Skocz do zawartości
tokarex pontony

Wyroby wedliniarskie swojskie.


abra1711

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy w znalezieniu rolnika który hoduje świnie i była by możliwość zakupienia u niego żywca którego by ubił i rozebrał ewentualnie zrobił gotowe wyroby.

Jeśli macie jakieś dobre sprawdzone przepisy na wyroby to podajcie.

Ja wrzucam przepis na sarninę wychodzi pycha.

3 kg udźca sarniego z kością

1/10 kg tłustego boczku wieprzowego lub słoniny

8 ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na dwa, trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Boczek (lub słoninkę) pociąć w słupki i zamrozić.

Wyjąć mięso z marynaty i dokładnie osuszyć.

Wędzić w chłodnym rzadkim dymie (do 30*C) przez trzy dni.

Dzień pierwszy:

2 X po 3 godziny.

Dzień drugi:

3 X po 2 godziny.

W połowie drugiego dnia wędzenia, naciąć głęboko mięso ostrym wąskim nożem i naszpigować zamrożonym boczkiem i czosnkiem.

Dzień trzeci:

2 X po 2 godziny,

nastepnie podnosimy temperaturę do 50*C i wedzimy jeszcze godzinę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month later...
przynęty na klenia   Dragon

Spoko.Nie ma problemu.

Wiem co jest w sklepie nie musisz mi mówić.

Ja woże do roboty kolegą bo sobie chwalą .Co prawda mało to opłacalne ale i dla siebie zawsze coś zostanie.

Ja kiełbase robię z mięsa wieprzowego i wołowego w odpowiedniej proporcji.

Na forum tym opisałem i dałem fotki kiełbasy jak wygląda ....wtedy jeszcze pomagał nam wujek.Chyba trzeba się zarejestrowac tam lub zalogować .przedostatni post to mój.A ja to "zonk28"

kiełbaska

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.