Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie potrzebuje wędkę dalekiego zasięgu na jezioro spinningową do połowu szczupaka jestem w tym laikiem dlatego postanowiłem tu napisać o poradę przedział cenowy od 0 do góra 180zł.

Szukałem po Internecie lecz za wiele konkretów tam nie ma przeważnie reklamy.

Dziękuję.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja często łowię z brzegu ostatnio nawet w morzu i wiem jedno za 180zł nie kupisz wędki do dalekich rzutów.

Dalekie rzuty nie tylko zależą od wędki ale w dużej mierze od kołowrotka i stosowanej plecionki, do dalekich rzutów są nawet specjalne przynęty.

Na szczupaka nadają się dobrze wędki na belony długość od 3m w górę do tego kołowrotek z szpulą long-cast i jakaś dobra cienka i w miarę równa i okrągła plecionka, ale w sumie to koszt ponad 600zł.

Możesz też poszukać w wędkach na trotkę mają wyższy ciężar wyrzutu od belonowych ale też podejdą z tym że koszt takiej w miarę taniej dobrej wędki oscyluje w granicach 300 zł w kwocie którą posiadasz to nie znajdziesz takiej wędki wartej uwagi.

Napisano

Daleki zasięg mówisz?

-długość 3m

-ciężar wyrzutu jaki Ci pasuje

-duże przelotki

-nie za wiele tych przelotek (7-9 szt, nie więcej)

-szybka akcja (ale nie super fast)

-smukły blank

Nie podaję dokładnie jaką polecam, ale wiesz przynajmniej czym się kierować przy wyborze w sklepie.

Pozdrawiam

Napisano

długość: 270cm masa: 310g Ręka ci odpadnie.

Jak szukasz wędki 2,7 to szukasz normalnej a nie do dalekich rzutów.

W wędkach 2,7 masz spory wybór w twoim budżecie i nawet idzie znaleźć coś przyzwoitego.

Tylko zdecyduj się co chcesz uniwersalny spining bo 2,7m to taki właśnie czy do dalekich rzutów?