abra1711 Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 Potrzebuje pomocy w znalezieniu rolnika który hoduje świnie i była by możliwość zakupienia u niego żywca którego by ubił i rozebrał ewentualnie zrobił gotowe wyroby. Jeśli macie jakieś dobre sprawdzone przepisy na wyroby to podajcie. Ja wrzucam przepis na sarninę wychodzi pycha. 3 kg udźca sarniego z kością1/10 kg tłustego boczku wieprzowego lub słoniny 8 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na dwa, trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Boczek (lub słoninkę) pociąć w słupki i zamrozić. Wyjąć mięso z marynaty i dokładnie osuszyć. Wędzić w chłodnym rzadkim dymie (do 30*C) przez trzy dni. Dzień pierwszy: 2 X po 3 godziny. Dzień drugi: 3 X po 2 godziny. W połowie drugiego dnia wędzenia, naciąć głęboko mięso ostrym wąskim nożem i naszpigować zamrożonym boczkiem i czosnkiem. Dzień trzeci: 2 X po 2 godziny, nastepnie podnosimy temperaturę do 50*C i wedzimy jeszcze godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Ja z tatą zawsze na świeta bijemy świniaka robimy kaszanke , i wiejską kiełbaskę taką z galaretkę w srodku .......pychotka , dobrze uwędzona to niebo w ustach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 14 Listopada 2012 Autor Share Napisano 14 Listopada 2012 szczupak28, to się musimy zgadać wpadnę po trochę bo to świństwo sklepowe to... a do kraka mam tylko 70km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Spoko.Nie ma problemu. Wiem co jest w sklepie nie musisz mi mówić. Ja woże do roboty kolegą bo sobie chwalą .Co prawda mało to opłacalne ale i dla siebie zawsze coś zostanie. Ja kiełbase robię z mięsa wieprzowego i wołowego w odpowiedniej proporcji. Na forum tym opisałem i dałem fotki kiełbasy jak wygląda ....wtedy jeszcze pomagał nam wujek.Chyba trzeba się zarejestrowac tam lub zalogować .przedostatni post to mój.A ja to "zonk28" kiełbaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.