stacjonarne" albo jeden spin. Nie wolno na jedną kartę łowić na dwa spiningi. Więc albo spiningujesz i tata nie łowi ale jest z Tobą, albo patrzysz jak on łowi albo prywatne stawy tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Trini nie masz racji. Cytat z RAPR: "6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę." Czyli mogą łowić we dwóch, ale w ramach limitów jednej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azerus Napisano 16 Września 2012 Autor Share Napisano 16 Września 2012 To w końcu mogę czy nie. A jak ojciec będzie na spławik łowił to ja na spinning mogę. Musi to być ojciec czy może to być dowolna osoba bo kolega dałby mi połowić a sam by posiedział i popatrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Musi to być osoba która ma uprawnienia do wędkowania. Jeśli chcecie na spinning to ta osoba ma łowić na spinning i wtedy ty tez możesz. Jeśli ta osoba łowi na spławik to nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matador95 Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Tak zgadzam sie z kol. Wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azerus Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2012 Na lodzie mogę łowić bo ojciec niechce mnie zabrać i mówi że niewolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azerus Napisano 12 Marca 2013 Autor Share Napisano 12 Marca 2013 w tym roku będę miał 14 lat i muszę czekać do urodzin czy liczy się rocznikowo. Bo chce zrobić karte żeby lowić na spining Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Nie rozumiem pytania?nie musisz czekać do żanych 14 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rompacz Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 azerus Czy ojciec ma karte wędkarską? Jeśli tak, to proponuję Ci iść do koła PZW, i wstąpić do PZW na zasadzie członka uczestnika (młodzież do 14 lat). Opłaty są śmiesznie niskie dla uczestników. Posiadając już legitymacje członka uczestnika możesz łowić na spinning/muche/spławik w ramach swoich limitów, a nie taty. Warunek jest taki że ojciec musi być nad wodą. Dodam jeszcze że wystarczy aby tata miał samą kartę (nie musi być członkiem PZW), ale wtedy na wodach PZW nie połowi, a ty jako członek uczestnik tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 w tym roku będę miał 14 lat i muszę czekać do urodzin czy liczy się rocznikowo. Liczy się rocznik, idź do PZW zdaj egzamin, wyrób kartę wędkarską i ciesz się wędkarską przygodą. Myślę, że jak przyswoisz sobie RAPR nie będziesz miał podobnych dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Warunek jest taki że ojciec musi być nad wodą. Nie, jak masz 14 lat to możesz samodzielnie. Chyba, że coś się nagle zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rompacz Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Warunek jest taki że ojciec musi być nad wodą. Nie, jak masz 14 lat to możesz samodzielnie. Chyba, że coś się nagle zmieniło. Zgoda zgoda, po ukończeniu 14 roku można łowić samodzielnie (z wyjątkiem nocnych zasiadek), ale nie wiedziałem że liczy się rocznik a nie dokladna data urodzenia. Czyli de facto może sobie już zdać na karte, kupić składki ulgowe i łowić samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieluch Napisano 22 Kwietnia 2013 Share Napisano 22 Kwietnia 2013 Składki uczestnika może mieć - tak przynajmniej kiedyś było Zależy na kogo w kole trafi Ja egzamin zdałem w wieku 13 lat, ale to było na jesieni więc już nie opłacałem składek bo nie było sensu, wstąpiłem do PZW zaraz po nowym roku (w styczniu skończyłem 14 lat) i płaciłem uczestnika przez dwa lata, dopiero po ukończeniu 16 lat ulgowe. Nie pamiętam jak to było że mi pozwolili zdać wcześniej, ale po prostu dla upartego nic trudnego Tak jak ktoś napisał za uczestnika płaci się grosze, a kiedyś to były dopiero składki: ROK 1999 składka członkowska 8,50 PLN wody nizinne - 8,50 PLN Teraz pewnie zapłacisz góra 50 zł plus wpisowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi