Remil Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Jak w temacie którą z wędek jest lepsza? tyczka czy bat i jakie są różnice między tyczką a batem ? (ostatnio coś mnie chwyciło na łowienie spławikowe (wyczynowe) ps. w tych sprawach to jestem początkujący, głownie łowie metodą gruntową. Cytuj
ChaoTic Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Jak w temacie którą z wędek jest lepsza? tyczka czy bat i jakie są różnice między tyczką a batem ? (ostatnio coś mnie chwyciło na łowienie spławikowe (wyczynowe) ps. w tych sprawach to jestem początkujący, głownie łowie metodą gruntową. żadna nie jest lepsza i tak nie można do sprawy podchodzić, wyczynowe wędkarstwo dopuszcza metody: bat (w tym uklejówka) tyczkę i spławikówke z kołowrotkiem. To zastana nad wodą sytuacja, żerowanie ryb, potencjał zbiornika i stanowiska oraz warunki pogodowe decydują która z tych metod (podkreślam) w DANEJ SYTUACJI jest najlepsza Najogólniej można przyjąć, że gdy ryba bierze pewnie, żeruje intensywnie - bat jest niezastąpiony bo to najszybsza metoda; istotą tyczki zaś jest precyzja - gdy ryba żeruje niemrawo, trzeba łowić lekko i cienko... to tak po krótce bowiem to zastane sytuacje klasyfikują podział. teraz technicznie - do bata konstruuje się zestaw pełny - tzn długość żyłki jest zbliżona do długości wędki , amortyzacja holowanej ryby bazuje na elastyczności blanku i rozciągliwości żyłki (są i tacy, którzy montują w batach gumy - ale to raczej w rekreacyjnym łowieniu, bowiem eliminuje to podstawowy atut bata czyli szybkość) generalnie wędka ma konstrukcję teleskopową, zestaw w miejsce łowienia zarzuca się - przy tyczce używa się zestawów skróconych - tzn odpowiadających głębokości łowiska, amortyzacja ryby spoczywa na gumie lateksowej/sylikonowej zamontowanej w pierwszych elementach kija, zestawem operuje się poprzez tzw wyjeżdżanie i łączenie tzw topu (szczytowych elementów) z reszta tyczki. Konstrukcja jest nasadowa. zestaw w miejsce łowienia wkłada się. różnic i zastosowań jest dużo, dużo więcej i można by pisać i pisać Cytuj
aregmax Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Remil, jako początkujący to chyba powinieneś najpierw zacząć od bata. Tyczka jest bardziej wymagająca i kosztowna. Najpierw oswojenie z długością 6-8 a dopiero w drugim kroku tyczka. Tak mi się wydaje rozsądniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi