traker Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Witam!!! Mam dylemat posiadam 2 kołowrotki okuma travertine trb 45 które zostały mi od starych gruntówek. Ostatni kupiłem dwa feedery konger grandis 3,60 120 cw i teraz nasuwa mi się pytanie czy te kołowrotki będą dobre do tych feederów , głównie chodzi mi o wielkość , ciężar itd. . Czytałem wiele tematów na temat zestawów, gdzie większość opiera się o jak najlżejszy zestaw żyłka 0.18 itd. A szpula tych kołowrotków jest trochę duża. Co do miejsc w których będę łowić to jeziora i sporadycznie rzeka, a co do ryb to co się trafi Aha jeszcze jedno czy wizualnie duża jest różnica między trb 40 a 45?? Nigdy nie miałem okazji porównać tych dwóch modeli … Cytuj
Czerwony Diabeł Napisano 15 Października 2012 Napisano 15 Października 2012 Witam. Wprawdzie feeder to nie moja metoda, ale te kołowrotki wydają się być w sam raz... Ciężar wyrzutu 120g to sporo, o wiele za dużo jak na żyłkę 0.18. Nie wyobrażam sobie rzutów z obciążeniem np 60-80g na takiej żyłce. Od razu strzeli! Tu bardziej by pasowało coś w okolicach 0.30. A kołowrotek wielkości 45 jest do takiej średnicy żyłki odpowiedni... Duża szpula, a więc małe opory przy rzucie, mniejsze odkształcenia żyłki, no i łatwość osiągania dużych odległości. Mój kolega ma od lat trb 40 i trb 45. Wizualnie, jak dla mnie niczym się one nie różnią. Więc raczej główna różnica to głębokość szpuli Pozdrawiam Cytuj
traker Napisano 16 Października 2012 Autor Napisano 16 Października 2012 A czy ta grubość żyłki ok 0.30 to nie lekka przesada??? myślałem raczej o 0.22 Cytuj
traker Napisano 16 Października 2012 Autor Napisano 16 Października 2012 A tak ogólnie jakich wielkości kołowrotków używacie do swoich feederów Cytuj
Czerwony Diabeł Napisano 16 Października 2012 Napisano 16 Października 2012 - Oczywiście, może być 0.22. Choć osobiście wolałbym 0.25 - 0.28. Feeder o ciężarze wyrzutu do 120g to wędzisko raczej mocne. Chyba że nie masz zamiaru korzystać z jego możliwości Cytuj
traker Napisano 17 Października 2012 Autor Napisano 17 Października 2012 A czy 120 cw na jezioro to nie przesada? Cytuj
Czerwony Diabeł Napisano 19 Października 2012 Napisano 19 Października 2012 Dlaczego przesada? Jeśli takiego c.w. potrzebujesz, nastawiasz się na duże ryby, rzucasz daleko itd, to takie wędzisko jest ok. Choć łowić w rzece pewnie byłoby nieco lepiej... Ale cóż, takie masz, takim łów. Pozdrawiam Cytuj
traker Napisano 20 Października 2012 Autor Napisano 20 Października 2012 Dzięki za pomoc pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi